Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  28 Aralık  2009

   Ana sayfa

   2010 Çalışmaları

   2010 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Varlık barışında sermaye artırımı Damga

 Vergisine tabi değil
 

Soru: Varlık Barışından yararlanmak için Aralık 2009 ayı içinde varlık beyanında bulunduk. Beyan ettiğimiz varlık tutarı kadar sermaye artışı yapmamız gerekiyormuş. Sermaye artışında Türk Ticaret Kanunundaki prosedüre uyulacak mı? Sermaye artışında damga vergisi ödememiz gerekiyor mu?

Cevap: Varlık Barışı kapsamında beyan edilen varlıklar, öncelikle beyan edilen değerleri üstünden şirketin yasal defterlerine kaydedilecek. Beyan edilen varlıklar aktif hesaplar arasına alınırken, karşılığında pasifte bir fon hesabı oluşturulacak. Beyan tarihinden itibaren 6 ay içinde de sermayeye eklenecek. Sermaye artırımı işlemleri için Türk Ticaret Kanundaki prosedüre uyulması gerek. Ancak, sermaye artırım işlemlerinde Damga Vergisi ödemeyeceksiniz. Bunun için yapmanız gereken; varlık barışı beyanınıza ilişkin beyannameyi verdikten sonra, ilgili vergi dairesinden 5811 sayılı Kanun kapsamında şirket adına beyan edilerek özel fon hesabına alınan tutarın sermaye artırımında kullanılacağı ve bu çerçevede ve damga vergisi aranılmayacağı hususunda bir yazı alarak, bu belgeyi ilgili müdürlüğü ibraz etmekten ibarettir.

Konut kira geliri istisnası toplam gelire uygulanır

Soru: Birden fazla konuttan kira geliri elde edilmesi halinde, konut kira geliri her konut kirası için ayrı ayrı mı uygulanacak? Yoksa toplam kira gelirine bir kez mi uygulanacak?

Cevap: Bir kişinin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde, konut kira geliri istisnası konut için ayrı ayrı değil, kira gelirlerinin toplamına uygulanır. 2009 yılında 3 konuttan kira gelir elde eden birinin, kira gelirlerinin toplamından 2.600 TL istisna tutarı düşülür ve kalan kira geliri beyan edilir.

Ekrem sarısu

Posta/28.12.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.