Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  01 Ekim  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Maliye gizli hesapların peşinde !

 

 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Lüksemburg ile imzalanan yeni vergileme anlaşmasıyla Türkler için buradaki gizli hesap döneminin sona erdiğini belirterek, benzer anlaşmaların İsviçre ve Avusturya'yla da yapılacağını bildirdi.


Vatandaşları, varlık barışından yararlanmaya da çağıran Şimşek, "İçeride ve dışarıda herkes makul vergi vermek mecburiyetinde. Vermeyen de sonucuna katlanacak" dedi.
Şimşek, yaptığı açıklamada, Türkiye ile Lüksemburg arasında imzalanan yeni Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması ile vergi kaçakçılığı ve vergiden kaçınma konusunda ek tedbirlerin geldiğini söyledi. Lüksemburg'da daha önce bilgi paylaşımı konusunda sınırlamalar bulunduğunu kaydeden Şimşek, G-20 toplantısında alınan kararlar ışığında bu ülkenin de bilgi değişimini kabul ettiğini ve gri listeden çıktığını vurguladı. 
Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden ile imza koydukları anlaşmanın daha önce yürürlüğe giren Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşmasını yeniden düzenlediğini ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:
"OECD'nin de istediği yeni sistemde, bilgi değişiminin kapsamı genişletildi. Artık hem dar mükellefler, hem de anlaşmada kapsanmayan vergilerle ilgili bilgi değişimine imkan sağlandı.
Lüksemburg ile imzaladığımız yeni anlaşmayla tüm Türk mükelleflerinin bankalardaki bilgilerini de alma hakkımız olacak. Daha önceki anlaşmada böyle bir hüküm yoktu. Ben, (gizli banka dönemi kapandı) demiştim. Gizli bankacılık döneminin kapandığının en somut göstergesi de bu anlaşmadır. Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşmasının bilgi değişimini içerecek şekilde tadil edilmesidir. Artık gizlilik kalmadı. Lüksemburg'da gizli bankacılık, gizli hesap dönemi sona ermiştir. Lüksemburg'da hesabını tutan tüm vatandaşlarımızın vergi boyutuyla artık bütün bilgilerine erişebiliriz.
Bundan sonra ne yapacağız? Bu tür anlaşmaları öbür ülkelerle de gündeme getireceğiz. Gri listeden çıkan, G-20 sonrası alınan kararları kabul eden bütün ülkelerle bu tür anlaşmalar imzalayacağız. Buna İsviçre de dahil, Avusturya da dahil. Avusturya ile Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşmasına bilgi değişimi maddesinin konulması konusunda temaslarda bulunuldu. Taslak metin hazırlandı. En kısa zamanda da sonuçlanacak."

VARLIK BARIŞI ÇAĞRISI
Maliye Bakanı Şimşek, varlık barışı uygulamasının yıl sonuna kadar uzatıldığına da işaret ederek, geçmişte doğru beyanda bulunmayan ya da kayıt dışında kalanları uygulamadan yararlanmaya çağırdı.
"Bu çok önemli bir fırsat. Bir daha da uzamayacak" diyen Şimşek, uygulamanın tanıtımı için Almanya'dan sonra Moskova'da da bir toplantı yapılacağını bildirdi. Bunu yurt dışındaki diğer bazı merkezlerin de izleyebileceğini anlatan Bakan Şimşek, şöyle devam etti:
"Varlık barışı daha önce doğru beyanda bulunmayan vatandaşlar için çok önemli bir fırsattır. Çünkü çok cüzi bir ödeme ile önceki dönemlere ilişkin potansiyel incelemelerin getireceği sonuçlardan kurtulabiliyorlar. Varlık barışının bundan sonra uzatılması da söz konusu değil. Bir daha uzamayacak. Vatandaşlar, buna göre hareket etsin.
Artık gizli hesap döneminin sona erdiği de unutulmasın. Lüksemburg ile imzalanan anlaşma, bu konuda atılmış önemli ve somut bir adımdır. Bundan sonraki döneme ilişkin olarak da önemli ipuçları vermektedir. Daha önce de uyarmıştık. Çember daralıyor. İçeride de, dışarıda da daralıyor. Varlık barışı bu anlamda da iyi bir fırsattır ve bundan yararlanılmalıdır."

DENETİMLER ARTIYOR
Bakan Şimşek, varlık barışı uygulamasının ardından bütün kesimlerin yakın takibe alınacağını da bildirdi.
Bugünden itibaren Türkiye'deki bütün avukat, doktor ve eczacıların vergi incelemesine tabi tutulacağını kaydeden Şimşek, şöyle konuştu:
"Avukatların yüzde 17'si ya zarar beyan etmiş ya da hiç para kazanmadığını bildirmiş. Şimdi bu kesimlerde geniş bir inceleme yapacağız. Yeni dönemde bu tür incelemeler devam edecek. Varlık barışı uygulaması sona erdikten sonra incelemeleri daha da genişleteceğiz. Bütün kesimleri yakın takibe alacağız. İçeride ve dışarıda herkes makul düzeyde vergi vermek mecburiyetinde. Vermeyen de sonucuna katlanacak."
M.Yenigün

01.10.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.