Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  16 Aralık  2009

   Ana sayfa

   2010 Çalışmaları

   2010 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Babaya ait olan ve kirasız oturulan işyerinin vergisi
 

Soru: Babasına ait işyerinde kira ödemeden ticaret yapan çocuğun, işyeri kira stopajı mükellefiyeti var mı? Her ay kiradan dolayı stopaj vergisi yatırması gerekiyor mu?

Oğluna kira almadan kullandırdığı işyeri için babanın vergisel yükümlülüğü var mı? Varsa nelerdir?

Cevap: Babasına ait işyerinde kira ödemeden oturan çocuğun kira stopajı(kesintisi) yaparak, muhtasar beyanname ile vergi dairesine beyan ve ödeme yükümlülüğü yoktur. Ancak, bunun için defter ve kayıtlarında babası adına nakden veya hesaben kira tahakkuk kayıtları ve babasını alacaklı gösteren kayıtların olmaması gerekiyor. Babanın oğlundan kira almadığı işyeri için gelir vergisi açısından yükümlülüğü var. Baba: oğluna kira almadan kullandırdığı işyeri için, emsal kira bedeli üstünden kira beyanında bulunması ve gelir vergisini ödemesi gerekiyor. Emsal kira bedeli işyeri emlak vergi değerinin yüzde 5 idir. İşyerinin emlak vergi değerinin 800 bin TL olduğunu varsayarsak, baba bu işyerinin emsal kira bedeli olan 40.000 TL yi( 800.000 TL X % 5) kira geliri olarak beyan ederek hesaplanan gelir vergisini ödeyecektir.

Kardeşiniz yetim ve emekli aylığını birlikte alabilir

Soru: Kız kardeşim Kasım 1960 doğumlu. Şubat 1982 ayından itibaren sigortalı olarak çalışmaya başladı. Mayıs 1995 ayına kadar aralıklarla çeşitli işyerlerin de çalıştı. Daha sonra yurt sağlık sorunları nedeniyle yurtdışına giderek orada çalışmaya başladı. 4 yıldan beri çalışmıyor. Türkiye de yaşarken eşinden boşandı. 1993 den itibaren babamdan dolayı emekli sandığından yetim aylığı alıyor. Aralık 2006 ayından itibaren, isteğe bağlı sigorta prim ödüyor. Ekim 2009 itibariyle toplam 3573 gün prim ödemesi oldu.

1) Kız kardeşim emekli olduğunda hem babamdan yetim aylığı hem kendi aylığını alabilir mi?

2)Eğer her iki aylığı da alabilirse, Ne zaman emekli olabilir?

3)Eğer varsa eksik prim gün sayısını yurt çalışma süreleriyle tamamlayabilir mi?

Cevap: 1)Kız kardeşiniz yetim aylığını emekli sandığından aldığı için emekli olduğunda her iki aylığı da alabilir.

2)Kardeşiniz, emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 40 yaş şartlarına tabi. 1427 gün daha prim ödeyerek, 3573 gün olan prim ödemesini 5000 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Ancak, 1 Ekim 2008 den itibaren isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına(eski adıyla Bağ-Kura) sayıldığından, kardeşiniz isteğe bağlıya 27 ay(810 gün) daha prim ödedikten sonra, isteğe bağlıdan çıkıp kalan 617 gün prim eksiğini sigortalı bir işte çalışarak tamamlamalı.

3)Kardeşiniz prim eksiğini yurtdışı çalışma süresini borçlanarak da tamamlayabilir. Ancak, sigortalı bir işte çalışırken borçlanma yapmasında fayda var.

Ekrem Sarısu

Posta/16.12.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.