Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  19 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Emekli aylığını son yedi yıl mı belirler ?

 

Emekliliğine 6 ay kalmış bir bayanım. Çalışma hayatımda primlerim hep tavandan ödendi. Aralık 2006'dan beri tabandan isteğe bağlı prim ödüyorum. 1998-2000 arasını da doğum borçlanması yaptım, maalesef onu da tabandan ödeyebildim. Yazılarınızdan öğrendiğime göre, emeklilik hesabında son 7 yıl dikkate alınıyormuş. Acaba kalan 6 ayımı taban yerine koşulları zorlasam ve örneğin 500-600 TL gibi ödesem, çalışma hayatımda tavandan ödediğim primlerime yazık olmasının ve düşük emekli maaşı almanın önüne geçebilir miyim. l G.U.


Emekli aylığının tutarını son yedi yılda ödenen primler değil, neredeyse tüm çalışma hayatı boyunca ödenen primler belirler. Son yedi yıl, birden fazla sosyal güvenlik kurumuna (kanununa) tabi olarak prim ödeyenlerin, hangi çalışma şekline göre emekli olacağını belirler. Bu nedenle de son altı ayda 500-600 TL prim ödemenizin, emekli aylığınıza önemli bir katkısı olmaz.

İşyerinde öpüşmeyin!

Başlığa bakarak, çalışanların özel hayatına müdahale etmeye çalıştığımızı düşünmeyin. Geçtiğimiz günlerde gazetelerde yayınlanan bir haber, durumdan vazife çıkarmamıza neden oldu. Biraz da 'adamın köpeği ısırması haberdir' mantığından hareketle atılan haber başlıkları oldukça ilgi çekiciydi. Başlıklardan bazıları; 'İşyerinde öpüşebilirsiniz', 'Öpüşme kovulma nedeni sayılmadı', 'İşyerinde öpüşmek serbest' şeklindeydi.

OLAY NE?
Özel bir şirkette çalışan bir bayan, işyerinde erkek arkadaşıyla öpüşür ve durum kamera kayıtlarından tespit edilir. Bunun üzerine işveren, bu davranışın 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığı' gerekçesiyle ilgili kişiyi işten çıkartır. İşçi, işe iade talebiyle dava açar. Yargılamayı yapan iş mahkemesi, çalışanların özel hayatları konusunda işyerinde daha dikkatli ve özenli olması gerektiğine vurgu yaparak, özen yükümlülüğünü yerine getirmeyen işçinin iş sözleşmesinin feshini haklı bulur. Bunun üzerine işçi, iş mahkemesinin kararını temyiz eder.

YARGITAY KARARI
Temyiz başvurusunu inceleyen Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, iş mahkemesinin işvereni haklı bulan kararını bozmuş. Yargıtay'ın kararının doğru yorumlanabilmesi için bozma kararından bazı kesitleri aşağıya aktarıyoruz.
''Öpüşme eyleminin anlık oluşu, iş yerinde müşteri bulunmayışı, bir başka işçinin de görmeyişi göz önünde tutulduğunda, olayın bu şekliyle iş düzenini bozucu nitelikte bir eylem olarak kabulü, ağır bir sonuç olup, ölçülülük ilkesiyle de bağdaşmamaktadır.
Davacının bu davranışı iş yerinde olumsuzluklara yol açmadığı, iş ilişkisini devamını etkilemediği ve feshin geçerli nedenlere dayanmadığı anlaşılmaktadır.''

İŞYERİNDE ÖPÜŞMEK SERBEST Mİ?
Yargıtay'ın bozma gerekçesi incelendiğinde, işyerinde öpüşmenin serbest olduğu veya işyerinde öpüşmenin fesih nedeni olmadığına ilişkin açık veya örtülü bir ibareye rastlanmıyor.
Verilen karar, somut olayın özelliklerine göre ve sadece dava konusu olaya ilişkin hüküm içeriyor. Kararda, işyerinde öpüşmek serbest denilmiyor. Sadece somut olay dikkate alınarak sözleşmenin feshinin 'ağır bir sonuç' olduğuna hükmediliyor. Yani, 'dava konusu olayda işçi için yaptırım uygulanabilir, ancak sözleşmenin feshi ağır bir yaptırımdır' denilmek isteniliyor. Sözleşmenin feshinin ağır yaptırım olarak değerlendirilmesinin gerekçesi olarak; 'iş yerinde müşteri bulunmayışı veya bir başka işçinin olayı görmeyişi' gösteriliyor. Yapmış olduğumuz kısa açıklamalardan da anlaşılacağı gibi, işyerinde öpüşmek serbest değil.
Aman dikkat, haber başlıklarından etkilenip böyle bir eylemde bulunmayın. En azından dikkatli olun. İşsizliğin rekora koştuğu bu günlerde işsiz kalabilirsiniz...


Metin Taş-Sezgin Özcan

Akşam Gazetesi/19.05.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.