Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MAKALE / YORUM  / 1505.11.2007    

ara

 Ana Sayfa 

        Staj-Stajyer Rehberi

Makaleler 

Danışma Hattı 

                  Pratik Bilgiler

Beş Dakika Ara 

          2007 Uygulamaları


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖMER DALIMDU

Muhasebe

Empati Bilişim

omer@empati.com.tr

 

EMEKLİLİK YAZI DİZİSİ - 3

 

Emekliliğe yakın veya emekli olduktan sonra kullanılan Yıllık izinler.

 

Aynı işyerinde çalışan bir kişi Kıdem tazminatını alır ve tekrar aynı işyerinde çalışmaya devam eder ise kıdemi sıfırlanacak.

Fakat kullanacağı yıllık izinler konusunda, durum iş akdinin zincirleme veya devam etmesi dikkate alınır.farklıdır kıdemi sıfırlanmayacaktır.4857 iş.kan.Madde 53;

 

Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden,

Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden,

Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmi altı günden, az olamaz.

Ancak onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.

 

Fakat çalışan,emekli olduğu halde kıdem tazminatını almaz ise kıdemi sıfırlanmayacağından dolayı kıdemi kaldığı yerden devam edecektir.Ve yıllık iznini 4857.iş kan.Madde 53.göre kullanacaktır.

 

Emeklilere kıdem tazminatı ödenir mi?

 

Kıdem tazminatı konusu hakkında 4857 sayılı Yasa sadece 1475 sayılı İş Kanununun (1475/14 md) ni yürürlükte bırakmış,İş kanununda emekli olan veya  emekli olmayan diye bir ayrım yapılmamıştır.İşçi emekli olduğu zaman Kıdem tazminatını almışsa. Emekli olduktan sonra çalıştığı süreler için kıdem tazminatı hesaplanır. Fakat emekli olduğu halde herhangi bir tazminat almadı ise tüm süreler emeklilik öncesi ve sonrası Kıdem tazminatına dahil edilir.Ve Normal çalışanlar gibi Kıdem tazminatı alırlar. Bu durumun işçi lehine ancak kısıt sürelerde önem arz eder. ÖR: 12 yıl 6 ayda emekli oldu ve kıdem aldı. Kıdem tazminatı= son brüt aylık*12,5. Emeklilikten sonra tekrar çalışmaya başladı. Ve sadece 9 ay çalıştı ayrılırsa bu durumda kıdem alamaz. Emeklilikte kıdem almamamsı halinde bu 9 aylık sürede hesaba katılır ve son brüt ücreti artmışsa ayrıca lehine durum oluşturur.  

 

Emeklilere kıdem tazminatı hesaplama şekli normal işçiler gibi aynımı?

 

Herhangi bir değişiklik olmaz aynı hesaplanır.  

 

Emekli çalışan kişinin İşyeri Açması,

           

1479 Sayılı Kanun'un  (Değişik birinci fıkra: 22/1/2004-5073/15 md.) Bu Kanuna göre yaşlılık aylığı bağlananlardan, 24 üncü maddenin (l) numaralı bendinde belirtilen çalışmalarına devam edenlerin veya daha sonra çalışmaya başlayanların, sosyal yardım zammı dahil tahakkuk eden aylıklarından, aylığın bağlandığı veya tekrar çalışmaya başlanıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil 12 nci basamağın % 10’u oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir.

 

Bağ-Kur'dan emekli olanların yeniden işyeri açması halinde kendilerine Bağ-Kurun ödediği emekli aylığının yüzde 10'u sosyal güvenlik destek primi olarak aylıklarından otomatik olarak kesilmektedir. 

Diğer sosyal güvenlik kurumlarından emekli olupta bağ-kur kapsamında bir işe başlayan sigortalıların , kendi adına işyeri açar ise veya bir şirkete ortak olur ise, Bağ-Kur 1479 Sayılı Kanuna Tabi Sigortalıların  Prim Tablosu’nda gösterilen 12.Basamak Gelir tutarının yüzde 10'u kadar (yaklaşık 69 YTL.) prim ödemeniz gerekmektedir.

 

Emeklilik sonrası çalışmaya devam eden bir işçi, işveren tarafından işten çıkarılması durumunda, işsizlik ödeneğinden yararlanabilir mi?

  

4447 sayılı Yasa ile düzenlenen İşsizlik sigortası kapsamında , yaşlılık aylığı almakta iken  (SGDP) ödeyerek veya SGDP ödemeksizin çalışan işçiler, işsizlik sigortası  kapsamı dışındadır.

 

 

EMEKLİLİK YAZI DİZİSİ - 2

 

EMEKLİLİK YAZI DİZİSİ - 1

 

Devam edecek

 

 

Copyrıght © 2005-2008  www.muhasebenet.net- Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.