Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  21 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Kısmi Çalışmanın Sağlık Yardımından Yararlanma ve Asgari Geçim İndirimi Üzerindeki Etkisi

 

Bir süreden beri sigorta primlerimiz ayda 10 gün kısmi çalışma esasına göre ödeniyor. Biz bu şartlarda hastaneden yararlanamıyor muyuz? Bu bizim asgari geçim indirimi almamızı etkiler mi? Ücretsiz izne ayrılan çalışan asgari geçim indirimini alabilir mi? E.U. /TEKİRDAĞ
 
Sayın Okurum,
Kısmi süreli veya çağrı üzerine çalışanlar yani ay içinde 30 günden az çalışan sigortalılar için eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması genel sağlık sigortasından yararlanabilmeleri için zorunlu bulunduğundan ay içindeki eksik günlerinize ilişkin genel sağlık sigortası primlerini ödemeniz gerekiyor. İşvereninizin yatırmış olduğu primler 4/a (SSK) sigortalılığı primi olarak sayılırken kendi ödediğiniz primler 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığı primi sayılacaktır. Emekliliğine yakın tarihlerde de uzun süre bu şekilde çalışırsanız son yedi yıl kuralı çerçevesinde emekli olacağınız kurum hedefinden sapıp sapmadığınızı kontrol etmenizi öneririm.
 
Asgari geçim indirimi aylık veya ücret geliri için yıllık beyanname verilmesi halinde yıllık olarak hesaplanacak, ay kesirleri tam ay olarak dikkate alınacaktır, yani önemli olan çalıştığı sürenin miktarı değil, aldığı brüt ücrettir. Bu durumda bir aydan daha az sürelerde çalışılması durumunda asgari geçim indiriminden tam yararlanılmış olunacaktır.
 
Ücretsiz izne ayrılan çalışan ücret alamayacağından asgari geçim indirimi de alamaz. Ancak bu kişinin eşi çalışan ise ücretsiz izne ayrıldığı dönemde ücretli eşinin asgari geçim indirimine dahil olarak onun asgari geçim indirimini artırabilir. Bununla birlikte ücretsiz izni sona eren çalışanın tekrar işe başlaması durumunda eşinin asgari geçim indirimi oranında yapacağı etkinin sona ermesi gerekmekte olup bu bağlamda eşinin işverenine aile durumu beyanını yenilemesi lazımdır.
Şevket Tezel

sözcü/21.05.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.