Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  21 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 
4/b sigortalısı iken ücretli olarak çalışmaya başlanması


Limited şirket ortaklığından dolayı 5510 sayılı yasaya göre 4/b kapsamında sigortalı olan kişi, aynı zamanda bir başka limited şirkette bir ay içerisinde 10 gün kısmi süreli olarak çalışmaktadır. Bu kişinin 4/b kapsamındaki sigortalılığı sona erdirilip, kısmi süreli çalışması nedeniyle 4/a kapsamında sigortaya geçirilmesi gerekir mi? Serap Gürtaş
Sigortalının, 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık hallerine aynı anda tabi olması halinde, ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisine göre sigortalı sayılır. İlk önce başlayan sigortalılık halinin kesintiye uğraması halinde, sonradan başlayan çalışmaya göre sigortalılık hali başlar. Buna göre, 4/b kapsamında sigortalılığı devam ederken başka bir şirkette ücretli olarak çalışmaya başlayan kişinin, 4/b kapsamındaki sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar 4/a kapsamında sigortalı olması gerekmiyor.

 

Defter ve belgeleri saklama süresi


5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre, çalıştırılan sigortalılar ile ilgili kayıt ve belgelerin saklanma süresi ne kadardır? F. D. 
İşveren, işyeri sahibi, alt işveren ve sigortalıyı devir alan işveren, işyeri ile ilgili tüm defter, kayıt ve belgeleri, ilgili bulundukları yılı takip eden takvim yılından başlayarak on yıl süreyle, Kamu idareleri otuz yıl süreyle, tasfiye ve iflas dairesi memurları ise görevleri süresince saklamak zorundalar.

 

Metin Taş-Sezgin Özcan

akşam Gazetesi/21.05.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.