Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  05 Ekim  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Eşler her zaman işletmeye ortak olabilir mi?

 

Soru: Eşler sonradan bir işletmeye ortak olabilir mi? Ortak olunabilir ise, Bağ-Kurlu mu, olmak zorundalar? Resmi kuruluş gerçekleştikten sonra bu işlem yapılmak istendiğinden hangi kurumda hangi işlemler yapılmalıdır?

 

Cevap: Eşlerin, şahıs işletmelerine ortak olmalarına mani bir düzenleme yok. Şahıs firmasına her zaman ortak olunabilir. Ortak olunduğunda gelir vergisi mükellefiyet tarihinden itibaren Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunluluğu var. Yapılacak işlem; önce vergi dairesine yazılı olarak başvuru yaparak, şahıs firmasına adi ortaklıktan dolayı gelir vergisi mükellefiyetini tesis etmektir. Vergi dairesi, gelir ergisi mükellefiyetini tesis eden kişiyi, 15 gün içinde “işe giriş bildirgesi” düzenleyerek Sosyal güvenlik İl Müdürlüğüne göndererek, vergi mükellefi olduğu tarihten itibaren 4/b sigortalılığının(eski adıyla Bağ-Kurun) başlatılmasını sağlar.  

 

Gerçek usulde vergilendirilen bir daha basit usule dönemez

 

Soru: Basit usulde gelir vergisi tabi olan biri bir sene gerçek usulde vergilendirdikten sonra işini kapatıp, 6 ay sonra, yaptığı iş uygun olmamsı halinde tekrar basit usulde vergilendirilmesine mani bir durum var mı? Vergi dairesi tekrar basit usulde vergilendirilemeyeceği bilgisini veriyor.

 

Cevap: Vergi dairesinin vermiş olduğu bilgi doğru. Basit usulde vergilendirilirken, gerek basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybettiğinden dolayı gerekse işini terk etmesi sonucu basit usulden çıkarak daha sona gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, hiçbir şekilde bir daha basit usule dönemezler.

Basit usulde gelir vergisi tabi iken işini tek edip, daha sonra bir sene gerçek usulde vergilendirilen biri, gerçek usulde gelir vergisi mükellefiyetini terk ettikten sonra yaptığı iş basit usulde vergilendirme şartlarını taşısa dahi, tekrar basit usulde vergilendirilmesi mümkün değildir.(Gelir Vergisi Kanunun Md. 46)

EKREM SARISU

Takvim

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.