Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  18 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Yaşını bekleyenin kıdem tazminatı

“Kıdem tazminatı konusuyla ilgilenmeyen yok” desek yanılmış olmayız sanırım. Ancak kıdem tazminatı hakediş ve ödeme hükümlerini memurların emeklilik ikramiyesiyle benzeşen bir uygulama standardına ulaştırmadan da gelişmiş bir sosyal yapıya kavuşamayacağımız düşüncesindeyim. Çünkü özel sektör kaynaklı kıdem tazminatı uyuşmazlıklarında yasal düzenlemeye uyum gösterme becerisi, puanlanacak olsa, 10 üzerinden 2 puana ulaşabilmesi bile şansa bağlı gözüküyor. Bu da kıdem tazminatı hakkı hususunda içselleştirme sorunu yaşadığımızı gösteriyor.

Bu nedenle kıdem tazminatından bahsettiğimizde sosyal bir sorun alanına girdiğimizi kabul etmeliyiz. Yargıtay'da görülen iş davalarındaki kıdem tazminatı bağlamına eğildiğimizde de bu gerçeği tüm çıplaklığıyla görebiliriz. Öyleyse toplu iş hukuku düzenlemelerinden sonra, fazla vakit kaybetmeden kıdem tazminatı sorunu da sürdürülebilir bir yapıya kavuşturularak çözümlenmelidir. Bunun bir iktisadî gelişme sorunu olduğunu da kabul etmeliyiz. Kıdem tazminatı hakkında çözümün adını duyan bazılarının militanlaşmasını da yoğunlaştırılacak bir uzlaşmayla (şeffaf ve detaylı bir Ekonomik ve Sosyal Konsey vb çalışma süreci uygulayarak) önleyebilmeliyiz. Yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Ömer DİNÇER'in gündemine bu konu da girmelidir. Bu konu, alelacele değil ama etkin bir hazırlık süreciyle çözüme kavuşturulursa, ekonomimiz önemli bir belirsizlik faktöründen sıyrılmış olacaktır.

Şimdi konumuza dönelim.

Bilindiği üzere, 08.09.1999 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Yasası'yla 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesine 5. numaralı bent ilave edilerek işçilere emekli olmadan iki emeklilik şartını yerine getirenler istedikleri takdirde işlerinden ayrılıp Kıdem Tazminatı alma hakkı verilmişti. Bu kanuna göre: İster kadın olsun ister erkek, en az 15 yıldan beri sigortalı olması ve en az 3600 gün sayısını tamamlayanlar, diledikleri zaman SGK'ya başvurup kıdem tazminatı yazısı isteyebilirler. Bu konu pek okuyucumu ilgilendirdiği için tekrar etraflıca yazıyorum.

Mülga 1475 sayılı İş Kanunu'nun yürürlükteki yegâne maddesi olan 'Kıdem Tazminatı' başlıklı 14. maddesine 4447 sayılı Kanun ile eklenen 5. bendine göre, yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını tamamlamış olanlara kendi istekleriyle işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatının ödenebileceği hüküm altına alınmıştır. Bu iki şartı da diğer hak ediş şartlarıyla birlikte tamamlayanlar, işyerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirler. Diğer bir ifadeyle, söz konusu 14. madde, 506 sayılı Kanun'un geçici 81. maddesinde yazılı yaş şartı hariç, diğer şartları, tamamlayanlara kıdem tazminatı alarak işyerlerinden ayrılma hakkı vermiştir. Bu hükümler itibariyle, ilgili SGK Müdürlüğü, SSK Genel Müdürlüğü'nün 12-99 Ek sayılı Genelgesi gereğince "kıdem tazminatı alabilir" yazısını vermek zorundadır. Bu yazı, SGK'den mutlaka istenmelidir. İşveren, bu madde gereğince ödediği kıdem tazminatını, muhasebe defterlerine gider olarak kaydetmelidir.

