Muhasebe  

Maliye

Vergi

Sigorta

İletişim

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   12.03.2008
    

  Ana Sayfa 

  Muhasebe Forum 

  2008 Çalışmaları

  Asgari Geçim İndirimi Rehberi

  Transfer Fiyatlandırması Reh.

  Staj-Stajyer Rehberi

  2008 Pratik Bilgiler

 Yasal Uyarı

 

 

 


 

Gelir vergisinde son iki hafta
 


25 Mart Salı akşamına kadar, iki milyona yakın mükellefin gelir vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor.

Bu aşamada, mükelleflere bazı hatırlatmalar yapmak istiyoruz.

KİRA GELİRLERİ

1- İşyeri Kira Geliri: 2007 yılında, işyeri kira geliri elde edenler, bu gelirlerinin tutarı 19 bin YTL’yi aşıyorsa, kira gelirlerinin tamamını beyan edecekler.

Hesaplanan gelir vergisinden, kiralardan kesilen yüzde 20 stopajı düşecekler. Buna göre, yıllık 82.320 YTL’ye kadar, stopaj mahsubu nedeniyle, brüt kira gelirleri için, ödenecek vergi çıkmıyor. Örneğin, 19.001 YTL işyeri kira geliri beyan eden kişi, stopaj mahsubu sonucu, 1 YTL gelir vergisi ödemeyeceği gibi, üste 1.325 YTL vergi iadesi alacak. Yıllık 60 bin YTL işyeri kira geliri olan da 1.395 YTL vergi iadesi alacak.

2- Konut Kira Geliri: Yıllık 2.300 YTL’lik kısmı, gelir vergisinden müstesna tutuluyor. 2007 yılında, elde edilen konut kira geliri, bu tutarı aşıyorsa, 2.300 YTL istisna düşülüyor. Kalan kısmın vergisi, götürü ya da gerçek gider düşülmek suretiyle hesaplanıyor.

Maliye, kira gelirlerine yönelik yoğun bir araştırma yaptığı için, bu tür geliri olanların, bir an önce beyanname vermelerinde yarar var.

KÁR PAYI VE TEMETTÜ

2007 yılında, ortağı olduğu limited şirketten "kár payı", anonim şirketten de "temettü" geliri elde edenler, bu gelirlerinin yıllık gayrisafi tutarı, 38 bin YTL’yi aştığında, gelirlerinin yarısını beyan edecekler. Örneğin, 100 bin YTL gelir elde eden, bunun yarısı olan 50 bin YTL’yi beyan edecek.

Beyanname verenler, hesaplanan Gelir Vergisi’nden, kár payının tamamı üzerinden kesilen yüzde 15 stopajı mahsup edecekler, kalan kısmı (varsa) ödeyecekler. Stopaj mahsubu nedeniyle, 205 bin 800 YTL’ye kadar kar payı ya da temettü geliri olanlar, vergi ödemeyecek aksine vergi iadesi alacaklar.

HİSSE SENEDİ SATIŞ KAZANCI

Borsada elde edilen kazançlar, yüzde 10 stopaja tabi olduğu için, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek. Borsa dışındakilerde ise, 1.1.2006’dan itibaren edinilenler, 2 yıl içinde elden çıkartılmışsa, bundan doğan kazanç "değer artışı kazancı" olarak beyan edilecek.

FAİZ, REPO VE FON GELİRLERİ

2007 yılında elde edilen banka mevduat faizi, repo geliri, A tipi ya da B tipi fon geliri, tutarı ne olursa olsun, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmeyecek.

Başka gelirleri nedeniyle beyanname verenler, bu beyannameye faiz, repo ve fon gelirlerini dahil etmeyecekler. Ancak offshore hesapları nedeniyle faiz geliri elde edenler, bu gelirleri 900 YTL’yi aşıyorsa, yıllık gelir vergisi beyannamesi verecek ve vergi ödeyecekler.

HAZİNE BONOSU VE TAHVİL

2007 yılı içinde elde edilen "Hazine Bonosu" ya da "Devlet Tahvili" faiz gelirinin beyan edilme durumu, özellik taşıyor.

1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilen Hazine Bonosu ve Devlet Tahvillerinden, 2007 yılında elde edilen faiz gelirleri, 361 bin 146 YTL’yi aşmadığı sürece, beyana tabi değil. 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ihraç edilenler ise, faiz ödemelerinin yüzde 10 stopaja tabi tutulması nedeniyle, tutarı ne olursa olsun beyana tabi değil.

EMEKLİ AYLIĞI VE ÜCRET

Gelirleri nedeniyle, yıllık gelir vergisi beyannamesi verenler; ücret gelirlerini ve TC Emekli Sandığı, SSK ya da Bağ-Kur’dan aldıkları emekli aylığını, beyannameye dahil etmeyecekler.

EMLAK VERGİSİ

Evi, yazlığı, dükkánı, mağazası, bürosu, arsası ve arazisi olanlar, 1 Mart - 31 Mayıs arasında, "Emlak Vergisi birinci taksitini" ödeyecekler. 2008 yılı Emlak Vergisi, 2007 yılının yüzde 3,6 fazlası olacak.

Türkiye sınırları içinde, 200 m2’yi aşmayan, bir konutu olan emekliler, özürlüler, ev hanımları ve işsizler, bu yıl da Emlak Vergisi ödemeyecekler.

Banka hesaplarına dikkat

MALİYE Bakanlığı’nca, bir süredir vergi mükelleflerinin banka hesaplarına yönelik, yoğun bir araştırma yapılıyor.

Bununla, özellikle, hesaba gönderilen havaleler, başkalarının yatırdığı paralar, tahsil edilen çekler, senetler ve banka kartı tahsilatları ile defter kayıtlarının, mayıs ayından itibaren karşılaştırılması amaçlanıyor.

Gelir Vergisi beyannamelerini vermeden önce, vergi mükelleflerinin bu yönde bir kontrol yapıp, gösterilmeyen gelir varsa, "pişmanlıkla" beyan etmelerinde yarar var.

Şükrü Kızılot

Hürriyet / 12.03.2008

 

 


Copyrıght © 2005 -2008  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.