Muhasebe  

Maliye

Vergi

Yasal Uyarı

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :  29 Ekim  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 


 

Düzeltmeyi verginin yatırıldığı vergi dairesinden talep edeceksiniz

 

Soru: Beş sene önce bireysel emeklilik sistemine girdim.19 Ağustos 2009 tarihinde sistemden ayrıldım. Ödediğim katkı paylarımın değeri yaklaşık olarak 12.500 TL’dir. Bunun üzerinden yüzde 15 gelir vergisi kesilerek 10.500 TL ödeme yapıldı. Sigorta şirketimi aradığımda bu kesintinin maliye tarafından yapıldığını, fazla kesilen verginin sigorta şirketi tarafından geri ödenmeyeceğini söylediler. Makbuzumun aslı ben de mevcuttur. Yazılarınızı yakından takip ediyorum. İstanbul idare mahkemesinin almış olduğu kararı da sizin yazınızdan öğrendim. Ancak Adapazarı’nda oturuyorum. Kesilen vergiyi geri almak için hangi mercilere başvurmam gerekiyor? Vergi kesinti ile ilgili elimde sigorta tarafından gönderilmiş bir ödeme makbuzu mevcut. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bulunduğum şehirden işlemlerime başlayabilir miyim?

Cevap:  Hayat sigortalarında 10 yılını doldurmadan ayrılanlara yapılan ödemelerin tamamı üzerinden yüzde 15 nispetinde gelir vergisi kesintisi yapılmasına ilişkin olarak oluşan bir ihtilafta, İstanbul 8 nolu Vergi Mahkemesi, ödemenin tamamı üstünden vergi kesilemeyeceğini, sadece anaparanın getirisi(faizi) üstünden vergi kesilebileceğine karar verdi. Dolayısıyla ödemenin içindeki anaparanın vergi kesintisine tabi tutulmasının yanlış olduğunu ortaya koydu. Fakat, karar kişiye özel olduğu için herkesi bağlayıcı yanı yok. Ancak, düzeltme talebinde yoluyla olayı yargıya taşıyarak, bu karardan dolaylı olarak da olsa yararlanma yolu herkes için açık. Bireysel emeklilik sisteminden ayrılırken ödediğiniz katkı paylarının ana tutarlarından kesilen vergiyi geri almak için şu yolu izleyeceksiniz;

1) Sigorta şirketinin  vergi kesintisinin yatırdığı vergi dairesine düzeltme talebinde bulunarak, kesilen vergilerin iadesini talep edeceksiniz.

2)Düzeltme talebiniz reddedildiğinde, talebinizi şikâyet yoluyla Maliye Bakanlığına taşıyacaksınız. Maliye talebinizi reddettiğinde veya 60 gün içinde cevap vermediğinde reddetmiş sayılacağından,

3)60 günün dolmasından itibaren 30 gün içinde Vergi Mahkemesine dava açacaksınız. Muhtemelen İstanbul 8 nolu vergi mahkemesi kararı diğer mahkemelere de referans olacaktır. Davayı kazanarak, kesilen vergileri geri alma olasılığınız yüksek. 

 

Tapu Harcı gerçek alım-satım bedeli üstünden ödeniyor

Soru: İki sene önce kardeşime aldığımız dairenin tapu harcı, emlak vergi değeri üstünden ödenmişti. Şimdi rayiç değer üstünden ödeneceği söyleniyor. Bunun hangisi doğru? Tapu Harcının; emlak vergi değeri üstünden mi? Yoksa rayiç değer üstünden mi ödenmesi lazım?

Cevap: Sık sık değiştirilen vergi uygulamalarından haklı olarak kafanız karışmış. İki sene önce kardeşinize daire alırken emlak vergi değeri üstünden Tapu Harcı ödemeniz doğru. Çünkü, o tarihte Tapu Harcı emlak vergi değeri üstünden hesaplanıyordu. Bugün için Tapu Harcı; emlak vergi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulün gerçek alım satım değeri üstünden ödenmesi gerekiyor. 

EKREM SARISU

Posta/29.10.2009

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.