Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   11 Şubat 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Boşta geçen süreleri borçlanabilir miyim?

 

Soru: Ben 10.05.1971 doğumluyum ve 15.06.1988 yılında SSK’ya bağlı olarak 15.08.1997 yılına kadar toplam 1101 gün ödenmiş sigorta pirimim var.
 
15.08.1997 tarihinden itibaren Emekli Sandığı’na bağlı olarak kamu kurumunda çalışmaya devam ediyorum. 2001 yılında 15 ay olarak askerlik borçlanmamı yaptırarak borcumu yatırdım. SSK ile Emekli Sandığı’na geçişim arasındaki boş günlerimi borçlanarak ödeyebilir miyim? Emeklilik yaşımı hesaplarken sigorta başlangıcının önemi ne kadar olur ve yaşımda emekli olabilirim? A.Ç.

Cevap: Değerli okurum, SSK ile memuriyet arasındaki boşta geçen süreleri borçlanma şansınız yok. Memurlar için SSK başlangıcı, ancak arada hiçbir boşluk olmaması durumunda geçerli olur. Aksi halde sizin durumunuzda olduğu gibi, bir süre SSK’lı çalışıp ara verdikten sonra memur olanlar için SSK başlangıcı emeklilik tarihini etkilemez. Bu konuda daha önce de bir okurumuzun sorusunu cevaplamıştık.

Aynı şeyi orada da ifade ettik ama bir tütün eksperi arkadaşımız bizim cevabımızı yanış anlamış ve yanlış yorumlamış. Emeklilik tarihinize gelirsek, askerlik borçlanmanızı ve SSK’lı günlerinizi de dahil edersek 25 tam yılı tamamladıktan sonra 53 yaşınızı doldurduğunuz 10 Mayıs 2024 tarihinde emekli olacaksınız.

İşsiz kalırsam sağlık yardımını alabilir miyim?

Soru: Sadettin Bey, kesin olmamakla birlikte birkaç ay içerisinde işten çıkarılacağımı düşünüyorum. Zira şirketimiz kriz ortamında sürekli tasarruf tedbirlerine başvuruyor. Yakında işten çıkarmalar da başlayacak gibi. İşten çıkarılmam durumunda sağlık yardımlarını nasıl alacağız? Eskiden 6 aylık bir süre daha karnemizi kullanabiliyorduk. Yeni yasada bunlar nasıl düzenlendi? İsmi mahfuz.

Cevap: Değerli okurum, pek çok çalışanın merak ettiği konuyu sormuşsunuz. Başınıza gelmesini istemeyiz ancak muhtemel bir işsizlik durumunda, sağlık yardımlarını iki şekilde alabilirsiniz. Birincisi, işsizlik sigortasından ödenek alırsanız, bu ödeneği aldığınız süre boyunca aynı zamanda Genel Sağlık Sigortalısı sayılacaksınız. Bu süre boyunca sizin adınıza sağlık primleriniz İş-Kur tarafından SGK’ya ödenecek.

Eğer işsizlik ödeneğine hak kazanamazsanız, bu durumda işten ayrıldığınız tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde en az 90 gün prim ödemeniz varsa (90+10) 100 gün daha sağlık yardımlarını alabilirsiniz. Eğer geçmiş bir yılda 90 gün priminiz yoksa bu kez işten ayrıldığınız tarihi takip eden 10 gün boyunca sağlık yardımlarını alabileceksiniz.

Bağ-Kur borçlanması bizi kapsıyor mu?

Soru: Sadettin Bey, eşim 1991 yılında iş yeri açtı ve Bağ- Kur’a tescilini yaptırdık. 1998’de iş yerini kapattı ve Bağ-Kur’a bildirdik. O dönem için borcumuz yoktur zira primler düzenli ödendi fakat eşim 2004 yılında tekrar bir işyeri açtı ve 15 ay çalıştırdı. Vergi kaydı var ama Bağ-Kur’a bildirmedik. 2005 Mart ayında Maliye’ye kapanış verdik. Yeni çıkan kanuna göre ne yapmak gerek? Altı ay içinde başvurma durumu bizi de kapsıyor mu? İsmi Mahfuz

Cevap: Değerli okurum bahsettiğiniz husus 5510 sayılı Kanunun Geçici 8. maddesiyle düzenlendi. Yani 4 Ekim 2000 - 1 Ekim 2008 tarihleri arasında vergi kaydıyla esnaf, şirket ortağı vb. durumda Bağ-Kur kapsamında çalıştığı halde Bağ-Kur’a tescil yaptırmayanlara borçlanma imkanı verildi. Eşiniz de bu kapsamda olduğundan en geç 31 Mart 2009’a kadar SGK birimlerine başvurursa 15 aylık süreyi borçlanarak emekliliğine saydırabilecek. SGK tarafından hesaplanan borç tutarının size tebliğini takip eden 6 ay içinde ödemeniz gerekiyor.

Askerlik dönüşü işsizlik ödeneği alabilir miyim?

Soru: 31 kasım 2008 tarihinde askere gitmek üzere 3.5 yıldır çalıştığım işyerinden ayrıldım. SSK primlerim düzenli ödendi. Son 4 yılda 1266 günüm var. Ben şu an kısa dönem askerlik yapıyorum. 3,5 ayım kaldı. Asker dönüşü sağlık hizmetlerinden ne kadar süre faydalanabilirim? Bir de iş bulana kadar işsizlik maaşı alabilir miyim? C.ÖKSÜZ

Cevap: Değerli okurum, işten ayrıldığınız 31 Kasım 2008 tarihi ile askerliğin başladığı tarih arasıdaki süreyi, askerlik sonrası 100 güne tamamlayıncaya kadar sağlık yardımı alabileceksiniz. İşsizlik ödeneğine gelince, bu ödenekten önce sizin yapmanız gereken 4857 sayılı İş Kanununun 31. maddesi gereği eski işyerinize başvurmaktır. Eğer eski işyerinizde uygun pozisyon varsa işvereniniz öncelikle sizi işe almak zorundadır.

Eğer bu yükümlülüğü yerine getirmezse size 3 aylık ücretinizi tazminat olarak vermesi gerekir. Eski işyerinizden olumsuz yanıt alırsanız, işverenin bir nüshasını İş-Kur’a göndereceği, bir nüshasını da size vereceği işten ayrılma belgesi ile 30 gün içinde İş-Kur’a başvuruda bulunmanız gerekir.

 

Sadettin ORHAN  

Bugün/11.02.2009

 

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.