Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  27 Nisan  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Hükümet'ten krize karşı 6'ncı paket

 

Kredi Garanti Fonu, bankaların şirketlere vereceği kredinin yüzde 60’ına kefil olacak. Devlet bu uygulamayla bankalara, "Korkma, ben sana garanti veriyorum" diyecek.

Hükümet, küresel finansal krizin etkilerini azaltmak amacıyla aldığı tedbirler kapsamında 6’ıncı önlem paketi üzerindeki çalışmalarına hız verdi. 6’ncı ekonomik önlem paketinin en önemli ayağı olan ve özel sektör ile bankalar arasındaki kredi akışını düzenleyecek Kredi Garanti Fonu’nun etkinlik ve fonksiyonunun artırılmasını içeriyor.

Fona bildirim

Bankalar, kredi talep eden şirketlerin aldıkları teminatı fona bildirecek ve banka kredi verdiği şirketle ilgili dosyayı fona vererek, kefil olmasını isteyecek. Kredi Garanti Fonu da kredi veriminin daha önce belirlenmiş kriterlere uygunluğuna bakacak. Gösterilen teminatların ve şirketle ilgili dosyanın Kredi Garanti Fonu’nun belirlediği kriterlere uygun olması halinde Kredi Garanti Fonu, kredinin yüzde 60’ına kadar bankaya kefalet verecek. Sorun olmaması halinde bu aşamaya kadar Kredi Garanti Fonu’ndan herhangi bir kaynak çıkışı söz konusu olmayacak.

Temerrüd durumunda

Ancak kredinin temerrüde düşmesi durumunda banka bir taraftan krediyi geri tahsil etmek için şirkete yönelik takibe geçecek. Aynı zamanda da Kredi Garanti Fonu’na başvurarak, kredinin yüzde 60’ına tekabül eden miktarı talep edecek. Banka daha sonra takip sonucu şirketten tahsil ettiği miktarın yüzde 60’ını Kredi Garanti Fonu’na yatıracak. Böylece Kredi Garanti Fonu şirketin krediyi ödeyememesi durumunda kredi almış olan şirkete kefil olarak devreye girecek.

10 milyar TL olabilir

Bu arada üst düzey bir yetkili, bankanın krediyi Bankacılık Yasası ve Bankacılık Düzenleme ve denetleme Kurumu (BDDK) yönetmeliklerine uygun şekilde vereceğini belirterek, bu konuda herhangi bir esnekliğin söz konusu olmayacağını kaydetti. Yetkili, bankaların şu anda şirketlere kredi vermeye korktuğunu vurgulayarak, "Devlet bir yerde bankalara, ’korkma kredi ver, ben sana garanti veriyorum’ diyecek" yorumunda bulundu. Yetkili, Hazinenin 1 milyar TL karşılığında Kredi Garanti Fonu’na kaynak aktaracağına işaret ederek, bu kaynağın yaklaşık 10 katı kadar krediye kefalet verebileceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

Düzenleme Erdoğan’da

Hazine’nin, Kredi Garanti Fonuna sağlayacağı 1 milyar liralık kaynakla ilgili tek maddelik yasal düzenleme Başbakanlığa gönderildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile bir torba kanunla birlikte yasalaşacak bu düzenlemenin ardından, Kredi Garanti Fonu’nun nasıl çalışacağına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı çıkacak ve Hazine Müsteşarlığı ile Kredi Garanti Fonu nasıl çalışacaklarını kararlaştıracak.

Hazine ABD’de tanıtım turunda

HAZİNE yetkilileri, Türkiye’ye daha çok yabancı sermaye çekmek ve uluslararası piyasalardan daha iyi imkanlarda borçlanabilmek için ABD’de, Türkiye ekonomisini tanıtma turuna çıktı. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı başkanlığındaki heyet, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ve yatırım imkanları konusunda bilgi verecek. ABD’de, 15 büyük firmanın, Türkiye’de yatırım konusuyla yakından ilgilendikleri belirtiliyor.
 

Mynet

27.04.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.