Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  29 Nisan  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Reel sektöre teşvike yeni sistem


Bakan Ekren: reel sektörümüzün ölçek, finansman sıkıntısı ve stratejik vizyonunu yeniden şekillendirecek bir şirket yapılandırma sürecini başlatmak istiyoruz

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, reel sektör destek paketiyle, sektörel, bölgesel ve proje bazındaki yeni teşvik sistemini reel sektöre destek mantığıyla kurgulamaya başladıklarını belirtti.

Paket çerçevesinde, reel sektörün ölçek, finansman sıkıntısı ve stratejik vizyonunu yeniden şekillendirecek bir şirket yapılandırma sürecini başlatmak istediklerini de ifade eden Ekren, kredi garanti fonunun rol ve etkinliğini artıracaklarını kaydetti.

Ekren, Bursa'da düzenlenen ''1. Uludağ Ekonomi Zirvesi''nin açılışına katıldı.

Hükümetin açıkladığı 5 ekonomik paketin içeriğine ilişkin bilgi veren Ekren, 5 paketin toplam büyüklüğünün 36,3 milyar lirayı bulduğunu belirtti. Ekren, bu bütçe büyüklüğü, OECD ülkeleri ve IMF verileriyle karşılaştırıldığında, benzer trend, yaklaşım ve hassasiyetlerin ortaya konulduğunun söylenebileceğini kaydetti.

Açıklanacak 6. ve 7. ekonomik paketler hakkında da bilgi veren Ekren, bunlardan birinin ''reel sektör destek paketi'' olduğunu ve bu pakette 2 konuya vurgu yapmayı planladıklarını belirtti. Ekren şöyle devam etti:

''Bunlar; firmaların sürdürülebilirliğini güçlendirmek ve rekabet gücünü artırmak. Bu paketin bir kaç önemli bileşeni olacak. Bir tanesi sektörel, bölgesel ve proje bazındaki yeni teşvik sistemini reel sektöre destek mantığıyla da kurgulamaya başladık. İkinci bileşen reel sektörümüzün ölçek, finansman sıkıntısı ve stratejik vizyonunu yeniden şekillendirecek bir şirket yapılandırma sürecini de başlatmak istiyoruz. Üçüncü bileşen, kredi garanti fonunun rol ve etkinliğini artırmaktır.''

Ekren, bu başlıklar altındaki öncelikleri çok kısa süre içinde tamamlayıp, kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

İSTİHDAM PAKETİYLE 3 GRUP HEDEFLENİYOR

Ekren, kısa süre içinde bitirmeyi planladıkları diğer paketin de ''istihdam paketi'' olduğunu ifade etti. İşsizliğin kaynağına ilişkin verilere göre, geçici işte çalışmak, işten çıkartılmak, işyeri kapatılması ve iflasının bu dönemde önemli olduğunu dile getiren Ekren, iş bulamayan genç nüfusun giderek arttığını söyledi, sosyal koruma kapsamında yer alması gereken bireylere dikkati çekti. ''Bu 3 ana gruba doğrudan katkı sağlayacak istihdam paketi üzerinde çalışıyoruz'' diyen Ekren, şu ana kadar bu konuda almış oldukları kararları anlattı.

İşveren üzerindeki yükleri 5 puan indirdiklerini ifade eden Ekren, kadın ve gençler üzerinde özellikle 18-25 yaş arasındakilerde istihdamı teşvik için 3 yıllık süre kapsamında birinci yıl işveren yükünün tamamını ödemeye devam edeceklerini söyledi.

Meslekl endirme programları kapsamında 250 milyon liralık kaynakla 100 bin genci ve vatandaşı mesleklendirme programına dahil edeceklerini belirten Ekren, işini kaybedenlere destek için kısa çalışma ödeneğine, işsizlik fonu ödeneklerine devam ettiklerini anlattı.

Sosyal koruma harcamaları kapsamında 2009'da bütçeden ayırdıkları kaynağın 80 milyar lira civarında olduğunu ifade eden Ekren, ''Bileşenler olarak da bu dönem içinde kısmi çalışmayı, ileri ve geri bağlantısı yüksek bir sektöre makul destek ve teşvikler vermeyi, mesleki eğitim ve donanımı güçlendirmeyi, toplum yararına çalışmanın kurgusunu iyi yapmayı ve işsizlik ödeneğinin etkin kulanılmasını da bu çerçevede düşünüyoruz'' diye konuştu.

Habertürk

29.04.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.