Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  20 Nisan  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

TÜSİAD'tan vergi denetimi

 uygulamalarına eleştiri
 

TÜSİAD, son zamanlarda vergi denetiminin siyasallaştığı şeklindeki kaygıların yaygınlaştığına dikkat çekerek, kapsamlı bir reformla özerk ve etkili bir vergi idaresi oluşturulmasının önemine dikkat çekti.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), siyasi iradeden tam bağımsız, özerk bir gelir idaresi ve denetim uygulamalarının tesisini istedi. Türkiye'de yıllardır, kayıtdışı ile mücadelenin gerektirdiği güçlü ve samimi siyasi iradenin sergilenemediğini vurgulayan TÜSİAD, "Oy kaygılarıyla kapsamlı bir vergi reformu yapmaya, tam özerk ve etkili bir vergi idaresi kurmaya bir türlü cesaret edilemiyor" eleştirisinde bulundu.
TÜSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, özerk gelir idaresi ve vergi denetiminin amacının, vergi politikasını vergi denetiminden ayırarak kayıtdışılığı ve vergi kaybını engellemek olduğuna işaret edildi. Mevcut denetim uygulamalarının, zaten kayıt içinde çalışan ve toplam vergi gelirlerinin önemli bir bölümünü ödeyen mükellefler üzerine yoğunlaşarak kolaycı bir yaklaşımı yansıttığı kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "2006 yılında kurulan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'nin kuruluş amacı, bu mükelleflere sunulacak hizmetlerin artırılması olduğu halde, fiili uygulama, denetim üzerinde odaklanmış; içtihadı ve mevzuatı, karinenin aksine ve özellikle büyük mükellef aleyhine zorlayan bir anlayışa dönüşmüştür. Toplam vergi tahsilatının büyük bir yüzdesini oluşturan, nispeten az sayıdaki mükellef, hiç şüphesiz vergi denetiminden muaf değildir; ancak vergi denetiminin yegane öznesi de olmamalıdır."

Cezalar bel büküyor
Son zamanlarda vergi denetiminin siyasallaştığı ve verilen cezaların mükellefi yok edercesine ölçüsüz bir anlayış ile uygulandığı şeklindeki görüş ve kaygıların yaygınlaştığı dile getirilen açıklamada, "Mükelleflerin, vergi idaresinin tarafsızlığına ve tüm mükelleflere eşitlik ve hakkaniyet ölçülerinde yaklaştığına olan inancının güçlendirilmesi şarttır" uyarısında bulunuldu.
İçtihadın ve mevzuatın yoruma açık noktaların zorlanması sonucu hazırlanan denetim raporlarına bağlı olarak açılan davaların genellikle mükellef lehine düştüğü ifade edilen açıklamada, sonuçta hem idare, hem mükellef, hem de ilgili ihtisas mahkemesi için önemli zaman, kaynak ve itibar kayıplarının söz konusu olduğu vurgulandı.
TÜSİAD, siyasi iradeden tam olarak bağımsız, özerk bir gelir idaresi ve denetim uygulamalarının tesisinin, iş dünyasında yaygınlaşan kaygıların ortadan kaldırılması açısından son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Tam bağımsız özerk bir gelir idaresi anlayışının tesis edilememesinin, kayıtdışı ile mücadeleyi anlamsızlaştıracağına vurgu yapan TÜSİAD "Bu gelişme vergi tabanını zayıflatacak, Türk rekabet gücünü ulusal ve uluslararası düzeyde tahrip edecek ve yerli ve yabancı yatırımcı açısından yatırım ortamının cazibesini ortadan kaldıracaktır" uyarısında bulundu.

MAHREMİYET KORUNMALI
TÜSİAD, az sayıdaki kayıtlı büyük mükellefin henüz sonuçlandırılmamış denetim sürecinde mükellef mahremiyetine gerekli özenin gösterilmesi çağrısında bulundu. Kayıtdışı ekonominin büyüklüğünün, yüzde 40 seviyelerine ulaştığına işaret eden TÜSİAD, "Kayıtdışının çağdaş ekonomiler ölçütünde kabul edilemez bir düzeye ulaştığı Türkiye'de, mevcut kayıtlı kesimin üzerindeki denetimin giderek daha da artırılmasının, sistemin temel problemi olan vergi tabanının genişletilmesi ihtiyacına ve son dönemlerde kontrolsüz artan bütçe açıklarının kapatılmasına katkı sağlaması mümkün değildir" eleştirisinde bulundu.

TÜSİAD'DAN ÖNERİLER
* Kapsamlı bir vergi reformu hayata geçirilmeli.
* Tam özerk ve etkili bir vergi idaresi tesis edilmeli.
* Özerk bir gelir idaresi iş dünyasıdaki kaygıları kaldırır.
* Büyük mükellef vergi denetiminin yegane öznesi olmamalı.
 

Referans

20.04.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.