Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  30 Aralık  2009

   Ana sayfa

   2010 Çalışmaları

   2010 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Özel hastanelere ilave ücret ödemeden sağlık hizmeti alınabilir mi?

 

Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından SGK Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedeli üzerinden hastalardan ilave ücret alınmaktadır.
İlave ücret yüzde 70’e kadar yükseltildi
HASTALARDAN alınacak ilave ücret sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 30’una kadar çıkabilmektedir. Ancak Bakanlar Kurulu, 08 Aralık 2009 tarihinde almış olduğu kararla birlikte Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen ölçütlere göre (hizmet kalite standardı, hasta hakları, hasta ve çalışan güvenliği, hastane hizmet dilim endeksi, hastane kapasitesi, çalışan hakları ve hukuki sorumluluklar vb.) sınıflandırılan sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 70’ine kadar ilave ücret alabilmektedirler.
Söz konusu sağlık kurum ve kuruluşları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen ölçütlere göre öngörülecek tavan dâhilinde belirledikleri sağlık hizmeti fiyatlarını Kuruma bildirmeleri gerekmektedir. Tavanlar dâhilinde de olsa sözleşmelerde belirtilen süreden önce ilave ücrete ilişkin bu fiyatlarını artıramazlar.
Kimler ilave ücret ödemeyecek?
SOSYAL Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından sevk edilmeleri koşuluyla;
1) 1005 sayılı İstiklal Madalyası Verilmiş Bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişilerden,
2) 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişilerden,
3) Harp malûllüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden otelcilik hizmetleri ile istisnai sağlık hizmetleri hariç olmak üzere ilave ücret alınmaz.
İlave ücret ödenmeyecek sağlık hizmetleri
SOSYAL Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli ister vakıf üniversiteleri ister ise özel sağlık kurum ve kuruluşları olsun aşağıda belirtilen sağlık hizmetleri için ilave ücret alınmaması gerekmektedir. Bu sağlık hizmetleri;
1) Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
2) Yoğun bakım hizmetleri,
3) Yanık tedavisi hizmetleri,
4) Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
5) Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
6) Organ, doku ve hücre nakilleri,
7) Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
8) Diyaliz tedavileri ile
9) Kardiyovasküler cerrahi işlemleridir.
Yukarıda belirtilen sağlık hizmetleri için ilave ücret alınması SGK tarafından yasaklanmıştır. Buna karşın belirtilen sağlık hizmetleri için herhangi bir ilave ücret alınması ve bu durumun SGK’ya bildirilmesi durumunda ilave ücret alan sağlık kurum veya kuruluşu hakkında yüksek oranlarda para cezası uygulanmaktadır. Örneğin 2009 yılı başında SGK ile anılan sağlık kurum veya kuruluşlarla yapılan sözleşmelerde her bir fiil için en az 10 bin TL ceza uygulanması öngörülmektedir.
Bir Söz:
“İnsanlar önce para kazanmak için sağlıklarını, sonra da sağlıklarını kazanmak için paralarını verirler.” Goethe

İSA KARAKAŞ
isakarakas@gmail.com
Tercuman/30.12.2009

 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.