Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  17 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Kimler emlak vergisi ödemeyecek?
 

2009 yılına ilişkin emlak vergisinin birinci taksiti 1 Haziran 2009 Pazartesi akşamına kadar ödenecek. Türkiye sınırları içinde, brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olan;

l Emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmayan emekliler ile dul ve yetimler,
l Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmayan ev kadınları ve işsizler,
l Gaziler,
l Şehitlerin dul ve yetimleri,
l Özürlüler,

ise emlak vergisi ödemeyecekler. Ancak bu kişilerin emlak vergisi ödememeleri, başka bir anlatımla indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanabilmeleri için bazı koşullar aranıyor.

19,800 TL'Yİ AŞMAYAN GELİR
Emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmama şartı aranan emeklilerin, dul ve yetimlerin, ev hanımı ve işsizlerin, 19 bin 800 TL'ye kadar olan mevduat faizi, repo, bono ve tahvil faizi, temettü ve kar payı gibi menkul sermaye iradı gelirleri, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanmalarına engel olmayacak. Söz konusu gelirlerin 19.800 TL'yi aşması halinde indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanamayacaklar.

BİZZAT OTURMA ŞARTI ARANMIYOR
İndirimli vergi oranı uygulamasından yararlanmak için konutta bizzat oturma şartı aranmıyor. Sahip olduğu tek konutunu kiraya verip, kirada oturanlar da, sahip oldukları tek konutları için emlak vergisi ödemeyecek.

YAZLIKLARIN DURUMU
Belirli zamanlarda dinlenme amacıyla kullanılan yazlık türü konutlar için indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasından yararlanılamayacak. Tek bir eve yazlık olarak sahip olunsa da emlak vergisi ödenecek. Ancak yazlık evde sürekli oturulması ve başka evin de olmaması halinde yazlık ev için de emlak vergisi ödenmeyecek. Bu durumda ikamet kaydının, yazlık evin bulunduğu yer muhtarlığında olması gerekiyor.

HİSSELİ KONUT
Brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konuta hisse ile sahip olunması halinde indirimli vergi oranı, hisseye isabet eden kısma uygulanacak. Birden fazla konuta hisse ile sahip olanlar ise bu kolaylıktan yararlanamayacak.

GELİR GETİRMEYEN İŞYERİ VE ARSA
Tek konutun dışında gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olunması, indirimli emlak vergisi oranı uygulamasına engel değil. Bu durumda da tek konut için emlak vergisi ödenmeyecek.

NE YAPMAK GEREKİYOR?
Sahip olduğu tek konut için ilk defa indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanacak olanlardan;

l Ev hanımı ve işsizlerin, 44 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan 'Hiç Bir Geliri Olmayanların Tek Meskenlerine Ait Taahhüt Belgesi'ni,
l Emekliler ile bunların dul ve yetimlerinin 'Tek Meskeni Olan Emeklilere, Dul ve Yetimlere Ait Form'u,
l Gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerinin ise 'Tek Meskeni Olan Şehitlerin
Dul ve Yetimlerine ve Gazilere Ait Form'u ilgili belediyeye vermeleri gerekiyor.

Taahhüt belgesi ve bildirim formu örneklerine 'www.yaklasim.com.tr' adresinden ulaşabilirsiniz.
Söz konusu taahhüt belgesi veya formları daha önceki yıllarda vermiş olup, durumlarında değişiklik olmayanların, 2009 yılı için tekrar taahhütname veya form vermeleri gerekmiyor.

ÖZÜRLÜLER
Özürlülerin emlak vergisi ödememeleri için, öncelikle bu durumlarını tam teşekkülü devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri gerekiyor.
Sonra, 47 Seri No.lu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği ekinde ve yer alan 'Tek Meskeni Olan Özürlülere Ait İndirimli Bina Vergisi Formu'nun düzenlenmesi, sağlık kurulu raporu ve bildirim formunun, örneği aynı Tebliğ ekinde yer alan dilekçe ile birlikte ilgili belediyeye verilmesi gerekiyor. Dilekçe ve bildirim formu örneğine 'www.yaklasim.com.tr' adresinden ulaşabilirsiniz.

YANLIŞ BEYANA CEZA VAR
İndirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanma koşullarından herhangi birinin kaybedilmesi halinde, durumun ilgili belediyeye bildirilmesi gerekiyor. Gerekli koşulları taşımadığı halde, gerçek dışı bildirim ve taahhütte bulunarak indirimli bina vergisi uygulamasından yararlananlar ile durumlarında meydana gelen değişikliği bildirmeyenlerden alınması gereken vergi, cezalı olarak gecikme faizi ile birlikte alınacak.

Borçlanma primi ücretin vergi matrahından indirilir
01.01.1966 doğumluyum. SSK başlangıcım 01.02.1988. Askerliğimi 86-87 yılları arasında yaptım ve borçlandım. Toplam 6503 prim günüm var. Hangi tarihte emekli olabilirim? SSK'lı olarak çalışmaya devam etmekteyim, askerlik borçlanması için ödediğim 2.300 TL'yi vergiden düşebilir miyim? Kerim Aytaç
Ödenen askerlik borçlanması primleri Gelir Vergisi Kanunu'nun 63/2. maddesine göre ücretin gerçek safi tutarının hesaplanması sırasında gider olarak indirilebiliyor. Böylece indirim konusu yapılan primin yüzde 15'i kadar daha az vergi ödenerek, avantaj sağlanıyor. Ödenen borçlanma primi, ödemenin yapıldığı aydan başlamak üzere ödenen tutara ulaşıncaya kadar ücretin vergi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınıyor. Borçlanma primini ödediğiniz tarihi belirtmemişsiniz. İndirim süresi geçmediyse, bu avantajdan yararlanabilirsiniz. En az 15 ay borçlandıysanız, 49 yaşınızı dolduracağınız 01.01.2015 tarihinde SSK'dan (devredilen) emekli olmaya hak kazanıyorsunuz.

Metin Taş-Sezgin Özcan

Akşam/17.05.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.