Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  17 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Çalınan mal kazançtan indirilmez

 

Soru: İşletmeden çalınan mal, gider yazarak mı? Yoksa zarar yazılar mı kazançtan düşecek?

H.G.

Cevap: Vergi kanunlarımız çalınan malı işletmenin öz sermayesinde azalma olarak gördüğü için gider yazılmasına izin vermiyor. Maalesef çalınan malın, ne gider yazılarak, ne de zarar yazılarak ticari kazançtan indirilmesi mümkün değil.

 

İşyerinin bir kısmının kiraya verilmesinde düzenlenecek belge ve vergi

Soru: Mimarım. Kiracı olarak oturduğum bir büroda serbest çalışıyorum.  Büro büyük olduğu için bir kısmını elektrik mühendisi bir arkadaşıma kiraya vereceğim. Biz fatura yerine serbest meslek makbuzu düzenliyoruz. Arkadaştan kirayı tahsil ederken serbest meslek makbuzu düzenlemem gerekiyor mu? Ayrıca alacağım kira KDV ye tabi mi?

A.C.

Cevap: Gelir Vergisi Kanununda, serbest meslek faaliyetinde kullanılan mal ve hakların kiralanmasından elde edilen kazancın, serbest meslek kazancı sayılacağına dair bir hüküm bulunmadığından ve bir kısmını arkadaşınıza kiraya vereceğiniz işyeriniz,  işletmenizin aktifinde kayıtlı da olmadığından, kira tahsilinde serbest meslek makbuzu düzenlemeniz gerekmiyor. İktisadi işletmelere dâhil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemi, KDV ye tabi olmadığından kiraya KDV de hesaplamayacaksınız. Ancak, arkadaşınız kira öderken yüzde 20 Gelir Vergisi Stopajı yapması gerekir.

 

Kat mülkiyetine geçmeyen dairelere kesilecek 1.000 TL cezadaki karmaşa

Soru: Kat mülkiyetine geçmek için binadaki dairelerden çoğu evraklarını hazırladı. Ancak, dairelerden ikisinde kiracı oturuyor. Mal sahipleri de Başka şehirde ikamet ediyor ve evrakları hazırlama konusunda duyarsız davranıyorlar. Kasım ayına kadarda evrakları hazırlayarak imzalamayacakları anlaşılıyor. Bu durumda İki kişi yüzünden tüm binaya ceza mı kesilecek? İki kişi olmadan kat mülkiyeti kurduramaz mıyız? 

S. TULUN

Cevap: 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre; kendisine yapılan yazılı bildirime rağmen, kat mülkiyetinin kurulması için tapu idaresine verilmesi gereken belgeleri tamamlamaktan veya imzalaması gerekenleri imzalamaktan kaçınan kat irtifak hakkı sahiplerinden her birine, kendine ait bağımsız bölüm için 1.000 TL idari para cezası kesilecek Yasadan; daire sahiplerinden kat mülkiyetine geçiş için yükümlülüğünü yerine getirmeyene ceza kesileceği anlaşılıyor. Ancak, ortada bu konuda yapılacak işleme ilişkin ayrıntılı bir açıklama yok. Bize göre, bina yöneticisinin daire sahiplerinden, kat mülkiyetine geçmek için aranan belgeleri bir yazı tebliğ ederek istemesi, belgeleri hazırlayan daire sahiplerinden de belgeleri bir tutanakla alması ve daire sahibine belgelerin alındığına dair bir yazı vermesi, belge vermeyen daire sahiplerine de, ceza kesileceğini bir kez de noter vasıtasıyla ihtar etmesi ve evrakları verenlerle, vermeyenleri de resmi bir yazı ile bağlı olunan tapu dairesine ve  belediyeye bildirilmesi yararlı olacaktır. Bu suretle ileride ceza kesilecek ve ceza kesilmeyecek daire sahipleri de belirlenmiş olur.

Pek çok sorunu baştan çözmek ve yasan amacına ulaşmasını sağlamak için; yönetici veya daire sahiplerinden birinin talebi üzerine, kat mülkiyetinin kurulmasına imkân sağlanması ve kat irtifaklı arsa tapusunu kat mülkiyeti kurulmuş bina tapusuna çevirmeyenlere 1.000 TL den daha ağır, Örneğin, 5.000, 10.000 TL gibi caydırıcı etkisi olacak ceza kesilmesi yönünde düzenleme yapılması yararlı  olacaktır.  Görünen o ki, mevcut yasanın bu haliyle başarılı olması ve binaları kat mülkiyetine geçişi sağlaması zor görünüyor.

