Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  23 Kasım  2009

   Ana sayfa

   2010 Çalışmaları

   2010 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


Maliye, kod gribinde karantinayı daralttı

       İlk kez kasımın başında (04.11.2009) dikkat çekmiştik işletmelerin "kod gribi" tehdidi altında olduğuna.
Kod gribi dememizin nedeni birçok işletmenin, tedarikçisinden aldığı faturadan dolayı Maliye'nin kod listesine (kara listesine) girmiş olmasıydı.

        Virüs, fatura yoluyla bulaşıyordu yani. Maliye'den birçok işletmeye sarı zarfla tebligat gitmişti

        Tebligatta "geçmiş yıllarda şu tedarikçine ödediğin KDV, o firma kod listesine girdiğinden (faturası virüslü olduğundan) geçersiz, şimdi gel bir de bana gecikmesiyle öde aynı KDV'yi" deniliyordu.
Yazımızın devamında; naylon (sahte) fatura üretene "birinci halka", bundan bilmeden de olsa naylon fatura alıp kullanana "ikinci halka" ve bu ikinci halkadan fatura alana ise "üçüncü halka" demiş ve üç halkanın da aynı muameleye tabi tutulmaması gerektiğini belirtmiştik. Çünkü Maliye'nin yazı gönderdiği mükellefler arasında üçüncü halka mükellefler de vardı. Bu mükelleflerin fatura bedellerini bankadan veya çekle ödemeleri de dikkate alınmamıştı.
Konuya ilişkin İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan (İVDB) 13 ve 16 Kasım tarihlerinde üçüncü halkayı rahatlatıcı açıklamalar (ivdb.gov.tr) geldi bu arada. İVDB; üçüncü halkayı kod gribinin karantina kapsamından çıkarttı, bu mükelleflerin alış faturalarında virüs olmadığını belirtti. Kod listesinde olan firmadan da (ikinci halka) olsa, üçüncü halkanın alış faturalarındaki KDV'nin tekrardan istenemeyeceğini açıkladı. Yalnız bir şartı var Maliye'nin: Üçüncü halkanın, ikinci halkaya yaptığı fatura ödemesini bankadan veya çekle yapmış olması gerekiyor.
Üçüncü halkadaki işletmelerin; geçmişte tedarikçisine ödediği KDV'yi tekrardan ödemekten kurtulabilmesinin bir diğer yolu da ikinci halkadaki mükellefin kod listesinden çıkması. İkinci halka mükellef; birinci halka nayloncudan aldığı faturadan dolayı Maliye'nin kaybını telafi ettiğinde de üçüncü halka mükellef (ödemesini ikinci halka mükellefe nakit yoluyla yapmış olsa da) geçmişte ödediği KDV'yi tekrardan ödemekten kurtuluyor.

İyi niyetli mükellef korunuyor
Kod gribinden mağdur olan başka tip işletmeler de var. Adresinde bulunamayanlardan ve defter ibraz etmeyenlerden fatura almış işletmeler gibi. İVDB'nin internet sitesindeki duyurusunda bu konuda da iyi niyetli mükellefleri koruyucu açıklamalar var. Buna göre defter belge ibraz etmeyenlerden alım yapanlar banka kanalı veya çekle söz konusu ödemelerini yapmışsa ikinci kez aynı fatura için KDV ödemekten kurtuluyor. Adresinde bulunamayan işletmelerden mal/hizmet alanların durumu için de satın alma işlemi eğer o işletmenin adresinde bulunamadığı dönemden önceki dönemde yapılmışsa yine geçmişteki faturanın KDV ödemesi istenmiyor.
Kendilerine Maliye'den tebligat gönderilen işletmeler yukarıda saydığımız örneklerin kapsamına girmiyorsa ödemeden veya incelemeden kaçınmak için yapabilecekleri çok bir şey de yok. Düzeltme beyannamesi, teminat, varlık barışı, dava açma gibi seçenekleri değerlendirip ona göre işlem yapmaları gerekir.
 

Referans

25.11.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.