Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  18 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Vergide taksitler aksadı

 

 İzmir'de Ekim ayında vergi borçlularına getirilen 18 eşit taksitte ödeme seçeneğinden yararlanan mükelleflerin, şimdiye kadar ödenmesi gerekenin yarısına yakınını ödeyebildiği belirtildi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten yeni bir taksitlendirme yapılmasını talep ettiklerini söyledi. Demirtaş, 2008 yılı Ekim ayında Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Tahsilat Genel Tebliği çerçevesinde vergi borçlarının 18 ayda 18 eşit taksitle ödenmesine imkanı tanındığını belirtti.

Bu kapsamda İzmir'de yaklaşık 4 milyar TL'lik vergi borcunun 620 milyon TL'sinin taksitlendirmeye girdiğini, bugüne kadar 5 taksitin geride kaldığını kaydeden Demirtaş, ''Ödenmesi gereken miktar 170 milyon lira. Ama ödenen bunun yarısını bile bulamadı, 80 milyon liranın altında kaldı'' dedi. Taksitlendirmenin Ekim ayında yapıldığını, krizin şiddetini bu dönemden sonra artırdığını belirten Demirtaş, şunları söyledi: ''Bu taksitlendirmeden sonra pek çok mükellef, isteseler de vergi borçlarını ödeyemeyecek duruma girdiler. Taksitlendirmeden faydalansalar da taksitlerini ödeyemiyorlar. Bazı üyelerimiz taksitlendirme işleminden dolayı zor günler yaşamaya başladıklarını, ödeyemedikleri taksitler nedeniyle banka hesaplarına el konulduğunu bildiriyorlar.

Ekonomik durgunluk, tahsilat zorlukları ve kredi olanaklarındaki daralma, birçok firmanın küçülmesi, bazı firmaların kepenk indirmesiyle sonuçlandı. Bu ortamda üyelerimizden vergi borçlarının ertelenmesine ve yeni bir taksitlendirme olanağı getirilmesine ilişkin her gün talepler alıyoruz.''

''GECİKME FAİZİ BANKALARDAN YÜKSEK''

Demirtaş, Türkiye'de 1 milyon 520 bin vergi mükellefinin borçlu olduğu ve bir çoğunun taksitlendirme talebinde bulunduğu dikkate alınarak tüm vergi borçlarının kanunda yazılı 36 aylık azami süreye yayılmasını ve bu vade süresince vergi borçlarına faiz uygulanmamasını talep ettiklerini söyledi.

Gecikme faizlerinin de yüksek olduğunu öne süren Demirtaş, ''Bankaların faizinin yüksek olduğundan bütün iş dünyamız hatta bazı bakanlarımız dahi haklı olarak şikayet ediyor. Ama Maliye'nin uyguladığı aylık yüzde 2,5, yıllık yüzde 30'luk gecikme faizi banka faizlerinden bile yüksek. Bu oran mutlaka indirilmeli'' dedi.

Demirtaş, taksitlerini ödeyemeyen mükelleflerin tüm banka hesaplarına el konulması uygulamasına son verilmesi gerektiğini, borçlu üyelerin iş yapamaz duruma geldiğini bildirdi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, bu talepleri Maliye Bakanı Şimşek'e ilettiklerini, en kısa sürede de kendisini ziyaret ederek bu talebi yineleyeceklerini sözlerine ekledi.
 

Vergi Haber

18.05.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.