Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   22 ARALIK  2010

  Vergi Rehberi 

  2011 Çalışmaları 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

 Sen de Haklısın!

 
   

    Bu yazıma bir Nasreddin Hoca fıkrası ile başlamak istiyorum. Nasreddin Hoca'nın kadılık ettiğini bilmeyen yoktur, herhalde. İşte o günlerden birinde adamın birisi Hoca Efendinin yanına gelir. Adam komşusundan şikayet etmektedir. Nasrettin Hoca'ya derdini anlatır, uzun uzun komşusundan yakınır. Nasreddin Hoca, adamı bir güzel dinledikten sonra O'na dönerek:

 - Haklısın! diyerek gönderir.

Bir süre sonra bu kez adamın hakkında şikayetçi olduğu komşusu Nasreddin Hoca'nın huzuruna çıkagelir. O da az önce gelen komşusundan şikayet etmektedir. Uzun uzadıya derdini Nasreddin Hoca'ya anlatır ve hakkının kendisine verilmesini diler.

Nasreddin Hoca bu ikinci adamı da güzelce dinler ve ardından ekler:

- Haklısın! diyerek onu da diğeri gibi yollar.

O sırada Nasreddin Hoca bu olaylara ve konuşulanlara kulak misafiri olan karısı Nasrettin Hoca'ya:

- İlahi Hoca Efendi! Sen ne biçim kadısın? Birbirinden şikayetçi olan iki adamın ikisi birden hiç haklı olur mu? diye sorar.

Karısının bu sözleri üzerine Nasreddin Hoca, bir süre düşündükten sonra karısına döner ve şöyle der:

- Hatun, sen de haklısın.
Daha önce burada anlattığım Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Birliği(TÜRMOB) 20. Genel Kurulunda seçim sonuçlarını haksız bulan bir arkadaşımız ilçe seçim kuruluna itiraz etmiş ve itirazı reddedilmişti. Bu sefer hakkını Yüksek Seçim Kurulu’nda arayan arkadaşımızın hakkı iade edilmişti. Bunun üzerine kazandığı açıklanan ilk kişi buna itiraz ederek, kazanan ben değilsem o da değildir; kazanan bir başkasıdır dedi. Bu itirazı inceleyen ilçe seçim kurulu bu sefer de üçüncü bir kişinin kazandığına hükmetti. Gel de sorma şimdi; bir davada iki kişi nasıl haklı oluyor! Mevzuat sadece hakkını arayan kişinin ibraz ettiği deliller midir? Kurul konuyu düzenleyen hukuki mevzuatı hiç mi araştırmaz!..

3568 Sayılı Kanunun 39. Maddesi “Birlik Genel Kurulu üyeleri arasından üç yıl için seçilen üç asıl ve üç yedek üyeden oluşur. Denetleme Kurulu üyelerinden en az birinin yeminli mali müşavir olması zorunludur. Süresi dolan üye yeniden seçilebilir” şeklinde düzenlenmiş olup en az birinin tabirini birden fazla olur şeklinde de bir şeklinde de anlayabiliriz. Burada tekrar söylüyorum 20 yıldan beri sürdürülen ve hiçbir çekişmenin olmadığı bir konuda tartışma çıkarmak kendisi de mali müşavir olan birine yakışmaz. Şikayetçi yeminli müşavir biri olsaydı söylenecek daha çok söz olabilirdi ama mali müşavir olunca bize de söylenecek söz kalmıyor. Bir başka yerde söylediğim sözü tekrarlamak istiyorum, yeminli mali müşavirlerin meslek ve meslek örgütü üzerindeki yükleri bu vesile ile hafifletmenin tam zamanıdır.

SMMM İbrahim BALCIOĞLU

ibalcim@gmail.com

Diğer makaleleri:

-Çocuklar primsiz sağlık yardımı almayacak mıydı?

-Muhasebeciler Kanununda Grup Kavramı

-TÜRMOB Genel Kurulu Üzerine

-Durma Dans Et

-Odalarda Yönetimler Nasıl Şekilleniyor

-İstirahatli Olanların İdareye Bildirilmesi
 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.