Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  23 Ekim  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

SGK'da da uzlaşma sistemi olmalıdır

 

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Özdebir, vergi mevzuatının mükellefle olan ihtilaflarda uzlaşmaya imkan sağladığını, bu imkanın SGK ile olan ihtilaflara da uygulanmasının doğru olacağını kaydetti.


Özdebir, Ankara Sanayi Odası'nın Ekim Ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ÖTV-KDV indirimlerinin piyasalara getirdiği canlılığın kendilerini umutlandırdığını, ancak sanayi üretimindeki son gelişmelerden endişelendiklerini söyledi. Sanayi üretiminin, Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,3, bir önceki aya göre yüzde 5,7 azaldığını belirten Özdebir, dış ticaretteki daralmanın ve enflasyondaki düşüşün de devam ettiğini belirtti.
Ekonomik krizden çıkışta alınacak doğru ekonomik kararların yanı sıra beklentilerin olumluya dönmesinin de büyük önem taşıdığını ifade eden Özdebir, ''Bu nedenle reel kesim güven endeksi, beklentilerin yönü hakkında önemli bilgiler vermektedir. Ancak, Temmuz ayında 100'ü geçen reel kesim güven endeksi Ağustos ayında 98,5'e Eylül ayında da 97,8'e gerilemiştir. Bu olumsuz bir gelişmedir ve reel sektörde güven artırıcı tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini ortaya koymaktadır'' diye konuştu.
Ağustos ayında 81,3 olan Tüketici Güven Endeksi'nin, Eylül ayında Ağustos ayına göre binde 77 oranında artarak 81,92 değerine yükseldiğini, küçük de olsa tüketici güvenindeki bu artışın olumlu olduğunu anlatan Özdebir, ''İşsizlikteki görünüm olumlu değildir. Temmuz döneminde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 842 bin kişi artarak 3 milyon 267 bin kişiye yükselmiştir'' dedi.
İstihdamı artırmak için işe almanın ve işten çıkarmanın maliyetlerini düşürmek gerektiğini dile getiren Özdebir, ''bu maliyetlerin önemli bölümünü kıdem tazminatının oluşturduğunu, reel sektör üzerinde altından kalkılamayacak bir kıdem tazminatı yükü biriktiğini, kıdem tazminatı uygulamasının hem işgücü maliyetlerini yükselterek rekabet gücünü olumsuz etkilediğini hem de yeni işe almaları güçleştirerek işsizlikle mücadeleye engel olduğunu'' savundu.
Çeşitli ülkelerdeki kıdem tazminatı uygulamalarından örnekler veren Özdebir, Avusturya'da kıdem tazminatı sisteminin farklı bir yapıda olduğunu söyledi. Avusturya'nın, önceleri Türkiye'dekine benzer bir kıdem tazminatı sistemine sahipken, esas olarak işçi sendikalarından gelen talepler doğrultusunda sistemde 2003'te reform yaptığını anlatan Özdebir, ''Yapılan reformla kıdem tazminatı sistemi tamamen değiştirilmiş ve kıdem tazminatlarının bir fon tarafından yönetilmesi kararlaştırılmıştır. Avusturya'da çalışanların kıdem tazminatları bir havuzda değil, kendileri adına açılan bir hesapta birikmekte ve değerlendirilmektedir'' dedi.
Avusturya benzeri bir uygulamanın Türkiye'de kayıtdışı istihdamla mücadelede de olumlu sonuçlar doğuracağını öne süren Özdebir, bu modelin sosyal taraflar arasında tartışılması önerisini getirdi.
İş Kanununda yapılan değişiklikle çalışma hayatında 15 yılını dolduran bir işçinin kendi rızası ile işinden ayrılsa bile kıdem tazminatına hak kazandığını kaydeden Özdebir, bu durumun işyerlerinde işçi devrini hızlandırdığını, bu maddenin değiştirilmesinde yarar bulunduğunu söyledi.
Özdebir, vergi mevzuatının mükellefle olan ihtilaflarda uzlaşmaya imkan sağladığını, bu imkanın SGK ile olan ihtilaflara da uygulanmasının doğru olacağını dile getirdi.

İÇ PAZARIMIZI KISKANÇLIKLA KORUMAK ZORUNDAYIZ
Asgari işçilik oranı uygulamasının büyük sıkıntılara neden olduğunu da anlatan Özdebir, ''5510 sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu çok karışık, uzmanların bile anlamakta güçlük çektikleri bir kanundur. 4857 sayılı kanun ise belirlenen hükümler dışındaki durumlarda uygulamanın düzenlenmesini mahkeme kararlarına bırakmıştır. Bu durum, mevzuatın izlenmesini ve anlaşılmasını zorlaştırmaktadır. Ayrıca iş mahkemelerinden kararlar da hep işçi lehine çıkmaktadır. Bu nedenle kanımızca sosyal güvenlik sisteminde ve iş yasasında eksikliklerin ve sorun yaratan uygulamaların düzeltilmesi gerekmektedir'' diye konuştu.
Özdebir, ayrıca, KOBİ birleşme teşvikleri süresinin de en azından 2010 yılının sonuna kadar uzatılması ve yeni teşvik sisteminde OSB'lere de yer verilmesi gerektiğini kaydetti.''

ANADOLU OSB YÖNETİM KURULU BAŞKANI TUNCAY
Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay da, reel sektörün ekonomik kriz nedeniyle iç ve dış talep daralmasına bağlı olarak ciddi nakit akışı sıkıntısı, üretim daralması ve istihdam düşüşü yaşadığını anımsatarak, sektörün elektrik fiyatlarına yapılan son zam ve 12. aydan sonra yapılacak muhtemel doğal gaz zammıyla birlikte girdi maliyetlerinde meydana gelecek artışa bağlı olarak daha da sıkıntıya gireceğinin ileri sürüldüğünü kaydetti.
OSTİM bölgesinde 2008 yılı başında yaklaşık 15 bin işletmede 150 bine yakın çalışan bulunduğunu, bugün ise kapasite kullanımının yüzde 30 civarında olduğu ve 50 bine yakın işçinin işten çıkartıldığının tahmin edildiğini belirten Tuncay, ''Elimizde kesin rakamlar yoktur. Son zamanlarda artan işadamları intiharları ise krizin derinliği konusunda ürkütücü bir işarettir'' dedi.
Tuncay, kayıt dışılığın önlenmesi, OSB'lere yapılan altyapı ve kamulaştırma yatırımlarının boşa gitmemesi, yatırımların OSB'lere yönlendirilmesi için, OSB'lerde yer alan işletmelerde istihdamın üzerindeki vergi ve sigorta primi yükünün indirimli uygulanması, bedelsiz arazi tahsisine öncelikle OSB'lerden başlanması, ayrıca bütün sanayi işletmelerinde asgari ücretin tamamının vergi dışı bırakılması gerektiğini söyledi.
M.Yenigün

23.10.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.