Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  13 Ekim  20092

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir evinin bir kısmını büro olarak kullanamaz

 

Soru: Yeni ruhsat almış serbest muhasebeci mali müşavir, işlerini yoluna koyana kadar evinin bir bölümünü büro olarak kullandığında evin kirası, ısıtma, aydınlatma, su, vb. giderlerini masraf yazabilir mi?

 

Cevap: Serbest muhasebeci mali müşavir evinin bir bölümünü, büro olarak kullanamaz. Çünkü; Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmenlik in “ Büro Edinme zorunluluğu” başlıklı 14 ncü maddesinde  ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odaları Yönetmenliğinin aynı başlıklı 38 nci maddesinde, meslek mensuplarına işyeri açma zorunluluğu getirilmiş ve açılacak işyerlerinin bağımsız büro şeklinde olması ve  mesleki faaliyetlerin aynı zamanda ev olarak kullanılan ikametgahlar da yürütülemeyeceği  hüküm altına alınmıştır. Bu zorunluluklara uyulmamasının yaptırımları da disiplin yönetmenliğinde belirlenmiştir. Bu nedenlerle serbest muhasebeci mali müşavir ikametgahının bir bölümünü büro olarak kullanması mümkün değil.  

 

KDV den müstesna malın müzayedeki satışı da KDV ye tabi değildir

Soru: Bir AŞ ye ait olup, iflas müdürlüğünce müzayede salonunda açık artırma yoluyla satışa çıkartılan fabrika binasını, açık artırmadan almamız halinde, KDV ödememiz gerekiyor mu?

 

Cevap: Katma Değer Vergisi Kanununa göre müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlar KDV ye tabi bulunuyor. Ancak, Katma Değer Vergisi Kanunundaki istisna hükümleri buralarda yapılan satışlar içinde uygulanmaktadır. Şirketlerin aktiflerinde en az iki yıl süre ile bulunan ve şirket faaliyetlerini yürütmek için kullanılan(satma amacıyla elde bulundurulanlar hariç) gayrimenkullerin satışı KDV den müstesna tutulmuş olduğundan müzayede mahallinde açık artırma yoluyla alacağınız fabrika binası, sahibi AŞ. tarafından şirket faaliyetlerini yürütmek için kullanılıyorsa ve en az iki tam yıl süreyle aktifinde kayıtlıysa,  KDV ödemezsiniz. Aksi halde, satış bedeli üstünde yüzde 18 KDV ödemeniz gerekir.

 

İsteğe bağlıya bir hesap planı dahilin de prim ödeyen sorun yaşamaz

Soru: 1970 doğumluyum. 1995 yılı Aralık ayında Emekli Sandığına tabi olarak çalışmaya başladım. 180 gün emekli sandığına prim ödedim. Daha sonra 1996 yılında iş değiştirip SSK’lı oldum. SSK ya 1634 gün prim ödedim. İşten ayrılınca da 2006 yılından itibaren 450 gün de isteğe bağlı SSK primi ödedim. Toplam prim günüm 2264 gün.

Sorum şöyle: Bağ-Kur’a geçmemek için ne kadar daha isteğe bağlı, ne kadar sigortalı işte çalışıp prim ödemeliyim?

 

Cevap: SSK da iki şekilde emekli olabilirsiniz. 1)20 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olarak. 3561 gün daha prim ödeyerek, 2264 gün olan prim ödemenizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.  Bu seçenekteki şartlarla emekli olabilmeniz için, 76 ay(2280 gün) daha prim ödedikten sonra isteğe bağlıdan çıkarak, kalan 1281 gün prim eksiğinizi sigortalı bir işte çalışarak ödemeniz gerekiyor. 2) 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olarak. 1336 gün daha prim ödeyerek 2294 gün olan prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanızı şartıyla, 2028 yılında 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Bu seçenekte de 29 ay daha isteğe bağlı, 466 günde sigortalı bir işte çalışarak prim ödemelisiniz.

EKREM SARISU

Posta/13.10.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.