Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   17 EYLÜL  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

İstirahat Raporu Alan İşçiyi İşten Çıkarabilir misiniz?

 
   
   Çalışma hayatında işçilerin hastalık, analık vb. sağlık nedenleriyle istirahat rapor alarak işe gelmemeleriyle sık sık karşılaşırız. İşçinin çalışmadığı süre boyunca işverenle arasında olan iş akdi devam etmektedir. İstirahat raporları her ne kadar zorunlu sağlık sebeplerinden dolayı alınsa da kimi zaman keyfi olarak da rahatlıkla alınabilmektedir

. İşverenler, istirahat raporunun keyfi olarak alındığı ya da zorunlu sağlık sebepleriyle çok uzun süreli olduğu durumlarda işlerinin aksamaması için, iş akdini feshetme yoluna gitmek istemektedirler.

Normal şartlarda istirahat raporluyken işçiyi, işten çıkaramazsınız. Ama belli şartların sağlanması durumunda istirahat raporu devam ederken de iş akdi fesih edilebilir.4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25/a maddesine göre işçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşantısından yahut içkiye olan düşkünlüğünden dolayı hasta olması ya da sakat kalması neticesinde ardı ardına üç iş günü işe gelmemesi ya da bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi halinde işveren, iş akdini haklı nedenle fesih edebilir. İşçinin devamsızlık günleri hesap edilirken, hafta sonu ve tatil günleri dikkate alınmaz. Burada kastedilen devamsızlık, yukarıda sayılan nedenlerle uzman hekim veya heyet tarafından verilen istirahat raporuyla meydana gelen devamsızlıktır. Değilse herhangi bir istirahat raporu olmaksızın işe devam etmemenin yaptırımları ayrıdır.

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25/a maddesinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi sağlık sebepleri ile almış olduğu uzun süreli istirahat süresi içinde işverenin haklı nedenle iş akdini fesih edebilmesi için, istirahat süresinin aynı Kanun’un 17’inci maddesinde belirtilen “ihbar sürelerini” altı hafta aşması gerekmektedir. Yani işçinin aldığı istirahat raporu, işçinin iş yerindeki çalışma süresine bağlı olarak değişen “ihbar süresine” altı hafta eklenmesi sonucu bulunan süreyi aşıyorsa, işveren haklı nedenle iş sözleşmesini fesih edebilir, aksi halde işverenin haklı nedenle fesih hakkı doğmayacaktır.

İşverenin iş akitlerini feshinde haklı nedene dayanması gerekmektedir. Haklı nedene dayanmayan fesihlerde işçinin açtığı davalar “işe iade” kararıyla sonuçlanmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerle iş sözleşmesin feshi halinde, feshin haklı sebep kabul edilebilmesi için “ihbar sürelerine” ilave olarak altı haftalık sürenin de dikkate alınması gerekmektedir.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-Ceza Olarak Ücret Kesintisi Yapılır mı?

-Devredilen iş yerinde kıdem tazminatını kim öder

-Fırsatınız Varken Bol Bol Masaj Yaptırın

-Mali Tatilde Dava Açılabilir mi?

-Serbest Bölgelerde kapasite raporu sorunu çözüldü

-Vergi Dairesinin Haciz Önceliği Varmıdır?

-Dışarıdan temin edilen işçilikte KDV tevkifatı

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.