Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   22 Aralık  2008

  Ana sayfa

  2009 Yılı Çalışmaları

  2009 Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Yurtdışında ev hanımı olarak geçen sürelerin borçlanılması

 

Hiç bir kurumda çalışmadım. 1995-2000 yılları arasında Almanya’da bulundum. 2000 yılından sonrada giriş çıkış yaptım (ev kadınıydım). Almanya’da bulunduğun yılları isteğe bağlı olarak borçlanabilir miyim? Borçlanırsam nasıl nereye başvuracağım? H.Ç.

Yurtdışında 18 yaşından sonra ev kadını olarak geçen sürelerinizi borçlanabilirsiniz.
Yurtdışı hizmet borçlanmasına ilişkin başvuru, Sosyal Güvenlik Kurumu veya Kurumun web sayfasından temin edilecek “Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesi” ekinde yurtdışında geçen süreleri ispatlayan belgeler ve nüfus cüzdanının önlü arkalı fotokopisi ile birlikte, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak.
Yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, yurtdışında oturduğunuza dair alacağınız ikamet belgesi (Türkiye’de yeminli tercüme bürolarınca, yurtdışında ise konsolosluklarca yapılmış tercümesi ile birlikte), ikamet belgesi temin edemiyorsanız yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihleri, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının noter tarafından tasdikli fotokopisi ya da emniyet müdürlüğünden alacağınız yurda giriş-çıkış çizelgesi ile belgelendirmeniz gerekiyor.
Yurtdışı borçlanma tutarı, borçlanma talep tarihindeki asgari ücretin günlük tutarı ile 6,5 katı arasında olmak üzere kendinizce belirlenecek prime esas kazanç tutarının yüzde 32’si kadar olacak. Bugün için geçerli olan asgari ücrete göre hesap yaptığımızda günlük borçlanma tutarı en az (21,29x0,32=) 6,81 YTL, en fazla (138,39x0,32=) 44,28 YTL olacak. Tahakkuk ettirilen borç tutarının üç ay içinde ödenmesi gerekecek.
 

Yurtdışı borçlanma tutarını üç ay içinde ödemek gerekiyor

 

1963 doğumluyum. 1980 yılında (kaza-i rüşt belgesi ile) başlayan memuriyetimin üzerine (devredilen) Emekli Sandığına 16 yıl 1 ay ve 21 gün ile 3201 sayılı kanuna göre 4. derece 3. kademeden 0,051448 katsayıya göre aylık tutarın yüzde 36'sı üzerinden yurtdışı borçlanması yapmama karar verildi. Buna göre 64.740 YTL ödemem gerekiyor.
Bu borcun tamamını 3 ay içerisinde ödemem isteniyor. Bunu taksitlendirme imkanım var mı?
Ne kadar emekli maaşı alacağımı öğrenmem mümkün mü?
Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlara ikramiye var mıdır?
Emekli olduktan sonra Türkiye'de doktora eğitimine veya başka bir iş ya da memuriyete başlamam halinde maaşımın tamamı kesilir mi? D.O


Yurtdışında geçen sürelerin borçlandırılması ve değerlendirilmesine ilişkin 3201 sayılı Kanununa göre, tahakkuk ettirilen borçlanma prim borcunun tebligat tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmesi gerekiyor. Tahakkuk ettirilen prim borcunu tebligat tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmemesi halinde yeni başvuru şartı aranıyor.
Verdiğini bilgilere göre, bugün için yaklaşık 800 YTL civarında emekli maaşı alırsınız.
Devlet memuriyetinde geçirdiğiniz süre için emekli ikramiyesi ödenir. Ancak bunun için son defa Emekli Sandığına tabi görevden emekliye ayrılmış olmanız gerekiyor.
Emekli olduktan sonra tekrar 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında çalışmaya başlarsanız emekli aylığınız kesilir. 4/a (SSK) veya 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya başlamanız halinde emekli aylığınız kesilmez.

 

Sezgin özcan

Gazeteport/22.12.2008

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.