Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   06 Nisan  2009

   Ana sayfa

   2009 Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Mal ve hizmet aldığınız firmaları tanıyor musunuz?

 

Böyle bir kanun mu var veya yeni mi çıktı diye sorduğunuzu tahmin edebiliyorum. Ne böyle bir kanun var ne de böyle bir kanun çıkacak. Ancak yine de mal ve hizmet satın aldığınız firmalar tarafından düzenlenen faturaların gerçek bir iş ve işleme dayalı olması dışında firmanın vergisel durumu ne yazık ki mal ve hizmeti satın alan firmaları da yakından ilgilendiriyor.
Çoğu zaman anlamakta güçlük çekilen ve zaman zaman mükellefleri kaçakçılık cezaları ile karşı karşıya bırakan sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanımından bahsedeceğiz bu hafta. Esasında sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge gerçek bir iş ve işleme dayanmaması veya bir iş ve işleme dayanmamakla beraber muhtevası itibariyle yanıltıcı belge (naylon fatura olarak bilinen) olması da yine kaçakçılık cezasını gerektirmektedir.

Vergi incelemelerinde sahte belge veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullandığı somut olarak maddi delillerle, net ve açık olarak tespit edilen mükellefler hakkında suç duyurusunda bulunuluyor. Naylon fatura düzenlenmesi ya da kullanılması durumunda, hem "üç kat kaçakçılık cezası" hem de "üç yıla kadar hapis cezası" uygulanıyor. İncelemelerin çoğu zaman geçmiş yıllara yönelik olarak yapılması mükellefler tarafından bazı hususların ispatını güçleştirebiliyor. Kaldı ki çoğu zaman iyi niyetli mükellefler bilmeden ticari hayatın normal seyrinde bilmeyerek de naylon fatura kullanmış olabilir. Bu durumda inceleme elemanlarınca mal ve hizmetin satın alınmasına rağmen mükellefin defter ve belgeleri arasında naylon fatura bulunması dolayısıyla üç yıla kadar hapis istemiyle savcılığa suç duyurusunda bulunulması ileride işadamı açısından ticari anlamda telafisi mümkün bulunmayan sonuçlar doğurabilir.

Mükellefiyet kaydı var mı?

Son aylarda yaşanan kriz birçok firmanın kapanmasına neden oldu. Zor duruma düşen firmaların bir kısmı son dönemlerine ilişkin vergi beyannamelerini vermemekte veya vergi borcunu ödeyemez hale gelmiş olabilir. Bu tür işletmelerden alış yapan firmaların kayıtlarına giren faturaların gerçek bir iş ve işleme dayalı olması yanında ilgili firmanın bu tür faaliyetlerini de yerine getirebilecek durumda ve mükellefiyet kaydının devam etmesi gerekir.

Vergi Daireleri tarafından zor durumları nedeniyle vergi ödevlerini yerine getiremeyen mükelleflerin vergi kayıtları resen silinmekte. Vergi kayıtları resen silinen mükelleflerden alım yapan firmaların bu tür alımları vergi dairelerine bildirilen Ba ve Bs formalarında kolayca tespit edilmekte. Yapılan araştırmalar sonucunda bulunamayan ve tespit edilemeyen, vergi kaydı resen silinmiş olan mükelleflerden alım yapan firmalar açısından zor ve sıkıntılı süreç bundan sonra başlıyor.

Yeminli Mali Müşavir kontrolü

Bu tür durumlardan korunmak için firmaların alım yaptıkları firmaları yakından tanımalarında fayda var. İleride en azından işini terk etmiş olsa bile faturanın düzenlendiği tarihte gerçekten o iş ve işlemi yapabilecek ölçek ve güçte olup olmadığının ispatlanabilir olması gerekir. Firmaları bu anlamda koruyacak en önemli mekanizmalardan biri Yeminli Mali Müşavirlik müessesesi. Firmanın alışlarına ilişkin iş ve işlemler ile alım yapılan firmaların vergisel yükümlülükleri yerine getirip getirmediği Yeminli Mali Müşavirler tarafından kontrol edilebilir.

Ödemeleri banka aracılığı ile yapın

Ayrıca firmaların dikkat etmesi gereken diğer bir husus, mal ve hizmet alımına ilişkin ödemeleri mutlaka banka veya diğer finans kuruluşları aracılığı ile yapması. Her ne kadar sekiz bin Türk Lirası ve üzeri ödeme ve tahsilatlara ilişkin zorunluluk bulunsa da bu tutardan daha küçük ödemelerin de banka ve finans kuruluşları aracılığı ile ödenmesinde fayda var.
 

İsmail KÖKBULUT

Bugün/06.04.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.