Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   17 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Defterlerini tasdik ettirmeyi unutanlar

 için son fırsat!
 

Vergi kanunlarına göre defter tasdik ettirmek zorunda olanlar, bu defterleri hesap dönemi itibarıyla tutmak zorundalar. Hesap dönemi normal olarak 1 Ocak'tan başlayıp, 31 Aralık'ta sona eren dönemdir.

Tasdik zamanı

Yevmiye ve envanter defteri, işletme defteri, çiftçi işletme defteri ve serbest meslek kazanç defteri Vergi Usul Kanunu'na göre tasdiki zorunlu defterler olup, defterikebir ise tasdiki zorunlu defter değil.
Öteden beri işe devam etmekte olan mükelleflerin, bir sonraki yılda kullanacakları defterleri, içinde bulunulan yılın son ayında tasdik ettirmeleri gerekiyor. Buna göre öteden beri işe devam eden mükelleflerin 2009 yılında kullanacakları defterleri 2008 yılının aralık ayında tasdik ettirmeleri gerekiyordu.
Ancak bu süreyi kaçıranlar, 2009 yılında kullanacakları defterleri tasdik ettirmeyi unutanlar için ay sonuna kadar kullanabilecekleri bir kolaylık var. 2008 yılı defterine ara tasdik yaptırmak.

Son fırsat

VUK'un 222. maddesi hükmüne göre; 'Defterlerini ertesi yılda da kullanmak isteyenler Ocak ayı, hesap dönemi Maliye Bakanlığınca tespit edilenler bu dönemin ilk ayı içinde tasdiki yeniletmeye mecburdurlar.'
Söz konusu hükme göre, 2008 yılında kullandıkları defterlerini 2009 yılında da kullanmak isteyen normal hesap dönemine tabi mükelleflerin, defterlerini Ocak ayı sonuna kadar notere ibraz ederek ara tasdik yaptırmaları gerekiyor.

Kanun hükmü, 2009 yılında kullanacakları defterleri 2008 Aralık ayında tasdik ettirmeyi unutanlara da son bir fırsat veriyor.
Aralık ayında defterlerini tasdik ettirmeyi unutan gerçek ve tüzel kişiler, 2008 yılında kullandıkları defterlere içinde bulunduğumuz Ocak ayı sonuna kadar ara tasdik yaptırmaları halinde, defterlerini yasal süresinde tasdik ettirmemiş olmaktan dolayı cezalı duruma düşmekten kurtulabilecekler.

Sezgin Özcan / Akşam

17.01.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.