Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  06 Ekim  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Personelin cep telefonu gider yazılabilir mi?

 

Soru: Şirketimizde çalışanlar kendilerine ait olan cep telefonlarını zaman zaman işimizle ilgili olarda kullanıyorlar. Cep telefonlarını işle ilgili olarak kullanmaları nedeniyle faturalarınız şirketten ödeyebilir miyiz? Ödediğimiz cep telefonu faturalarını gider yazmamızda ve KDV lerini indirim konusu yapmamızda sıkıntı var mı?

Cevap: Ticari kazancın elde edilmesi ve idamesi için yapılan giderlerin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilmesi için, giderlerin, işletme ile ilgili olması, kazancın elde edilmesi ve idamesi için yapılması gerekmekte olup, bu giderlerin defterlere kaydedilmesi ve mükellef adına düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi şarttır. Dolayısıyla, şirketiniz tarafından ödense dahi, faturalar telefon hattı sahibi personeliniz adına düzenlendiğinden, bu tutarların şirketiniz kazancının tespitinde gider olarak dikkate almanız ve KDV’lerinin indirmeniz mümkün değildir. Fakat, diğer taraftan şirketinizin personelin telefon faturalarını ödeyebileceğine de hiç kuşku yoktur. Ödeyeceğiniz cep telefonu fatura bedellerini brütleştirerek, ücrete ilave edip, ücret gibi vergilendirdikten sonra, personele sağlanan menfaat olarak ücret kapsamında gider yazmanızda mümkün bulunuyor.

 

Sigortalı talep etmedikçe Bağ-Kur dosya kapatmaz

Soru: 4 Mayıs 1963 doğumluyum. 14  Ocak 1986 Bağ-Kur girişim var. 1994 vergi kaydımı kapattım. 1997 den beri SSK lı olarak çalışıyorum. Fakat Bağ-Kur sigortam aktif gözüküyor. Ne şartlarla emekli olurum? Askerliği mi borçlanmama gerek var mı?

Cevap: Sigortalı talep etmediği sürece, Bağ-Kur kimseyi takip edip dosyasını kapatmaz. Dosyanızı kapatmadığınızdan sigortanız aktif görünüyor. Biran önce Bağ-Kurdan alacağınız formu, vergi dairenize kayıtlı olduğunuz meslek örgütüne,(ticaret odası, esnaf sicili vb.) onaylattıktan sonra Bağ-Kura ibraz ederek sigortanızı kapatın. 1997 den sonra sigortaya 1260 gün prim ödemeniz varsa,(sorunuzdan olduğu anlaşılıyor) SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz.  5450 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 49 yaşınızı dolduracağınız 4 Mayıs 2012 tarihinde SSK dan emekli olabilirsiniz.

Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız borçlanmanız halinde, 48 yaşınızı dolduracağınız 4 Mayıs 2011 de emekli olabilirsiniz. Askerliğinizi Bağ-Kur başlangıç tarihinden sonra yapmışsanız, borçlanmanızın erken emekliliğe faydası olmayacağından borçlanmanıza gerek yok.  

Ekrem SARISU

Posta/06.10.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.