Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  24 Aralık  2009

   Ana sayfa

   2010 Çalışmaları

   2010 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Maliye mükellefleri üç renkle sınıflandıracak
 

Edinilen bilgiye göre, denetim modelini yenilemek için yapılan çalışmalarda "denetimin renklendirilmesi" gündeme geldi. Buna göre Maliye, artık "yeşil, sarı ve kırmızı" renklerle mükellefleri sınıflandıracak. Yeşil alanda sorunsuz mükellefler yer alacak. Sarı biraz sorunlu, kırmızı ise naylon fatura üreten ve kullananlardan oluşacak. Böylece renklendirilmiş denetim sisteminin, değiştirilmesi planlanan kod sistemi ile bağlantısı da kurulmuş olacak. Yeni sistemde yeminli mali müşavirlerin etkinliği daha da artırılacak. Yeni sistemin 2 aya kadar hayata geçirilmesinin planlandığı belirtildi.

Kriterler netleşmeye başladı
Maliye Bakanlığı'nın yaklaşık 7-8 aydır üzerinde çalıştığı yeni modele ilişkin ayrıntılar netleşmeye başladı. İstanbul ve İzmir Vergi Dairesi başkanlıkları, 84 seri No'lu KDV tebliği üzerinden kendi kod sistemlerini oluşturdular. Maliye Bakanlığı da kod sisteminde yaşanan sorunları dikkate alarak başta naylon fatura ile mücadele etmek amacıyla yeni bir sistem kurmaya çalışıyor. Bu sistem artık tüm Türkiye'de geçerli olacak. Sistem için yeni yazılım programı geliştiriliyor. Kriterler ve puanlama bilgisayar ortamında gerçekleştirilecek. Sistem için kullanılacak 50-60 kriter arasında daha önce ceza alıp almadığı, cirosu, ödeme sistemini banka kanalıyla yapıp yapmadığı, yeminli mali müşavirle çalışıp çalışmadığı gibi kriterlerin mükelleflerin gruplandırılmasında kullanılacağı kaydedildi. Bu kriterlerin puanları olacak. Puanlara göre de bir mükellefin riski ortaya çıkacak.

Kırmızı en riskli
Bu kriterler ve puanlara göre risk grupları "yeşil, sarı ve kırmızı" renkler olarak sınıflandırılacak. En riskli grup "kırmızı" içinde olacak. Örneğin daha önce koda girmiş firmalar "kırmızı" içinde yer alacak. Ama olumlu rapor aldıkça puanlama sistemine tabi olarak kırmızı grup içinden çıkacak. Olumlu rapordan kasıt ise naylon fatura kullanıp kullanmadığının ortaya konulması. Bu arada yeni sistemde yeminli mali müşavirlerle de ortak hareket edileceği belirtiliyor. Naylon fatura kullanılıp kullanılmadığına yönelik yeminli mali müşavirlerin sorumluluğu var ancak yetki alanları dar. Bu çerçevede de yeminli mali müşavirlerin sorumluluk ve yetkilerini gözden geçiren ayrı bir çalışmanın başlatıldığı belirtildi. Konuya yakın kaynaklar, yeminli mali müşavir mecburiyetinin özendirileceğini, yeni sistemde mükelleflerin durumlarını yeminli mali müşavirlerin de görebilmesine imkân tanınmasına yönelik düşünceler olduğunu söylediler.

Yeşil grup özendirilecek
Sistemin iyi mükellefin özendirilmesi hedefini gözeteceğini anlatan uzmanlar, yeşil grupta yer alanların ihracat iadelerini daha kısa sürede ve kolaylıkla alacağını, teşvikler, TÜBİTAK ve Avrupa Birliği projelerinden daha kısa sürede yararlanma imkânına sahip olacaklarını anlattılar.


HANGİ RENK NEYİ İFADE EDECEK

YEŞİL
Sorunsuz mükellefler bu grupta yer alacak. Yeşil grupta yer alan firmalar ihracat iadelerini daha kısa sürede ve kolaylıkla alacak. Teşvikler, TÜBİTAK ve Avrupa Birliği projelerinden daha kısa sürede yararlanma imkanına sahip olacaklar.

SARI
Bu grupta biraz sorunlu mükellefler yer alacak. Bekleme alanı gibi değerlendirilebilecek bu grupta yer alan mükellefler izlenecek. Puanlarını artıran mükellefler yeşil gruba çıkma, kötü performans gösteren firmaların ise kırmızı gruba düşme riski olacak.

KIRMIZI
En riskli grup kırmızı. Daha önce kod'a girmiş olan firmalar bu renkte yer alacak. Olumlu rapor aldıkça puanları artacak olan firmaların kırmızı gruptan çıkma şansı olacak. Olumlu rapor ise naylon fatura kullanıp kullanmadığına göre verilecek.


Referans/24.12.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.