Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE BÜLTEN  :  01 Mart 2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 

 


 

İşçinize 'defol git' derseniz
 


Büyük bir şirkette işçi olarak çalışıyorum. İşverenim kriz yüzünden işten personel çıkarmak istiyor. Zaman zaman bana ve diğer arkadaşlarıma, "Defolun gidin. Siz bir işe yaramazsanız" diye bağırıyor. Bu durum gururuma dokunuyor. Daima bu yönde azar işitiyoruz. Halbuki biz adam gibi çalışıyor, ekmeğimiz için bu lafları yutuyoruz. 13 yıllık çalışmışlığım var. İş sözleşmesini fesih etmem halinde haklı çıkar mıyım? T.T./İSTANBUL

Sevgili okurum, 4857 sayılı İş Kanunu belli şartlar halinde işçinin iş sözleşmesini haklı nedenlerle sona erdirebileceğini düzenlemiş bulunmaktadır. İşverenin çalıştığı işçiye 'defol git' şeklindeki bağırması, şahsi fikrime göre çalışanın onur, şeref ve kişilik haklarına yönelik bir hareket olarak değerlendirilebileceğini düşünmekteyim. Nitekim, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 7.3.2007 tarih ve K:2007/6065 sayılı Kararı'nda, işveren tarafından yapılan tartışma neticesinde işçiye 'defol git' diye hitap edilmesi üzerine sözleşmesinin son bulmasını haksız fesih olarak yorumlamış ve işçinin hak edeceği kıdem ve ihbar tazminatı miktarının uzman bilirkişi tarafından belirlenmesi gerektiğini belirtmiştir.

Yalnız unutulmaması gereken bir husus, işverenin size "Defol git işe yaramaz" şeklinde bağırdığını ispatlamakla yükümlü olduğunuz unutmayın. Bu durumu ispatlayamazsanız haksız duruma düşebilirsiniz. 13 yıl çalıştığınızı yazmışsınız; tekrar ediyorum durumunuzu mutlaka ispatlamadan harekete geçmeyin. Şahsi fikrime göre ispatlamak kaydıyla belirttiğiniz şekilde işveren tarafından bağırılması yargı kararı ve 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde iş sözleşmesini haklı nedenlerle fesih edebileceğinizi düşünmekteyim.

 

Erdal Aydın

Takvim/01.03.2009

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.