Yaşanan uzun bir yargı süreci sonrasında, sigortalıya, mülga 506 sayılı Yasanın halen yürürlükteki geçici 81. maddesinin 4759 sayılı yasa ile değişik (C) bendinde öngörülen yaş şartı dışında en az 15 yıllık sigortalılık ve 3600 gün prim ödeme şartını yerine getirdiğinde, 1475 sayılı yasanın 14. maddesinin 5. bendi gereğince, SGK tarafından kıdem tazminatı yazısı verilmesi gerektiği ilkesi benimsenmiştir. Bu durumda sigortalı, kendi isteğiyle işten ayrıldığı tarih itibarıyla, 506 sayılı Yasa'nın Geçici 81. maddesinin 4759 sayılı yasa ile değişik (C) bendinden öngörülen yaş şartı dışındaki en az 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartına haiz olduğunda, 1475 sayılı Yasa'nın 14. maddesine 4447 sayılı Yasa'nın 45. maddesiyle eklenen 5. bendi hükmü uyarınca, kıdem tazminatı yazısının verilmesi gerektiği uygulaması yapılmaktadır.

Okuyucum Serdar YÜCEL, “İster kadın olsun ister erkek, en az 15 yıldan beri sigortalı olması ve en az 3600 gün sayısını tamamlayanlar, diledikleri zaman SGK'ya başvurup kıdem tazminatı yazısı isteyebilirler. Tahsin Bey, bu madde halen yürürlükte mi? Çok merak ediyorum” diyerek konu hakkındaki tereddüdünü aşmak istemiştir.

Öyleyse hemen söyleyelim, kademeli emekliliğe geçiş hükümlerine (506/geçici m.81) tabi bir sigortalı, 15 yıllık sigortalılık süresini, 3600 gün şartını yerine getirdiğinde, yaş şartı dışındaki şartları yerine getirdiğini belirttiği yazısıyla ilgili SGK Müdürlüğüne başvurarak 'kıdem tazminatı alabilir' yazısı için talepte bulunacak ve SGK'den aldığı bu yazı ile işverenine başvurarak, çalışmakta olduğu şirketten kıdem tazminatını alıp ayrılmak istediğini tebliğ ederek, kıdem süresi için kıdem tazminatının ödenmesini isteyebilecektir. Bu ödeme yapılmazsa, işverenliği, İş Mahkemesi'nde en yüksek mevduat faizini de isteyerek dava edebilecektir.

Bu açıklamalarımıza göre, a)506 s K m.60 uyarınca, 1-Kadın ya da erkek olsun başkaca bir şart aranmaksınız 7000 gün sayınız varsa, 2-Kadın ya da erkek 25 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4500 gününüz varsa, b)Aynı Kanun Geçici 81.maddeye göre, 1-Kadın ise 20 ve erkek ise 25 tam yıl sigortalılık süresi ile aynı maddede belirtilen gün sayılarına (5000 ile 7000 prim ödeme gününe) ulaşmış olanlar, 2-İster kadın olsun ister erkek en az 15 yıldan beri sigortalı olması ve en az 3600 gün sayısını tamamlayanlar, diledikleri zaman SGK'na başvurup Kıdem Tazminatı yazısı isteyebilir ve alacakları yazı ile işyerlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirler.


Sorulara cevaplar

Atilla Orak: Tahsin Bey, 16.07.1965 doğumluyum. Sigorta başlangıcım, 01.10.1987. Kıdem tazminatı için 25 yıl mı 15 yıl mı hizmet sürem olmalı?

C: Okuyucum, “Yaşını bekleyenin kıdem tazminatı” başlıklı yazımda sözkonusu ettiğim mülga 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun geçici 81'inci maddesinin C bendi hükmüne göre kısmî yaşlılık aylığı hak edişinde yaş şartları hariç 15 yıllık sigortalılık süresinin ve 3600 prim ödeme gününü doldurması halinde, SGK'ndan yaşı beklerken “kıdem tazminatı alabilir” yazısı talep edip alabilecek ve işverenden kıdem tazminatını isteyebilecektir.


