Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   01.02.2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 MuhasebeNet Yasal Uyarı

 

 

 


 

İşe girerken alınan istifa geçerli midir?

Bir kurumsal şirkette çalışıyorum, 23/12/2005 tarihinde eğitim sürem başladı, 1 ay eğitim süresi verdiler. Fakat sigortamı 14/02/2006 tarihinde başlattılar. Eğitim süremin yarısında bana istifa imzalattılar ve tarih attırmadılar neden olarak "askerlik" dediler, öğrenci belgenizi getirin problem olmaz sadece "prosedür" dediler. Daha önce sigortalı bir iş tecrübem olmadığından istifamı yazdım ve imzaladım. Sonradan öğrendim ki bu istifanın amacı ihbar ve kıdem tazminatı ödememek için yazdırılmış. Bugün itibariyle bu şirkette (eğitim süresi dahil) 2 yılım dolmuştur. Bana yazdırılan bu istifanın hükmü var mıdır ve kıdem ve ihbar tazminatımı alabilir miyim? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. N. K.

Sevgili okurumuz, öncelikle belirtmek gerekir ki bu tür bir şirketin "kurumsal" şirket olduğu tartışılır. Kurumsal şirket olmanın belki de ilk koşulu insana ve emeğe saygılı olmaktır. Eğitim de olsa, şirkette çalışmaya başladığınız tarih itibariyle SSK bildiriminizin yapılması gerekirdi.

İşveren tarafından işçi işe başlatılırken veya işe devamı sırasında alınmış istifa dilekçesi ve ibranamelerin herhangi bir geçerliliği olmayacaktır. İşçinin gerek idari makamlar nezdinde yaptığı başvurularda ve gerekse de yargılama sürecinde bu yönde bir beyanda bulunması ve bunu ispatlaması halinde işe başlarken alınan istifa dilekçesi geçersiz sayılacaktır.

Kıdem ve ihbar tazminatını gerektirecek bir şekilde iş sözleşmesinin sona ermesi halinde bu yönde haklarınızı alabilmeniz mümkündür.

Buna ilişkin olarak aşağıya alınan Yargıtay kararlarından da anlaşılacağı üzere, bu şekildeki iddianın işçi tarafından kanıtlanması durumunda hizmet akdinin davalı işveren tarafından davacıyı işten çıkarmak maksadıyla feshedildiğine karar verilmektedir.

Yargıtay 9. HD; E: 2001/312; K: 2001/3440; Tarih: 26.02.2001

İstifa dilekçesinin daktilo ile düzenlendiği, sadece tarih ve davacının ad ve soyadının el yazısı ile yazıldığı görülmektedir. Tanık anlatımlarından da işverenin işyerinde çalışan her işçiden işe girmeden önce istifa dilekçesi aldığı anlaşıldığından, işçinin işyerinden istifa etmek suretiyle ayrılmadığı, hizmet akdinin davalı işveren tarafından davacıyı işten çıkarmak maksadıyla feshedildiği sonucu çıkmaktadır. Bu sebeple tazminat isteklerinin reddi hatalıdır.

Yargıtay 9. HD; E: 2000/13464; K: 2000/18865; Tarih: 13.12.2000

İş aktinin beyaz imzalı kağıt doldurularak istifa etmiş gibi gösterilmesi şeklinde feshedildiği iddiasına karşı tanık dinlenmeli ve tanıkların beyanları değerlendirilerek kıdem ve kötüniyet tazminatının haklı olup olmadığı belirlenmelidir.

Asgari geçim indiriminde üst sınır var mı?

Sormak istediği asgari geçim indirimde üst oran için bazıları yüzde 85, bazıları da yüzde 100 diyor. Doğrusu nedir acaba, cevaplarsanız memnum olurum. Murat Abatay

Asgari geçim indirimi; ücretin elde edildiği yılın başındaki asgari ücretin;

-Ücretlinin kendisi için yüzde 50'si,

-Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için yüzde 10'u,

-İlk iki çocuk için ayrı ayrı olmak üzere yüzde 7.5'i,

-Diğer çocuklar için yüzde 5'i,

olmak üzere hesaplanan tutarın, gelir vergisi tarifesinin birinci dilimine uygulanan oranla (yüzde 15) çarpılması sonucu bulunacak indirim tutarının, 1/12'sinin, ücret üzerinden aylık olarak hesaplanan gelir vergisinden indirilmesi suretiyle uygulanacaktır.

Asgari geçim indirimi yıllık tutarı, ücretlinin asgari geçim indiriminden bir yıl boyunca faydalanacağı net menfaattir. Aylık yapılan ücret ödemelerinde ise asgari geçim indirimi, hesaplanan yıllık tutarın 12'ye bölünmesi suretiyle uygulanacak ve bir ay içerisinde yararlanılabilecek asgari geçim indirimi tutarı, yıllık olarak hesaplanan tutarın 1/12'sini geçemeyecektir. Dolayısıyla, evli, eşi çalışmayan ve dört çocuklu ücretlinin sağlayacağı aylık avantaj 77,57 YTL olup, oran olarak bakıldığında yüzde 85'tir.

 

Resul Kurt

info@resulkurt.com

www.resulkurt.com

01.02.2008

 

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.