Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  13 Kasım  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Dönem içinde tespit edilen sahte belge nedeniyle ceza kesilmez

 

Soru: Ocak 2009 ayında ayın da alıp defterlere gider olarak kaydedilen bir faturanın, Kasım ayında muhteviyatı itibariyle yanıltıcı fatura olduğu tespit edildiğinde vergi cezası kesilebilir mi?

 

Cevap: Vergilendirmede dönemsellik ilkesi geçerlidir. 2009 da kanuni defterlere gider kaydı yapılan harcamaya ait faturanın, dönem bitmeden(31 Aralık 2009 dan önce) sahte belge veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge olduğu tespit edilmesi halinde, Gelir ve Kurumlar Vergisi açısından beyan dönemi henüz geçmemiş odluğundan, verginin eksik tahakkukundan, yani vergi zıyaından söz edilemeyeceğinden, vergi zıyaı cezası kesilemez. Mükellef, söz konusu faturayı kayıtlarından çıkartarak kazancını hesaplayıp beyan ettiğinde, ileride de ortada vergi zıyaı cezası kesilmesini gerektiren bir neden kalmayacaktır.  Geçici vergi beyanları düzeltilecek ve  birinci ve  ikinci dönem  geçici vergi matrahınızda yüzde 10 un üstünde bir eksik beyan ve ödenecek geçici vergi çıkıyor ise, geçici vergi yönünden vergi zıyaı cezası kesilmesi gerekir. Ayrıca, Ocak ayına ilişkin KDV beyan dönemi(tarh dönemi) geçmiş olduğundan, KDV beyanları düzeltilecek ve Kasım ayına kadar olan geçmiş dönemlerde ödenecek KDV çıkması halinde, KDV yönünden vergi kaybı söz konusu olup, vergi zıyaı cezası kesilir. 

 

Otelde yapılan düğünde KDV oranı yüzde 18’dir

Soru: Otelde konaklama bedeli yüzde 8 oranında KDV ye tabi. Otellerde yapılan düğünlerde uygulanacak olan KDV yüzde 8 midir? Yoksa farklı bir KDV oranı uygulanıyor?

Cevap: Otel, motel, tatil köyü, pansiyon vb. yerlerde konaklama tesislerin de sunulan geceleme hizmet bedelleri 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yüzde 8 oranında KDV ye tabi tutulmaktadır.  Ancak, otel, motel, tatil köyü, pansiyon vb. konaklama tesislerinde iş toplantısı, düğün, nişan vb özel günler için yapılan organizasyon ve etkinliklere yüzde 18 KDV uygulanması gerekir. Çünkü, söz konusu hizmetler, geceleme hizmeti olarak nitelenerek yüzde 8 oranında KDV ye tabi tutulması mümkün değildir.

 

EKREM SARISU

Posta/13.11.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.