Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  21 Nisan  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

VERGİ DENETİMİ UYGULAMALARI İLE İLGİLİ

BASIN AÇIKLAMASI

 

20 Nisan 2008 tarihli bazı gazetelerin manşet ve ara haberlerinde TÜSİAD’a atfen vergi denetimi uygulamaları eleştirilerek, son zamanlarda vergi denetimlerinin siyasallaştığı yönündeki kaygıların yaygınlaştığı, mevcut denetimlerin kayıt altındaki mükelleflere yönelik olarak yoğunlaştığı ve böylece kayıt dışı ekonomi ile yeterince mücadele edilmediği şeklinde yer alan haberlere ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması gereği hâsıl olmuştur.

Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanununun 134 üncü maddesinde vergi incelemesinin amacı, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunun araştırılması ve tespit edilmesi olarak belirlenmiştir. Anılan Kanunun 135 inci maddesinde vergi incelemesine yetkili olanlar, 137 nci maddesinde ise kimlerin vergi incelemesine tabi olduğu açık bir şekilde ifade edilmiştir.

Vergi kanunlarının vermiş olduğu görev ve yetkileri kullanan vergi inceleme elemanları gerek ihbar ve şikâyet ve gerekse risk analizlerine dayalı olarak tespit edilen mükellefler nezdinde vergi kanunlarında yer alan esaslar çerçevesinde incelemeler yapmaktadır. Yapılan vergi incelemeleri neticesinde vergi ziyaına sebebiyet verdiği anlaşılan mükellefler hakkında kanunda yer alan fiillere uygun tarhiyat ve cezalar uygulanmaktadır.

Son yıllarda, Başkanlığımızın veri ambarı ve elektronik altyapısı önemli ölçüde geliştirilmiş ve kurulan Risk Analizi Merkezi ile riskli mükelleflerin tespiti konusundaki etkinlik önemli ölçüde artırılmıştır. Denetim elemanlarınca yapılan vergi inceleme sonuçları da dikkate alındığında denetimde etkinliğin arttığı açıkça görülmektedir. Yapılan denetimler ise sadece kayıtlı mükelleflerimize yönelik olmayıp kayıt dışı çalışan işyerleri de denetlenmektedir. Nitekim 2008 yılı içerisinde bu amaçla yapılan yaygın ve yoğun denetimler sonucunda kayıt dışı çalıştığı tespit edilen 39.629 mükellef kayıt altına alınmış ve 176.2 Milyon TL ceza kesilmiştir.

Söz konusu haberlerde kamuoyunu ve mükelleflerimizi yanıltıcı bir şekilde yapılan vergi denetimlerinin siyasallaştığı yönündeki değerlendirmeler gerçeği yansıtmamaktadır. Vergi inceleme elemanları, liyakat esasları çerçevesinde aşamalı sınavlar ile mesleğe kabul edilen, mesleki bilgi ve etik açısıdan donanımlı bir şekilde yetiştirilen ve görevi esnasında siyasi etkilerden tamamen bağımsız hareket eden kamu görevlileridir. Dolayısıyla, vergi denetim elemanlarını rencide eden ve kamuoyunu yanlış yönlendiren bu tür haberlerin doğru olmadığı kamuoyunun bilgilerine saygıyla duyurulur.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

21.04.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.