Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2011 Vergi Takvimi  I   2011 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Çalışma Hayatı Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   12 OCAK 2011

  Mükellef Rehberi 

  Vergi Rehberi 
  Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
 

FATURA ÖDEME MERKEZİNDE KREDİ KARTI İLE İŞLEM YAPILIRSA?

Ülkemizde son yıllarda yaygınlaşan genelde bir çok işletmenin bünyesinde ek bir iş ile başlayan ve bugünlerde büyüyerek yalnızca bu iş ile iştigal eden ilgili kuruluşlar adına elektrik, su, telefon vb fatura bedellerini tahsil etmeye aracılık eden Fatura Ödeme Merkezleri yavaş yavaş sayılarını artırırken mevcut sistemin içinde alışık olunmayan

çünkü  şimdiye kadar hiçbir kuruluşun tahsil yetkisini bankalar ve   kendi bünyeleri dışında olacağı hayal bile edilemezken aniden gelişen Fatura Ödeme Merkezleri aslında bir nevi yaptığı iş karşılğında komisyon elde eden bir hizmet işletmeleri olarak iş hayatında yerini almıştır.
Genelde mevcut iş piyasamızda Tekel Bayi,Telefon ve kontür satımı işi yapanlar, Milli Piyango bayileri vb bir çok işletme mevcut işyerine fazla yatırım ihtiyacı duymadan (ki bu Türk işadamlarının ve esnafının zekiliği kurnazlığı ve ticaret aklıdır ki övünmeden geçemeyeceğim ) gerçekleştirilen yatırımlardır.
Bu genel açıklamadan sonra bizim için vergisel anlamda dikkat edilmesi gereken hususlar ve belge düzeni hakkında görüşlerimizi sizlerle paylaşacağım. Bu işi yapacak olan esnaf veya firma sahibi bir banka ile teminat karşılığında bir sözleşme yapıyor ilgili banka tahsilat yapacağı sistemi firmaya kuruyor ve bizim firma sahibi tahsil ettiği fatura adet bazında 1 TL gibi çok cüzi de olsa bir komisyon alıyor. İster bu işi var olan işine ilave ister tek başına yapan firmalar yapmış olduğu hizmetin bedeli olarak elde ettiği komisyon gelirlerini belgelemek zorundalar.
Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 229’uncu maddesinde fatura satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmıştır. Yine 232 inci maddede fatura kullanma mecburiyeti olmayan 2011 yılı için 700 TL altında bulunan mal ve hizmet satışlarıdır şeklinde açıklanmıştır. Diğer yandan KDV mükelleflerinin 3100 sayılı Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanma mecburiyeti hakkındaki kanunla da perakende mal satan veya hizmet ifa eden tacirlerin fatura kesme mecburiyeti bulunmadıkları satışlar için ödeme kaydedici cihazları kullanma zorunluluğu getirilmiştir.
Bu açıklamalara göre aldığımız komisyon bedelleri düşük ücretler ve fatura kesme mecburiyeti sınırında olduğundan mevcut yazar kasamıza bununla ilgili bir departman açılması yoksa yazar kasa izin belgesi müracaatı yapılarak yeni bir yazar kasa alınması ve aldığımız 1 TL komisyon gelirinin belgelenmesi gerekecektir.
Ayrıca ilgili kuruluşlara ait fatura tahsil edildiğinde gelir ilgili kuruluşa aktarıldığında gider unsuru olarak kayıtlara alınabileceği gibi gelir-gider hesapları ile ilişkilendirilmeden cari hesap bazında da takip edilebilir.
Bunun dışında firmaların ilgili kuruluşların elektrik,su,telefon vb faturaların hizmet bedelleriyle birlikte fatura bedelinin tamamının tahsili kredi kartı ile de yapılmaktadır ki en önemli konuda budur.
İdare bankalardaki pos hareketleri ile KDV beyannamesi 45 satırdaki “Kredi Kartı ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmet Bedelleri” arasında uyum göstermemesi veya beyan edilen matrahla uyum göstermemesi durumunda bu konu hakkında bilgi verilmesini aksi takdirde inceleneceğinizi belirtir. ve inceleme elamanlarınca yada idarece farkın faturasının kesilmesi istenir.

Yapılması Gereken: İlgili kuruluşlar adına fatura bedelleri ve hizmet bedelleri kredi kartı ile tahsil edilse bile yalnızca aldığımız komisyon için belge düzenleyeceğiz. Bu tahsil edilen bedeli beyannamenin ilgili bölümünde göstereceğiz haliyle beyan edilen matrah ile uyum göstermeyecek idare tarafından sorulursa izah edeceğiz yada idarenin sormasını beklemeden her ay firmamızda bu şekilde yapılan işlemlerin dökümünü belirtilir liste halinde ilgili vergi dairesine bilgi vereceğiz.
(Kaynak olarak ta Adana Vergi Dairesi Başkanlığı 27/02/2009 tarih B.07.1GİB.4.01.17.02/VUK.229.561 ve Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı 17/02/2009 tarih B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-09-26/963 sayılı yazılarını internetten indirip gösterebilirsiniz.)
Görüşümüz: Hem idareni ve meslek mensubunun yükünün azalacağı ve hem de bu işi yapan firmaların sürekli bu yüzden izah zorunda kalmamaları için ilgili beyannameye “Matraha dahil olmayan aracılık faaliyetlerden kredili işlemler “ diyip bir hane açılması veya böyle firmalara ticaretleri dışında olduğu için ilgili firmaların direkt kendi hesaplarına gidecek şekilde pos cihazları verilmesi hiç de zor olmasa gerek.

SMMM Kazım Güzeller

muhasebenet.net

kazim@guzellermusavirlik.com  

Diğer makaleleri; 

-Vergi, sigorta ödeme kolaylığı mı? Af mı?..

-Siz çalıştırın Devlet ödesin!

-Malulen emekli olamayanlar özürlü emekliliğinden haberdar mısınız?

-Dernek Beyannamelerinde Son Gün 30 Nisan

-Kurumların bağış ve yardımları

-Menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesi

   
Yasal Uyarı
 
   

 
 

 

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2011 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.