Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  25 Mayıs  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Vergi affı, Unakıtan gibi yeni Bakan

Şimşek'e de yarar
 

Mahalli seçimlerden sonra kabinede yapılan revizyon, uzun zamandır beklenen bir değişikliğin vuku bulmasını sağladı. Bu beklenti Maliye Bakanı'nın değişmesi yönündeydi. Kemal Unakıtan, bana göre gelmiş geçmiş en başarılı ve en renkli Maliye Bakanı. Etkilerini şimdilerde daha yoğun hissettiğimiz krizin ayak seslerini çok daha önce duyup bir dizi tedbir paketi hazırladığını biliyorum.
Ancak bu paketlerin bir kısmı yürürlüğe girdi. Bazıları, özellikle erken tarihli olanlar krizin etkileri görülmediği için sümenaltı edildi. Bütün bunlara ilaveten özellikle IMF talepleri ve bakanlık personelinin reform beklentilerini hep erteledi.

Maliye Bakanlığı'na getirilen Mehmet Şimşek, bakanlık bünyesinde yetişmeden, dışarıdan atanan ender bakanlardan birisi. Daha önce IMF ilişkilerini yürütmekle görevlendirilmişti. İş dünyası tarafından tanınması da onun için bir artı. Şimdilik önemli bir icraat yapmadı. Anladığım kadarıyla bakanlığı tanımaya çalışıyor. Vergi gibi oldukça teknik bir konuda düzenleme yapan, bütçe, muhasebat, millî emlak, gelir politikaları vb. birçok özellikli konuyu yönlendiren Maliye Bakanlığı, idaresi oldukça zor bir bakanlık. Geçen hafta Bakan'ın Gelir İdaresi Başkanlığı'nda aldığı bilgi sunma toplantısında toplam vergi gelirlerinin neredeyse yüzde 70'inin KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerden oluşmasına şaşırdığını ve 'Sigara, alkol, akaryakıt olmasa vergi toplayamayacak mıyız?' diye sorduğunu okuduk. Bakan, geriye kalan verginin bu idare olmadan da toplanabileceğini ifade etmiş.

Bakan önümüzdeki dönemde kira gelirlerinin daha yakın takibe alınacağını, denetimin yoğunlaşacağını, kayıt dışıyla mücadele edileceğini ve vergi affının gündemde olmadığını ifade etti. Kira gelirlerinin bütçeye çok önemli bir katkısı yok. Zaten son dönemlerde kira gelirleri beyanlarının sıkı takip sebebiyle ciddi manada arttığı görülüyor. Bu aşamadan sonra kira gelirleriyle ilgili yapılacak çalışmalar az gelir, çok sıkıntı doğuracaktır. Üstelik şu an geçerli olan istisnanın, tek geliri kira olan kişilerin vergi yükünü hafiflettiğini unutmamak lazım. Bu yüzden mevcut istisna tutarının aşağıya çekilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Kayıt dışını azaltmak için yapılacak yoğun denetimlerin, yavaş yavaş canlanmaya başlayan piyasayı ürkütmemesi gerekiyor. Kayıtlı olup da vergilendirilmeyen gelirlerin denetimine ağırlık verilmeli. Örneğin kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerin beyanı kontrol edilmeli.

Vergi affı çıkarmak ayıp değil. 2003'ten önceki dönemlerde neredeyse iki yılda bir af çıkmış. 2003'te çıkan af IMF dâhil herkesi şaşırtarak o zamanın parasıyla 4,5 milyarlık paranın devlet kasasına girmesini sağlamıştı. Aradan 6 yıl geçti. Şu anda dünyada bizi de etkileyen bir kriz yaşanıyor. Yaklaşık iki üç yıldır kamuoyunda ciddi bir vergi affı beklentisi var. İşlerin ters gitmesi, kriz, incelemeler gibi birçok sebeple mükelleflerin ciddi bir kısmı ağır vergi borçları altında kalmış durumda. İşlerin yavaş yavaş açıldığı ve piyasaların canlanmaya başladığı bu dönemde mükellefler Maliye'den gelecek haciz korkusuyla yatıp kalkıyor. Geçen gün oldukça büyük iş hacmi olan ve piyasada tanınan bir firmanın üst düzey yöneticisiyle görüşüyordum. Biriken vergi borçlarının faiz ve cezalarla neredeyse 10 milyon lira olduğunu söyledi. Bana gönderilen birçok postada okurlarım; ceza ve faizlerin silinmesi veya makul bir seviyeye indirilmesi halinde vergi asıllarını ödeyeceklerini ifade ediyorlar.

Vergisini zamanında ödeyenin affa tepki göstermesi yanlış

Siyasetçiler, tepkilerden korktuğu için vergi affına sıcak bakmıyor, ama faiz ve cezalarla oluşan yüklü meblağı tahsil edemeyeceklerini görerek en azından vergi aslını almayı kabul etmeliler.

Vergisini zamanında ödeyen mükelleflerin tepki göstermemesi gerekiyor. Çünkü zaten borcu olanlar vergi aslını ödemiş olacak. Üstelik bu tahsilât yapılamazsa oluşacak bütçe açığı yine vergisini zamanında ödeyen mükelleflerden alınacak ilave vergilerle telafi edilmeye çalışılacak.

İki üç yıldır 'vergi affı çıkarmayacağız' diyen hükümet arada yürürlüğe koyduğu af benzeri (taksitlendirme, varlık barışı vs.) uygulamaları tam istendiği gibi çıkarmadığı için başarıyı yakalayamadı. Acilen dört başı mamur bir vergi affının çıkarılması gerekiyor.

Vergi dairelerini, mahkemeleri ve vergi inceleme elemanlarını iş yapamaz hale getiren iş yükünün hafiflemesi vergi affıyla mümkün olabilir.


Ahmet Yavuz

Zaman/25.05.2009

 

  
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.