Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   03 Ocak 2009

  Ana sayfa

  2009 Yılı Çalışmaları

  2009 Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

İşkur tuzak kurmaz, hatayı düzeltir
 

Çalışanlarımızdan birinin iş akdi 10.9.2008 günü feshedilmiştir. Üç nüsha 'İşten Ayrılma Bildirgesi' düzenlenmiş ve aynı gün 2 nüshası kendisine verilerek birisini bizim adımıza hemen İşkur'a vermesini, diğerini de 30 gün içinde kendi adına götürüp işsizlik ödeneği alması için kullanmasını tembihlemiştik.
Eski çalışanımız, bizim adımıza vermesi gereken belgeyi 22.9.2008 tarihinde İşkur'a götürüp vermiştir. Kendisi adına vermesi gerekeni de 24.10.2008 günü vermiştir. Buna rağmen, İşkur Bahçelievler Şube Müdürlüğü işyerimize 4.11.2008 gün ve 381108 sayı ile para cezası göndermiştir. İşçimize ilk verdiğimiz nüshayı işveren belgesi değil, işçi belgesi olarak kayda geçmişler. İşçi belgesini de işveren belgesi olarak kaydetmişler. İtirazımız reddedildi. Şimdi ne yapalım? İsmi mahfuz

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun 58. maddesine göre, "... İşsizlik sigortası uygulamasına ilişkin işlemlere karşı sigortalıların ve işverenlerin yapacakları itirazlardan Sosyal Sigortalar Kurumu'na verilen görevlerle ilgili olanlar adı geçen kuruluşa, diğerleri ise kuruma yapılır. İtirazların, işlemin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yapılması ve 30 gün içinde sonuçlandırılması zorunludur. Yapılan itirazlar daha önce yapılmış bulunan işlemlerin uygulanmasını geciktirmez. İtiraz yoluna başvurulmuş olması ilgililerin yargı yoluna başvurma haklarını ortadan kaldırmaz." hükmü vardır. Buna göre itirazınız İşkur tarafından reddedilmiş. Şimdi yapmanız gereken idari yargı mercilerinde dava açmaktır. Fakat, gönderdiğiniz belgelere bakılırsa İşkur, 'İşten Ayrılma Belgeleri'ni doğru kişiler adına kaydetmemiş ve sanki işverene karşı tuzak hazırlamış gibi duruyor. Bu nedenle konuyu yeniden değerlendirmesi için İşkur Genel Müdürlüğü'ne aktarın. Zira Bahçelievler İşkur Müdürlüğü'nün haklı itirazınızı yerinde bulup cezayı kaldırması gerekirdi, ama umursamamış. Dava açıp haklılığınızı mahkemede kanıtlayabilirsiniz.

Ziya Perver

Zaman/03.01.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.