Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  27 Ekim  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 


 

Tazminat vergiden düşülmez ama gider yazılabilir

 

Soru: Nakliyecilik faaliyetinde bulunan bir firmayız. Bir yıl önce kamyonlarımızdan birinin müşterimizin malını taşırken yaptığımız trafik kazası sonucu oluşan mahkeme yeni sonuçlandı. Mahkemeyi kaybettik ve kazaya karışan karşı tarafa hasar tazminatı ödemeye mahkûm edildik. Ödeyeceğimiz tazminatı vergiden düşebilir miyiz?

 

Cevap: Nakliyecilik faaliyetinde kullandığınız kamyonun yük taşırken yapmış olduğu kaza nedeniyle mahkeme kararına dayalı olarak ödediğiniz tazminatı, vergiden düşemezsiniz. Çünkü tazminatın vergiden düşülmesi gibi bir usul yok. Ancak, defterlerinize gider yazarak ticari kazancınızdan indirebilirsiniz.

 

Ekim ayında alınan taşıt için alıcıcın vergi mükellefiyeti 2010 da başlar

Soru: Ekim ayı bitmeden 2004 model motor silindir hacmi 2000 cm3 olan  bir otomobil alacağım.  Taşıtın devri sırasında noter masrafından başka ödenecek bir devir vergisi  bulunuyor mu? Bu otomobil ilişkin olarak 2009 yılı için ödeyeceğim taşıt vergisi var mı? Varsa ödeyeceğim tutar ne kadardır?

 

Cevap: Öncelikle otomobili devir alırken noter masrafı dışında, devir nedeniyle ödenecek bir vergi olmadığının belirtelim. Takvim yılının son altı aylık döneminde yapılan taşıt devirlerinde, alıcının Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyeti takip eden yılının başından itibaren başlamaktadır. Ekim 2009 ayı içinde devir alınan taşıtların 2009 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi satıcı tarafından ödenmesi gerekir. Alıcının mükellefiyeti ise,  1 Ocak 2010 tarihinden itibaren başlar. Ekim 2009 ayı içinde alacağınız otomobil 2009 yılına ilişkin vergi ödemeyeceksiniz. Ocak 2010  ve Temmuz 2010 aylarında iki eşit taksitte olmak üzere 2010 yılı vergisini ödemeniz gerekiyor. 

EKREM SARISU

Posta/27.10.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.