Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE MAKALELER :   27 Ocak 2009

  Ana sayfa

  2009 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


Osman F. ÇANAKKALE

Vergi Denetmeni
osman.ferhat@vergianaliz.net
27.01.2009

 

KDV İstisnasında Gayrimenkul Tanımının Önemi
 

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun (KDVK) 1/3-f Maddesinde, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun (GVK) 70’nci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemleri katma değer vergisinin konusuna dahil edilmiştir.

Aynı Kanunun 17’nci Maddesinin 4-d bendinde ise; iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin (taşınmazların) kiralanması işlemleri KDV’den istisna edilmiştir. Başka bir ifade ile ticari faaliyet kapsamı dışında bulunan gayrimenkullerin (taşınmazların) kiralama işlemleri KDV’den istisnadır.

Dikkat edilirse Kanunun 1’nci Maddesinde kapsama alınan kiralama işlemleri ile vergiden istisna edilen kiralama işlemleri birbiri ile örtüşmemektedir. Bu nedenle istisnanın doğru değerlendirilmesi ve bu konuda hatalı uygulamalara yer verilmemesi için istisna maddesinde geçen gayrimenkul (taşınmaz) teriminin doğru tanımlanması ve anlaşılması büyük önem arz etmektedir.

KDVK 1/3-f Maddesi hangi kiralama işlemlerinin kapsama alındığını belirtmek üzere Gelir Vergi Kanununun 70’nci Maddesi’ne atıfta bulunmuştur. GVK’nın 70’nci Maddesi ise net bir gayrimenkul (taşınmaz) tanımı yapmamakta, gayrimenkul sermaye iradını tarif etmektedir. Oysa KDVK 17/4-d maddesinde istisna edilen, gayrimenkullerin (taşınmazların) kiralama işlemleridir.

Gayrimenkul (taşınmaz) kavramının kaynağı olan Türk Medeni Kanununun 704’ncü Maddesi, taşınmaz (gayrimenkul) mülkiyetinin konusunu belirleyerek dolaylı yoldan tanımlama yapmaktadır.

Buna göre; arazi, tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar ile kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler taşınmaz (gayrimenkul) mülkiyetinin konusunu oluşturmaktadır.

Türk Medeni Kanununda yapılan tanım çerçevesinde GVK 70’nci Maddede sayılan gayrimenkuller ise şunlardır:
1. Arazi, bina, maden suları, menba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı;
2. Voli mahalleri ve dalyanlar;
3. Gayrimenkullerin, ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve teferruatı ile bilumum tesisatı demirbaş eşyası ve döşemeleri;
4. Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar.

KDVK’nın lazfzı gereği yukarıda sıralanan gayrimenkullerin, ticari işletmeye dahil olmama şartıyla, kiralanması işlemleri KDV’den istisnadır.

Bunların dışında kalan ve GVK’nın 70’nci Maddesinde sayılan;
1. Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatlarının, ihtira beratı, alameti farika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi hakların,
2. Telif haklarının,
3. Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtalarının,
4. Motorlu nakli ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisatın,

kiralanması işlemleri, bu mal ve haklar ticari işletmeye dahil olsun olmasın, KDV’den istisna edilmemiştir.

Osman F. ÇANAKKALE

Vergi Denetmeni

27.01.2009

www.muhsebenet.net

Diğer makaleleri

-Cari hesap mahsuplarında müteselsil sorumluk (29.12.2008)

-Diğer makaleleri için tıklayınız

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.