Türkiye'nin Muhasebe Rehberi   I  Yayınlanan En Son Mevzuatlar  I  2010 Vergi Takvimi  I   2010 Yılı Muhasebe Uygulamaları  I  Beyanname Rehberi  
Ana sayfa Yasal Uyarı Künye Danışma Hattı Güncel Bilgi Arşivi

      Kurumlar Vergisi Rehberi

 MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   01 EKİM  2010

  Vergi Rehberi 

  2010 Çalışmaları 
  2010 Pratik Bilgiler 
  Staj - Stajyer Rehberi
  Maliye Rehberi
  BEŞ DAKİKA ARA !...
  Makale Rehberi

  Kanun-Mevzuat Rehberi  

  Sosyal Güvenlik Rehberi  

 

 
   

Belgesiz Gider Yazılır mı?

 
   
           Vergi matrahı, elde edilen kazançlardan bunula ilgili yapılan giderler indirilerek hesaplanır. Vergi Usul Kanunu (VUK)’nda giderlerin indirilmesi, ticari faaliyetle ilgili olması ve ispat edilebilir olmasına bağlanmıştır. 

.           VUK 40’ıncı Madde “götürü gider usulü” ile belgesiz gider yazabilme istisnasını getirmiştir. İhracat yapan, yurtdışında inşaat, onarma, montaj ve teknik hizmetler ile taşımacılık faaliyetlerinde bulunan tam ve dar mükelleflere belirli şartların sağlanması durumunda belgelendiremediği giderleri indirebilmektedir. 

            Götürü gider olarak dikkate alınabilecek tutar, söz konusu faaliyetlerden döviz olarak elde edilen hasılatın en fazla binde beşi kadar olacaktır. Dövizlerin kambiyo mevzuatına göre Türkiye’ye getirilip getirilmemesinin önemi yoktur. 

            İhracat hasılatı hesaplanırken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ne Türk Lirası karşılığı yapılan ihracat hariç olmak üzere, Türk Lirası karşılığı yapılan ihracatlar dikkate alınmayacaktır. 

            Yurtdışındaki ortaklıklara ayni sermaye olarak gönderilen mallar ile yurtdışındaki şantiye, şube, büro, acentelik vb. yerlere gönderilen mallar ihracat hasılatı kapsamında değerlendirilecektir. Ancak, gümrük hattı dışındaki mağazalara, konsolosluklara, diplomatik temsilciliklere, uluslararası kuruluş ve askeri tesislere yapılan mal teslimleri, yabancı gemi ve uçaklara, uluslararası taşımacılık yapanlara akaryakıt, kumanya vb. mal teslimleri ile Türkiye’ de ikamet etmeyen yabancılara yapılan mal teslimleri ihracat hasılatı kabul edilmez 

            Döviz olarak elde edilen hasılatın Türk Lirası karşılığı hasılatın kanuni defterlere kaydedildiği tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden hesaplanır. 

            İhracatçılar taşımayı kendileri yaptıkları gibi döviz karşılığı başkalarına da yaptırabilmektedirler. İhracatın bizzat ihracatçı tarafından yapılması durumunda götürü gider hesaplamasında hasılat olarak sigorta bedeli hariç CF satış bedeli (mal bedeli, navlun bedeli) alınacaktır. Ancak, taşımanın başkasına yaptırılması durumunda, FOB satış bedeli ( sigorta ve navlun hariç) üzerinden hesaplanacaktır. 

            Yurtdışında yapılan inşaat, onarma, montaj ve teknik hizmetlerden sağlanan hasılat ise, kazancın Türkiye’de genel netice hesaplarına intikal ettirildiği tarihteki TCMB döviz alış kuru üzerinden hesaplanarak, binde beşi gider olarak indirilecektir. 

Yurtdışı taşımacılık, başlangıç ve bitiş noktalarının her ikisinin de yurtdışı olduğu taşımacılığı ifade eder. Er türlü yurtdışı taşımacılık faaliyetlerinden döviz olarak sağlanan hasılat götürü gider hesaplamasında dikkate alınır. 

            Sonuç olarak, yurtdışına ihracat yapan ya da yurtdışında iş yapan mükelleflerin belgelendiremediği birçok gider oluyor. Hele hele birde Afrika gibi üçüncü dünya ülkeleriyle çalışıyorsanız belgesiz giderleriniz bindelerle değil yüzdelerle ifade edilen boyutlara ulaşıyor. Kazancımızın vergisini tatbiki ödeyeceğiz ama haklarımızı da sonuna kadar kullanacağız.

İ.Burak OĞUZ
S.M.M.M.

burak@noktax.com
muhasebenet.net

Yasal Uyarı

Diğer makaleleri

-SGK İdari Para Cezaları Can Yakıyor

-İstirahat raporu alan işçiyi işten çıkarabilir misiniz?

-Ceza Olarak Ücret Kesintisi Yapılır mı?

-Devredilen iş yerinde kıdem tazminatını kim öder

-Fırsatınız Varken Bol Bol Masaj Yaptırın

-Mali Tatilde Dava Açılabilir mi?

-Serbest Bölgelerde kapasite raporu sorunu çözüldü

-Vergi Dairesinin Haciz Önceliği Varmıdır?

-Dışarıdan temin edilen işçilikte KDV tevkifatı

 

 
    Yasal Uyarı
 
 

    
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght  © 2005-2010 www.muhasebenet.net www.muhasebenet.com. Her hakkı saklıdır.