Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   27 Ocak 2011

  Vergi Rehberi 

  2011 Çalışmaları 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Reklam ve Sponsorluk Giderlerinin Vergilendirilmesi Farklıdır

 
   
       Ticari hayatta kıyasıya bir rekabet vardır. Firmalar en az maliyetle en yüksek karı elde etmek isterler. Bunun için firmanın güvenilir bir firma olması, ürün ve hizmet kalitesinin iyi olması yetmez aynı zamanda üretilen mal ve hizmetin pazarlanması gerekir. Pazarlama yöntemlerinin başında reklam gelir.

        Reklam, mal ve hizmetlerin tanıtılması ve satışların arttırılması için çeşitli araç ve yöntemlerle (Televizyon, gazete, pano, vb.) geniş kitlelere duyurulmasıdır. Reklamın önem ve gerekliliği bir işletmenin pazarlaması için kaçınılmazdır. Bu nedenle reklam giderleri, işletmelerin ticari faaliyetini yürütebilmesi için gerekli olan zorunlu giderlerden kabul edilmiştir.

Vergi sistemimizde reklam giderlerinin tamamı vergi matrahının hesaplanmasında gider olarak kabul edilmektedir. Ancak, toplum sağlığına olan zararı bilinen, alkol ve tütün mamulleri reklamı özel kanunlarla sınırlandırılmış ve vergi sistemimizde %50’si kanunen kabul edilmeyen gider olarak kabul edilmiştir. Yapılan reklam giderlerinin tamamı dönem karı oluşmasa dahi gider olarak kabul edilir.

Firmalar için bir diğer tanıtım şekli de sponsorluk faaliyetleridir. Sponsorluk, firmaların tanıtım veya hedeflediği faydaya ulaşmak için sosyal, kültürel, sanat, proje vb. oluşumları nakdi veya gayri maddi desteklemesine yönelik yapılan her türlü faaliyettir. Taraflar arasında yazılı bir sözleşmeye dayalıdır. Ülkemizde sponsorluk faaliyetleri, spor, kültür-sanat ve sosyal olmak üzere üç alanda sınıflandırılabilir. En yaygın olanı spor alanındadır. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamaların; amatör dallar için tamamı, profesyonel dallar için %50’si kurum kazancında gider olarak kabul edilir.

Vergi borcu olanlar sponsorluk harcaması yapamazlar, yapsalar bile gider olarak kabul edilmez. Kar oluşmayan dönemlerde yapılan sponsorluk giderleri indirim konusu yapılamaz. Karı aşan sponsorluk giderleri indirim konusu yapılamaz, sonraki dönemlere devredemez.

Görüldüğü üzere reklam ve sponsorluk giderlerinin vergilendirilmesi birbirinden farklıdır. Sponsorluk kavramı reklam kavramı ile karıştırılmaktadır. Sponsorluk, bir çeşit sportif, kültürel ve sosyal amaçlı bağış gibidir. Temel amaç, marka bilinirliği ve saygınlık sağlamaktır. Üretilen mal ve hizmeti tanıtma ya da satış arttırmayı hedeflemez. Kısacası firmaların ticari faaliyetlerinin devamı için kaçınılmaz zorunlu bir gider değildir. Reklam ise, mal tanıtımı ve satışı arttırmayı hedefler. Pazarlamanın araçlarından biridir. Firmaların ticari faaliyetlerinin devamı ve ürünlerinin pazarlanması için zorunlu giderlerdendir.

Sonuç olarak, reklam giderleri ticari kazancın elde edilmesi ile ilgili giderlerden “zarar arttırıcı” bir gider olarak kabul edilerek sonraki dönemler devredebilmektedir. Sponsorluk giderleri ise kar elde edilmesi durumunda gider olarak kabul edilmekte ve hiçbir şekilde sonraki dönemlere devretmemektedir. Vergilendirilmesi farklı olduğu için bu iki kavramın birbirine karıştırılmaması gerekir.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Diğer makaleleri

-Yurt dışından alınan hizmetlerin verilendirilmesi

-İhracat Bedellerini Garantiye Almanın Yolu

-Muhasebeciler Gülümsemeye Başladı

-Şirket ortağına verilen borç para KDV’ye tabidir

-İş Kazalarında İşverenlerin Sorumluluğu

-Faturalar Kaybolursa Vergi Ödersiniz

-Yurtdışından satın alınan yazılımların vergisel durumu

-Hırsızlık veya yangında zayi olan malların Katma Değer Vergisi indirilebilir mi?

-Belgesiz Gider Yazılır mı?

-SGK İdari Para Cezaları Can Yakıyor

-İstirahat raporu alan işçiyi işten çıkarabilir misiniz?

-Ceza Olarak Ücret Kesintisi Yapılır mı?

-Devredilen iş yerinde kıdem tazminatını kim öder

-Fırsatınız Varken Bol Bol Masaj Yaptırın

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.