Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   19 Ağustos  2008

  Ana sayfa

  2008 Yılı Çalışmaları

  Pratik Bilgiler

  Staj - Stajyer Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

  Muhasebe Bilgi Rehberi 

 Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 
Şakir GÜRLÜK
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
sakircihangir@hotmail.com

Kastamonu SMMMO-2008
19.08.2008

 

İmalatçı Esnaf ve Sanatkara ‘‘0’’ Faizli

 Kredi Müjdesi
 


KOSGEB'in verdiği kredi faizi destek programları içinde ilk kez Esnaf ve Sanatkara yönelik olarak uygulanacak Destek Programı için başvurular 20 Ağustos 2008 Çarşamba gününden itibaren başlayacaktır. Esnaf ve Sanatkarların, finansman ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve piyasada yaşanan nakit sıkışıklığının bir ölçüde giderilebilmesi amacıyla ilk defa İmalatçı Esnaf ve Sanatkarlara yönelik “sıfır” faizli bir kredi desteği programı başlatılıyor.

KOSGEB tarafından başlatılan “Esnaf ve Sanatkar Kredisi Destek Programı” ile İmalatçı Esnaf ve Sanatkara “sıfır” Faizli Kredi verilecektir. Toplam 5000 İmalatçı Esnaf ve Sanatkarın yararlandırılması planlanan program uyarınca, İmalatçı Esnaf ve Sanatkar başına sağlanacak minimum 25 bin YTL kredinin faizi KOSGEB tarafından karşılanarak İmalatçı Esnaf ve Sanatkara ‘’sıfır’’ faizli kredi kullanma imkanı sağlanmış olacaktır. Programda, kadın girişimcilere de pozitif ayrımcılık yapılarak işletme başına 30 bin YTL'ye kadar kredi kullandırılacaktır.

Program kapsamında 5000 Esnaf ve Sanatkara toplam 125 milyon YTL’lik kredi kullandırılacak olup, 18 ay vadeli olan bu destek programında Esnaf ve Sanatkarlar faiz ödemeyecek, faizler tamamen KOSGEB tarafından karşılanacaktır.

v KREDİ GERİ ÖDEMESİ NASIL YAPILACAK

Esnaf ve Sanatkar Kredisi Destek Programı”, ilk 6 ayı ödemesiz, 3 ayda bir ödemeli ve 18 ay vadeli olacaktır. Yani Esnaf ve Sanatkar İlk altı ay hiçbir ödeme yapmayacak, 3 ayda bir ödeme yapacak ve 18 ay vadeli şekilde geri ödemesini tamamlayacaktır.

v TAHSİS EDİLEN BÖLGE KONTENJANLARI

‘’sıfır’’faizli destek kapsamında 125 milyon YTL'lik kaynağın; % 25'i Güneydoğu ve Doğu Anadolu, % 25'i diğer kalkınmada öncelikli yörelerde % 50'si de normal ve gelişmiş yörelerdeki İmalatçı Esnaf ve Sanatkara kullandırılacaktır. Kredi kullanımı 125 milyon YTL'lik kaynakla sınırlı olacak ve kullanılmayan kontenjanlar diğer bölgelere tahsis edilebilecektir.

v KİMLER BAŞVURUDA BULUNABİLECEK

Krediden yararlanmak isteyen İmalatçı Esnaf ve Sanatkarların;

1-Esnaf ve Sanatkarlar Odası siciline kayıtlı ve TESK onaylı kapasite raporuna sahip olması,

2-Güncel KOBİ Beyannamesi verilmesi ve Merkez Müdürlüğüne verilecek YDTF Belgelerinin onaylanmış olması,

3-KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olması gerekmektedir.

v NEREYE VE NE ŞEKİLDE BAŞVURUDA BULUNULACAK

İmalatçı Esnaf ve Sanatkarlar tarafından yapılacak başvurular; kredi kullanımı ile ilgili olarak; Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Türk Ekonomi Bankasına doğrudan yapılacaktır. KOSGEB veri tabanına kaydı olmayan Esnaf ve sanatkarlar ise, kayıtla ilgili olarak KOSGEB Merkez Müdürlüklerine başvuracaktır. Yapılan başvurular, KOSGEB ve bankalarca belirlenecek kıstaslara göre değerlendirilecektir. Teminat sorunu yaşayabilecek olan İmalatçı Esnaf ve Sanatkar, Kredi Garanti Fonu’na başvurabilecektir. (Kaynak: Kosgeb)

Şakir GÜRLÜK

SM.Mali Müşavir

Kastamonu SMMMO-2008,
sakircihangir@hotmail.com
19.08.2008

 

-Yazarın diğer makaleleri;

-ÇİFTÇİYE MAZOT VE KİMYEVİ GÜBRE MÜJDESİ (15.07.2008)

-MALİ TATİL 1 TEMMUZDA BAŞLIYOR

-ÖNCELİK ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDE

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.