Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   20 Ocak 2011

  Vergi Rehberi 

  2011 Çalışmaları 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Yurt Dışından Alınan Hizmetlerin Verilendirilmesi

 
   
      Üretim veya hizmet kalitesini arttırmak için bilgi ve yüksek teknolojiye ihtiyaç vardır. Ekonomik yönüyle bakıldığında, ihtiyaç duyulan bu bilgi ve teknolojinin firmaların kendi yapısı içinde karşılanması ve geliştirilmesi beklenir. Ancak, firmalar yeteri kadar bilgi ve teknolojiye sahip değillerse bunu dışarıdan karşılama yoluna giderler.

       Bugüne kadar uygulanan ekonomi ve siyasi politikalar nedeni ile ülkemizde bilgi ve teknolojiye yani “Ar-Ge” ye yönelik yatırımlar yeterince özendirilmemiş ve ülkemiz maalesef dışa bağımlı hale gelmiştir.

Gerek yerli yatırımcılar, gerekse yabancı sermayeli yatırımcılar ihtiyaç duydukları bilgi, teknoloji ve teknik eleman konusunda yurt dışından danışmanlık hizmeti almaktadırlar. Yurtdışından alınan, danışmanlık hizmeti karşılığı yapılan ödemeler verginin konusuna girmektedir. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Alınan bu hizmet, bir patent ya da formüle dayanan bilginin kullanılması mıdır, yoksa kişilerin ilmi ve mesleki bilgisine dayanan bir danışmanlık mıdır? Bu fark vergilendirme konusunda son derece önemlidir.

Genel olarak, bir ticari faaliyette kazanç elde etmeye yönelik teknik, ticari, mali vb. alandaki bilgi veya kullanılan araçlara Know-How denir. Gelir Vergisi Kanunu (GVK) 217 No’lu Genel Tebliğine göre Know-How gayri maddi haktır. Ayrıca, GVK 70/5 Maddesine göre “…sanayi ve ticaret ve bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi haklar gayrimenkul sermaye iradı sayılır” sayılır denmektedir.

GVK 65. Maddede “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.” Denildikten sonra; Serbest meslek faaliyetini, “sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır. “şeklinde tanımlamıştır. Ancak, bu serbest meslek işi, sermaye şirketi tarafından yapılırsa ticari kazanç olarak değerlendirilir.

Know—How ve Serbest Meslek Kazancının tanımlarını verdikten sonra vergilendirilmelerine geçebiliriz.
Yurtdışından alınan Know-How ve danışmanlık hizmetleri karşılığında yapılan ödemeler sorumlu sıfatıyla %20 oranında kurum stopajına (KVK Mad.30, Değişik 2009/14593 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı) ve %18 oranında KDV’ye tabidir. Buraya kadar vergilendirme de bir farklılık yok. Uluslararası mevzuatta Türkiye’nin imzalamış olduğu 72 Adet “Çifte Vergiyi Önleme Anlaşması” mevcuttur. Özellikle yabancı sermayeli yatırımcılar için son derece önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bu anlaşmaların içindeki düzenlemelerden biri de yazımıza konu olan vergilendirmeler hakkındadır;

• Know-How dediğimiz gayri maddi haklar karşılığında yapılan ödemeler %20 stopaja tabi iken, ödeme yapılan taraf çifte vergiyi önleme anlaşmasına taraf olan ülke mukimi ise bu oran %10 olarak uygulanıyor. Yani anlaşma imzalanmayan ülkeye göre yarı yarıya vergi ödenir.

• Yurtdışından alınan hizmet karşılığı yapılan ödeme serbest meslek ödemesi olarak yapılırsa durum değişir. Şayet hizmet veren şirket, hizmetlerin icra edildiği süre veya süreler boyunca 12 aylık dönemde kesintisiz olarak 183 günden fazla Türkiye’de bulunmuşsa, normal stopaj kesintisine tabi tutulur. 183 günden az bulunmuşsa hiçbir stopaj yapılmaz.

Sonuç olarak, çifte vergiyi önleme anlaşmaları dikkate alındığında Know-How ödemelerinde yarı yarıya az vergi ödenirken, serbest meslek hizmeti ödemelerinde, ya normal vergilendirme ya da hiç vergilendirme yapılmaz. Bunun içinde yurt dışından alınan hizmetlerde, hizmet türünün faturalandırılırken çok net bir şekilde belirtilmesi yerinde olacaktır. Aksi halde muhtemel bir vergi incelemesinde sorun yaşayabilirsiniz.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Diğer makaleleri

-İhracat Bedellerini Garantiye Almanın Yolu

-Muhasebeciler Gülümsemeye Başladı

-Şirket ortağına verilen borç para KDV’ye tabidir

-İş Kazalarında İşverenlerin Sorumluluğu

-Faturalar Kaybolursa Vergi Ödersiniz

-Yurtdışından satın alınan yazılımların vergisel durumu

-Hırsızlık veya yangında zayi olan malların Katma Değer Vergisi indirilebilir mi?

-Belgesiz Gider Yazılır mı?

-SGK İdari Para Cezaları Can Yakıyor

-İstirahat raporu alan işçiyi işten çıkarabilir misiniz?

-Ceza Olarak Ücret Kesintisi Yapılır mı?

-Devredilen iş yerinde kıdem tazminatını kim öder

-Fırsatınız Varken Bol Bol Masaj Yaptırın

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.