Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  25 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Muhasebeniz dünya ile ortak dili konuşuyor mu?

 

Türk Ticaret Kanunu Tasarısı yasalaştığında muhasebe sistemimiz köklü bir değişikliğe uğrayacak. Ayrıca Basel II, muhasebe ve mali tablo sunumlarının uluslararası standartlara göre yapılmasını zorunlu kılıyor.

Muhasebeniz dünya ile ortak dili kodnuşmuyorsa kredi almak için bankaya gittiğinizde eliniz boş dönebilirsiniz. Bizden söylemesi...

Hesap Uzmanları Kurulu sınavını kazanıp mesleğe başladığım 1986 yılında, ülkemizde henüz tek düzen muhasebe sistemi uygulanmıyordu.

Herkes, kendine özgü muhasebe hesapları açıp kullanıyordu.

Kasa hesabı yerine "patronun cebi hesabı", alıcılar hesabı yerine "Memet Ağa çimento borcu" gibi hesaplar kullananlar bile vardı.

Derken, bu karmaşanın giderilmesine yönelik ilk adım 90'lı yılların başında atıldı ve tek düzen muhasebe sistemine geçildi.

Böylece, ülke olarak muhasebede tek dili konuşmaya başlamış oluyorduk ve bundan böyle tek tip mali tablolarımız olacaktı.

Ancak bu tarihlerin çok öncesinde dünyada ortak bir muhasebe dilinin adımları atılmaya başlamıştı bile.

1977 yılında Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu'nun (IFAC) kurulması ile başlayan uluslararası ortak bir muhasebe dili oluşturma çabaları, özellikle 2001 yılında Amerika'da yaşanan muhasebe skandalları (enerji devi Enron'un iflasıyla ve ünlü denetim şirketi Arthur Anderson'un tarih olmasına yol açan meşhur muhasebe hileleri) sonrasında hız kazandı.

Avrupa Birliği'nde de bu çalışmalar 2002 yılından itibaren hızlandı ve 2005 yılından başlamak üzere bankalar ve sigorta şirketleri de dahil olmak üzere borsaya kayıtlı tüm şirketlere, uluslararası muhasebe standartlarına (IAS) uyum ve mali tablolarını uluslararası muhasebe standartlarına (IFRS) göre hazırlama zorunluluğu getirildi.

Ülkemizde de AB düzenlemeleriyle uyumun sağlanması sürecinin bir

parçası olarak uluslararası muhasebe düzenlemelerine geçiş süreci başlatıldı.

*******

Halka açık şirketler 2005 yılından başlamak üzere tablolarını uluslararası raporlama standartlarına göre yayınladılar.

Bu arada 2002 yılında "Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu" kuruldu. Bu kurul çalışmalarını tüm hızla yürütüyor ve uluslararası muhasebe standartlarına paralel olarak Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standartlarını (TFRS) yayınlamaya devam ediyor.

İşte bu süreçte son aşama yaklaşıyor.

Yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısı'nda da bu standartların tüm işletmeler için zorunlu olması öngörülüyor.

Tasarı yasalaştığında belki hemen ertesi gün değil ama kısa bir geçiş döneminden sonra bu standartlar uygulanmaya başlanacak ve defterlerin bu standartlara göre tutulması zorunlu olacak.

Eğer muhasebeniz ve muhasebeciniz bu yeni sisteme hazır olmazsa işlerininiz aksama ve cezaya muhatap kalabilmeniz riski dışında kredi bile alamayacaksınız belki.

Çünkü yine çok yakın bir zamanda yürürlüğe girecek Basel II standartları da muhasebe ve mali tablo sunumlarının da uluslararası standartlara göre yapılmasını zorunlu kılıyor. Kredi almak için bankaya gittiğinizde bu standartlara göre tablo veremezseniz eli boş dönebileceksiniz.

Dolayısıyla bu konunun göz ardı edilme lüksü yok.

Ne yazık ki muhasebeci arkadaşların bu konuya hazırlanma bir yana, konudan haberleri dahi olmadığını gözlemliyoruz.

Ama asıl sorun onların değil, siz patronların olacak.

Bu nedenle sorun muhasebecinize, bakalım yeni sisteme dair neler yapıyor?

Sorun bakalım, muhasebeniz yeni sisteme hazır mı?..

Atilla DÖLARSLAN
atilladolarslan@yontemymm.com.tr
Gözlem Gazetesi/25.05.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.