Yıpranan terasın onarımına katılmayan kat maliklerine ne yapabilirim?

PERİ: Sayın Sınav, apartman konusunda benim bir sorum olacak. Apartman yazlık bir yerde. Binada oturanlar yazın bir veya iki aylığına geliyorlar. Ben üst katta oturuyorum. Teras herkesin kullanımında. Bu nedenle yıpranan terastan zarar görmeye başladım. Dairenin tavanının artık harç sıvaları da düşmeye başladı. Defalarca komşularıma söylememe rağmen terasın yapımına katılmıyorlar. Ben de tek başıma yaptıramıyorum. Apartmanın yönetim planı yok. Yönetimi de yok. Bu şartlarda ben ne yapabilirim?


C: Sayın Peri Hanım, apartmanınızda bir yönetim planı yok. Yönetici de yok. Apartmanda yöneticinin olmaması bu sorunlarınızın çözülmeyeceği anlamına gelmez. Bu durumda yapılması gereken konuyu yargıya taşımanızdır. Sulh Hukuk Mahkemesine sorunuzda belirtmiş olduğunuz taleplerinizi içeren bir dava açmanız gerekmektedir. Mahkeme gerekirse bir yönetici atayarak gerekli tadilat ve düzenlemenin yapılmasını yöneticiden isteyebilir. Yapılmış olan giderler, kat maliklerinden (başkaca bir hüküm yoksa) hisseleri oranında tahsil edilir.


(Bu bilgiler için, işte yukarıda belirtilen bütün bu ve benzer sorunların yanıtını bulabileceğiniz bir kitabı, İş Müfettişi Arif Temir, yazdı. “Apartman Yönetimi ve Kapıcılar” kitabının 2.baskısı, Yaklaşım Yayınları tarafından (www.yaklaşım.com) Şubat ayında piyasaya sunuldu. Apartman yönetimlerine ve kat maliklerine rehber niteliği taşıyan bu kitabı ilgilenen okuyucularımıza öneriyorum: 480 SAYFA, LÜKS KAPAK, 2009 BASKI, KDV Dâhil 30,00 TL)


Apartmanın ortak hizmetlerinden yararlanmayanlar, yararlanmadıkları hizmetlerin giderlerine katılmaları gerekir mi?

Apartmanlarda ortak giderlere bazı apartman sakinleri katılmak istememektedir. Ortak giderlere katılmak istemeyenler Bunun gerekçesini de söz konusu ortak gidere konu olan bölümü kullanmadıkları şeklinde açıklamaktadırlar. Örneğin apartmanın zemin katında oturan apartman sakini asansörü kullanmadığı için asansör giderlerine, alt katlarda oturanlar çatının tamirine katılmak istememektedir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesine göre kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.


Bu konuda Yargıtay'ın vermiş olduğu bir karar “Kat malikleri kendi bağımsız bölümlerinin durumu dolayısıyla bundan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle gider ve avans paylarını ödemekten kaçınamazlar” şeklindedir (Yargıtay 5. Hukuk Dairesi'nin 03.10.1983 tarih ve Esas: 1983/7495, Karar: 1983/7642 sayılı Kararı).


Ortak giderlerden dolayı borcunu ödemeyen kat malikinin borcu nasıl tahsil edilir?

Kat malikinin ortak giderlerden dolayı oluşan borcu tahsil edilemezse, borcunu ödemeyen kat malikinin, bağımsız bölümü üzerine varsa yöneticinin veya kat maliklerinden birinin yazılı istemiyle, borç tutarı kadar diğer kat malikleri lehine mahkeme tarafından kanuni ipotek hakkı tescil edilir.


