Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  16 Ekim  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 


 

Bağ-Kur Sigortalılarının İş kazası Halinde Rapor Parası Alma Hakları İçin Önemli Noktalar


Soru: Bir Bağ-Kur sigortalısı olarak İş Kazası halinde rapor parası alabilmek için nelere dikkat etmeliyim?
 
Cevap: Bağ-Kur (4/b) sigortalılarının iş kazası geçirmeleri ve meslek hastalığına yakalanmaları durumunda bu kişilere salt yatarak tedavi görmeleri ve bu tedavileri çerçevesinde görülen lüzumla istirahat raporu aldıkları süreler için geçici işgöremezlik ödeneği (Rapor parası) verilebiliyor. Ancak yine 4/b sigortalılığı kapsamında sayılmaya başlanan isteğe bağlı sigortalıların bu hakkı bulunmuyor. İş kazası ve meslek hastalığına uğrayan Bağ-Kur sigortalılarının tedavisi ayaktan yapılmışsa bu duruma dair de SGK tarafından herhangi bir rapor parası verilmiyor. Bağ-Kur sigortalısı olarak iş kazası ve meslek hastalığı halinde geçici işgöremezlik ödeneği alabilmeniz için SGK’ya prim borçlarınızın bulunmuyor olması ve iş kazası yahut meslek hastalığının SGK’ya süresinde bildirilmiş olması gerekiyor.
 
Soru: 1972 doğ. 01.11.1993’te başladığım SSK sigortalılığında halen çalışmaya devam ediyorum ve 4 bin 999 günlük primim bulunuyor. Ne zaman ne nasıl emekli olabilirim? Günümü doldurduktan sonra vefat eden annemden dolayı yetim aylığı bağlatabilir miyim? Halen çalıştığım işyerince primlerimin ödenmediği günlerim var. Bunlar için itiraz sürem ne kadardır?
 
Cevap: Vermiş olduğunuz bilgilere göre 5 bin 675 günü doldurduktan sonra 50 yaşı doldurarak (2022’de) emekli olabilirsiniz. Şayet evli durumda değilseniz işten ayrıldıktan sonra emekli aylığı bağlanancıya kadar yetim aylığı bağlatabilirsiniz. İşten ayrıldığınız yılın sonunu takip eden en geç beş yıl içinde hizmet tespit davası açma hakkınız bulunuyor.
Şevket Tezel

Sözcü/16.10.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.