Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  29 Nisan  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Türk Borçlar Kanunu değişiyor

 

Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Tasarının görüşmelerine daha önce başlayan Komisyon, Türk Bankalar Birliğinin karşı çıktığı ve tartışma konusu olduğu için ''sonradan görüşülmek üzere bırakılan'' maddeleri ele aldı. TBB temsilcilerinin katılmadığı toplantıda, ''Özel Durumlara İlişkin Hükümler'' tasarıdan çıkarıldı. CHP milletvekilleri, bu duruma tepki gösterdi.


CHP A.karahisar Milletvekili Ünlütepe, çıkarılan maddelerle Borçlar Kanunun getirdiği yeniliklerin bozulduğunu ileri sürerek, ''Eski sisteme geri dönüyoruz. Borçlar Kanununun getirdiği yenilikler, yasanın yürürlüğünden sonraki işlemler için uygulanacak'' dedi.


CHP Mersin Milletvekili Öztürk, Borçlar Kanunu Tasarısının görüşme sürecinde bazı çıkar gruplarının, düzenlemenin kendileriyle ilgili maddelerini ''kendi yararına yapma'' çabası içine gidiklerini savunarak, Komisyonun objektif davranarak, toplumun yararına bir düzenleme yapmaya çalıştığını söyledi. Düzenlemeyle ilgili kulis yapılmasını doğal karşıladığını vurgulayan Öztürk, ''Yanlış olan, bu grupların çalışmalarından etkilenerek yasa yapılmasıdır. Borçlar Kanunu, çıkarılan maddelerle etkisiz kılınıyor'' görüşünü dile getirdi.


TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da ''Bu reformu, kimi baskılara rağmen gerçekleştirdik. Ancak, geriye yürürlüğü genel olarak yapmak yanlıştır. Tasarının ilk maddelerinde geçmişe yürürlüğün nasıl olacağı zaten belirtilmiş. Türk Borçlar Kanunu, kamu düzenine ve genel ahlaka ilişkin kurallarınını, gerçekleştikleri tarihe bakılmaksızın bütün fiil ve işlemlere uygulanacaktır'' görüşünü kaydetti.
İyimaya, CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in, ''Geçen toplantıda bu maddelere itiraz eden Bankalar Birliği temsilcileri bugün niye yok? Nereden biliyorlardı bunların tasarıdan çıkacağını?'' diye sorması üzerine ise ''Ben kendilerine davetiye göndermedim'' dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Nevzat Koç'un, çıkarılacak olan maddelerin, ''Bankalar ve diğer kurumlara jest niteliğinde konulduğunu'' söylemesine, CHP'li Öztürk tepki gösterdi. Öztürk, hiçbir düzenlemenin birilerine ''jest olsun'' diye yapılmayacağını belirterek, ''Böyle söylenirse ben o zaman bilim kurulundan şüphe ederim. Bundan sonra gelecek düzenlemelere de 'acaba bununla kime jest yapılmış' diye kuşkuyla bakarım'' diye konuştu.
Bunun üzerine yeniden söz alan Prof. Dr. Nevzat Koç, taslağı hazırlayan bilim kurulu olarak inanmadıkları bir konuya yer vermediklerini ifada ederek, ''Bilim Kurulu olarak, bunlara inandığımız için koyduk. Ama yanlış anlamaları önlemek için konuldu. Yoksa birilerine göz kırpmak, şirin gözükmek için yapılmış değil'' ifadelerini kullandı.

Tartışmaların ardından tasarının genel işlem koşulları, kısmi ödemeli satışlar, kira, hizmet ve kefalet sözleşmesine ilişkin maddelerinin yer aldığı ''özel durumlara ilişkin hükümler'' bölümü, AK Parti'li milletvekillerinin verdiği önergelerle tasarıdan çıkarıldı.
Önergelerin gerekçesinde, Borçlar Kanununun zaman bakamından yürürlüğünün, tasarının ilk maddelerinde düzenlendiğine işaret edilerek, hangi hükmün hangi tarihteki olay ve işlemlere uygulanacağı hem intikal hukuku hem de tasarıda belirtildiği kaydedildi. Tartışmaların ardından tasarı kabul edildi.


Tasarıya göre, TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunan Türk Borçlar Kanunu Tasarısının yasalaşması halinde, yürürlüğe girdiği tarihten önceki fiil ve işlemlere, bunların hukuken bağlayıcı olup olmadığına ve sonuçlarına, bu fiil ve işlemler hangi kanun yürürlükteyken gerçekleşmişse, o kanun hükümleri uygulanacak. Ancak, Türk Borçlar Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra bu fiil ve işlemlere ilişkin gerçekleşecek temerrüt, sona erme ve tasfiye, yeni kanunun hükümlerine tabi olacak.
Türk Türk Borçlar Kanununun kamu düzenine ve genel ahlaka ilişkin kuralları, gerçekleştikleri tarihe bakılmaksızın bütün fiil ve işlemlere uygulanacak. Yasanın hükümleri, yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak, daha önce gerçekleşmiş olsalar bile, içerikleri tarafların iradeleri gözetilmeksizin doğrudan doğruya kanunla belirlenmiş işlem ve ilişkilere uygulanacak.


Türk Borçlar Kanununun yürürlüğe girmesinden önce gerçekleşmiş olsalar bile, Türk Borçlar Kanunun yürürlüğe girdiği sırada henüz herhangi bir hak doğurmamış fiil ve işlemlere, Borçlar Kanunu hükümleri uygulanacak.


Türk Borçlar Kanununun yürürlüğe girmesinden önce işlemeye başlamış olunan hak düşürücü süreler ile zaman aşımı süreleri, eski kanun hükümlerine tabi olmaya devam edecek. Ancak, bu sürelerin henüz dolmamış kısmı, Türk Borçlar Kanununda öngörülen süreden uzun ise yürürlüğünden başlayarak Türk Borçlar Kanununda öngörülen sürenin geçmesiyle hak düşürücü süre veya zaman aşımı süresi dolmuş olacak.


Türk Borçlar Kanunu ile hak düşürücü süre veya özel bir zaman aşımı süresi ilk defa öngörülmüş olup da başlangıç tarihiyle bu süre dolmuşsa, hak sahipleri Türk Borçlar Kanununun yürürlüğe gidiği tarihten başlayarak 1 yıllık ek süreden yararlanacak. Ancak bu ek süre, Türk Borçlar Kanununda öngörülen süreden daha uzun olmayacak.
Türk Borçlar Kanununun kamu düzenine ve genel ahlaka ilişkin kuralları ile geçici ödemeler, faiz, temerrüt faizi ve aşırı ifa güçlüğüne ilişkin maddeleri, görülmekte olan davalarda da uygulanacak.


Tasarının yasalaşmasıyla yürürlükten kaldırılacak olan Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanundan kaynaklanan davalar, söz konusu kanunun yürürlükte olduğu dönemdeki gibi sulh hukuk mahkemelerinde, temyiz aşamasında ise Yargıtay'da görülmeye devam olunacak.
 

Haber7

29.04.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.