 

İstediğiniz zaman emekli olabilirsiniz

Soru: 21 Aralık 1970 doğumluyum. 5 Ekim 1987 tarihinde okuldan SSK'lı olduk. Şu an yüzde 70 oranında özürlülüğe sahibim. Vergi indiriminden faydalanıyorum. 1987 yılından 2008 yılının 1 Temmuz gününe kadar çalıştım. Ancak o günden beri raporluyum. Emekliliği hak edebilir miyim?

K. YORGUN-İZMİR

Cevap: Okul döneminde yapılan sigorta stajyerlik sigortası olduğundan emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Başlangıcınız 1987 yılıdır. 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle, 12 yıldan fazla süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış özürlüler, emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme şartına tabi bulunuyor. Vergi indirim hakkı almış olup, 3600 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

52 yaş şartını yerine getirmeden emekli olma yolu yok

Soru: Doğum tarihim 3 Eylül 1972, sigorta başlangıç tarihim 6 Kasım 1995, prim ödeme gün sayım 2390 gündür. İsteğe bağlı prim ödesem 52 yaşını beklemeden emekli olabilir miyim? Yaşı belemeden en kısa sürede nasıl emekli olabilirim?  

S. Yalçın

Cevap: Prim ödemenizi 5825 güne tamamlamak şartıyla 52 yaşınızı dolduracağınız 3 Eylül 2024 tarihinde emekli olabilirsiniz. 52 yaşını doldurmadan emekli olmanız mümkün değil. Çünkü, 8 Eylül 1999 tarihinde uygulamaya konan 4447 sayılı yasa ile, emekli olmak için prim ödemesinin dışında ayrıca yaş şartı da getirildi. Primlerinizi isteğe bağlı ödeyebilirsiniz. Ancak, isteğe bağlı prim ödemeleri 1 Ekim 2008 den itibaren Bağ-Kura sayıldığından, bu şartlarla emekli olmak için,  priminizin son 1260 gününü(3.5 yılını) sigortalı bir işte çalışarak ödemek zorundasınız. Aksi takdirde emekli olmak için, Bağ-Kur şartlarına tabi olursunuz. Bu kez yine 52 yaşında emekli olacak olmanıza karşın, 7000 gün prim ödemeniz gerekir.

 

Eşiniz 3600 günle 58 yaşında emekli olabilir

Soru: Eşim 1966 doğumlu. Sigorta giriş tarihi 1989 dur. Halen özel sektörde çalışmaktadır.2400 günü bulunmaktadır 3600 günden ne zaman emekli olabilir.

M. Özdemir

Cevap: Kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olmak için aranan; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarını eşinizi gibi, 24 Mayıs 2011 tarihinden sonra sağlayanlar, 58 yaşını doldurduğunda emekli olabiliyor. Eşiniz 1200 gün daha prim ödeyerek 2400 gün olan prim ödemesini 3600 güne tamamlaması şartıyla,2024 de 58 yaşınız dolduracağı tarihte emekli olabilir.

 

Prim yeterli ancak 53 yaşı beklemek gerekiyor

Soru: 1973 doğumluyum.1992 Nisan dan 1998 Hazirana kadar Bağ-Kur lu olarak çalıştım.Yani 2300 gün pirim yatırdım.Daha sonra Bağ-Kuru kesip, özel bir şirkette çalışarak 3720 gün SSK dan  prim yatırılmış oldu.Yani toplam 6000 bin gün prim oldu.Acaba en erken SSK veya Bağ-Kurdan ne zaman emekli olabilirim ?

H. ÇETİNDAĞ

Cevap: Primi ödenmiş son yedi yılda SSK ya fazla prim ödediğinizden, SSK dan emekli olacaksınız. SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz.  Prim ödemeniz yeterli olduğundan, 2026 da 53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Tek konutu olan özürlü emlak vergisi ödemez

 

Soru: Yüzde 40 özürlüyüm. Ve kendime ait İzmit’te bir dairem var. Emlak vergisinden vergiden muaf olabilir miyim? Bu konuda yardım ederseniz sevinirim. Vergiden muaf olmak için ne yapmalıyım?

B. AKKALP

Cevap: Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 m2 yi geçmeyen tek meskene sahip olan özürlüler, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak, emlak(bina) vergisi ödemez. Dairenizin brüt alanı 200 m2 yi geçmiyorsa ve dairenizi muayyen zamanlarda dinlenmek maksadıyla kullanmıyorsanız(yazlık olarak kullanmıyorsanız), Bakanlar Kurulunca sağlanan sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanır ve emlak.(bina) vergisi ödemezsiniz.  Bunun için; dairenizin bağlı olduğu Belediyeye bir dilekçe ile başvuru yapmanız gerekiyor. Dilekçeye, tam teşekküllü Devlet hastanesinden alacağınız özürlü raporunuzun aslı ile, Özürlülere ait İndirimli Bina Vergisi Formunu düzenleyerek eklemeniz gerekiyor.

Ekrem Sarısu

Posta Gazetesi/17.05.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.