Kısmî yaşlılık aylığıyla emekli olabilir miyim?

Murat ÇAĞLA: İlk işe giriş tarihim, 01.10.1977. Doğum tarihim, 10.08.1954. Askerliğimi 1974 yılında yaptım. Henüz borçlanmadım. 3100 günüm var. Benim öğrenmek istediğim, askerlik borçlanmasını yaparsam ilk işe giriş tarihim, 1975'e geri çekildiği için kademeli yıl artışından etkilenmeden 55 yaş 3600 günden emekli olabilir miyim? Ya da 58 yaşımı beklemeli miyim? SGK emeklilik programı emekli olabileceğimi gösteriyor ama emin olmak istiyorum.


C: Okuyucumun işe girişi itibariyle 15 yıllık sigortalılık süresini çok önceden doldurmuş olduğundan askerlik borçlanması, sadece 3600 günün doldurulmasında yararlı olacaktır. 55 yaşını da 10.08.2009 tarihinde dolduracağından, kısmî yaşlılık aylığını hakedişi yönünden 3 şartı da bu tarihten 23.05.2011 tarihine kadar, yani 24.05.2008 - 23.05.2011 tarihleri arasında yerine getirmesi mümkün olacağından 58 yaşından önce kısmî yaşlılık aylığını hak etmesi mümkün olmayacaktır. Diğer bir deyişle askerlik borçlanması, kısmî yaşlılık aylığı hakedişinde yaştan indirim getirmemektedir.


Özürlü olarak ne zaman emekliliği olabilirim?

Volkan DİNER: Doğum tarihim, 10.06.1980. SSK sicil numaramı 01.10.1999 tarihinde meslek lisesi tarafından stajyer olarak aldım. Ama ilk primim işe girip 22.12.2002 tarihinde ödenmeye başlandı. Şu an 1740 gün ödenmiş primim var. Emekli yılı hesabı için 1999 yılı mı yoksa 2002 yılı mı dikkate alınacak? %42 özürlü sağlık raporum var. Ne zaman emekli olabilirim?


C: Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları yönünden prim ödenmediği için, stajyerlik girişi emeklilik hesabına esas alınamaz. İlk priminin yatırıldığı 22.12.2002 tarihinde sigortalılığı başlamıştır. Bu durumda 506 sayılı Kanunun geçici 87'nci maddesine göre, emekliliğe kademeli geçiş sağlanmıştır. Eğer SGK Sağlık Kurulu tarafından %42 özürlü sağlık raporu onaylanırsa, 19 yıllık sigortalılık süresi ve 4240 prim ödeme günüyle – özürlü vergi indiriminden de yararlanarak – özürlü emeklisi olabilecektir.


Aydın ÖZKARA: Tahsin Bey, sorum özürlü emekliliği hakkındadır. Bilgilerim: Doğum Tarihim: 20.03.1972. SSK Başlangıcım: 01.09.1995. SSK gün sayısı: 4000 civarıdır. %50 vergi indirimi raporum var. Halen çalışıyorum. Askerliğimi SSK'dan önce yaptım. 19 ay askerlik borçlanmasını ödedim. Askerden sonra özürlü duruma düştüm. Bu durumda özürlü kadrosundan ne zaman emekli olabilirim?


C: Okuyucum, üçüncü derece özürlülüğü nedeniyle, özürlü emekliliği yoluyla, 16 yıllık sigortalılık süresini ve 3760 prim ödeme gününü doldurduğunda emekliliğini isteyebilecektir. 16 yıllık sigortalılık süresi, askerlik borçlanmasıyla sigortalılık süresi öne (01.02.1994) çekildiğinden, 01.02.2010 tarihinde dolacaktır. 4000 gün prim ödemesi bulunduğundan, 01.02.2010 tarihi ve sonrasında emekliliğini SGK'dan talep edebilecektir.
 

Tahsin Sınav

Y.Şafak/18.05.2009

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.