Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  24 Ağustos 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Cennettekilerin vergisi

 

Bazı ülkeler, yatırımları kendi ülkelerine çekmek için değişik vergi teşvikleri uyguluyor. Bunun sonucunda bazı yatırımcılar da söz konusu ülkelerde yatırım yapıyor ve vergilerini de bu ülkelere ödüyor...
Yabancı ülkede yatırım yapan kurumun kanuni merkezinin veya iş merkezinin Türkiye'de olması (tam mükellef olunması) halinde, o ülkedeki kurum kazancı dolayısıyla ayrıca Türkiye'de de vergi ödenmesi gerekiyor...
Yurtdışında yatırım yapanlar, 'tam mükellef' statüsünde olmamak ve dolayısıyla yurt dışındaki kurum kazançları için Türkiye'de vergi ödememek amacıyla o ülkelerde şirket kuruyor, böylece sorunun çözümlendiğini düşünüyor. Oysa 'vergi cenneti' diye de adlandırılan bazı yabancı ülkelerde şirket kurulması sorunu çözmüyor.
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM
Kurumlar Vergisi Kanunumuz'da (KVK), vergi cenneti niteliğindeki ülkelerde faaliyet gösteren kurumların rekabet eşitliğini bozmasına karşı bir önlem olarak; 'kontrol edilen yabancı kurum kazançlarının' belirli şartlar dahilinde Türkiye'de de vergilendirilmesi esası benimsenmiştir.
Kontrol edilen yabancı kurum kavramı; tam mükellef gerçek kişi ve kurumların doğrudan veya dolaylı olarak ayrı ayrı ya da birlikte sermayesinin, kar payı veya oy kullanma hakkının en az yüzde 50'sine sahip oldukları yurtdışı iştiraklerini ifade ediyor.
Bir yurtdışı iştirakin kontrol edilen yabancı kurum sayılabilmesi için; sermayeye katılım oranı, kar payı veya oy kullanma hakkından herhangi birinin yüzde 50 veya üzerinde olması yeterli. Bu orana ilişkin kıyaslama yapılırken vergileme dönemi içindeki en yüksek değer esas alınıyor.
TÜRKİYE'DE VERGİLEME ŞARTLARI
Kontrol edilen yabancı kurum kazançlarının, dağıtılsın veya dağıtılmasın Türkiye'de Kurumlar Vergisi'ne tabi tutulması, belirli şartların gerçekleşmesine bağlı. Bunlar, KVK'nın 7. maddesinde üç şart şeklinde düzenlenmiştir. Bu üç şart bir arada gerçekleşirse Türkiye'de vergilendirme yapılacak; üç şartın bir arada gerçekleşmemesi durumunda ise yabancı kurum kontrol edilen konumda olsa bile, kazancı Türkiye'de Kurumlar Vergisi'ne tabi tutulmayacak.
1- Pasif Nitelikli Gelirlerin Hasılat İçindeki Payı
Türkiye'de vergileme için, kontrol edilen yabancı kurumun ilgili yıldaki toplam gayrisafi hasılatının yüzde 25 veya fazlasının 'pasif nitelikli gelirlerden' meydana gelmesi gerekiyor. Pasif nitelikli gelir ile faiz, kar payı, kira, lisans ücreti, menkul kıymet satış gelirleri ve benzerleri kastediliyor.
Kurum faaliyetiyle orantılı sermaye, organizasyon ve eleman istihdamıyla yürütülen ticari, zirai veya serbest meslek faaliyetlerinden elde edilen gelirler 'aktif nitelikli' gelirler olarak kabul ediliyor.
2- Vergi Yükü
Kontrol edilen yabancı kurum kazançlarının Türkiye'de vergilendirilmesi için aranacak bir diğer şart; kazancın yüzde 10'dan az oranda Gelir veya Kurumlar Vergisi benzeri toplam vergi yükü taşımasıdır.
3- Hasılatın Belirlenen Sınırı Aşması
Kontrol edilen yabancı kurum kazançlarının Türkiye'de vergilendirilmesi için aranan son şart ise; kontrol edilen yabancı kurumun yıllık toplam gayrisafi hasılatının belli bir tutarı (100.000 TL karşılığı yabancı para) aşmasıdır.
EKLENECEK KAZANÇ TUTARI
Yukarıda yer verilen şartların gerçekleşmesi halinde, kontrol edilen yabancı kurumun kazancı, kontrol edilen yabancı kurumun hesap döneminin kapandığı ayı içeren hesap döneminde Türkiye'de kendisini kontrol eden kurumun vergi matrahına eklenecek.
Eklenecek kazanç, kontrol edilen yabancı kurumun yabancı ülkedeki 'vergi öncesi' kazancıdır. Ayrıca, kazancın tümü değil, 'kontrol oranına isabet eden kısmı' eklenecektir.
Türkiye'de vergilendirilmiş kazancın, yurtdışındaki kurum tarafından sonradan dağıtılması durumunda, elde edilen kar paylarının vergilendirilmemiş kısmı Kurumlar Vergisi'ne tabi tutulacak. 
VERGİ MAHSUBU
Türkiye'deki kurum kazancına eklenen kazançlar için yurtdışında ödenen Gelir ve Kurumlar Vergisi benzeri vergiler, Türkiye'de hesaplanan Kurumlar Vergisi'nden düşülecek. Düşülecek vergi miktarı, eklenecek kazanç miktarında olduğu gibi kontrol oranı dikkate alınarak belirlenecek.

Metin Taş-Sezgin Özcan

Akşam

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.