Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   13 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

2009'da yapılacak çalışmalar

 

6.1.2009 tarihinde yazdığımız "Vergiler nereye harcanıyor" adlı yazımızdan sonra bazı olumlu gelişmeler oldu. Maliye Bakanlığı'nın Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü internet sayfasında (www.bumko.gov.tr) yer alan "vatandaşın vergileri nereye harcanıyor" adlı açılamayan sayfanın açıldığını gördük. Mükellefler şu anda en azından 2009 bütçesinde vergi ödeyenlerin paralarının nereye harcandığını görebilecekler.

Bunun yanında Gelir İdaresi Başkanlığı da 7.1.2009 tarihinde internet sayfasında '2004-2007 yılları Türkiye Geneli Beyanname Özetleri'ni yayınladı. Şeffaflık ve bilgilendirme ilkeleri gereğince yayınlandığı belirtilen aşağıdaki bilgiler mükelleflerin bilgisine sunulmuştur:

· 2004-2007 yıllarına ait kurumlar vergisi beyanname özetleri,

· 2005-2007 yıllarına ait gelir vergisi beyanname özetleri,

· 2004-2007 yıllarına ait faaliyet gruplarına göre ortalama vergi beyanları gelir ve kurumlar vergisi bilgileri

9.1.2009 tarihinde ise bu defa Gelir İdaresi Başkanlığı'nın orta ve uzun vadeli amaçlarını, temel ilke ve politikalarını, hedef ve önceliklerini, performans ölçütlerini ve bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını içeren 2009-2013 dönemi Stratejik Planı internet sayfasında yer almıştır. Bu planın önemi ekonomik kriz sonrası dönemi kapsamasıdır. Bu nedenle mükellefler de çalışmayı bu gözle değerlendireceklerdir. Özellikle belgede yer alan Atatürk'ün resminin hemen altındaki sözü dünyada yaşanan ekonomik kriz ve bu çerçevede yapılan IMF ile görüşmelerin sürdüğü bu günler için oldukça manidardır: "Tam bağımsızlık ancak mali bağımsızlık ile mümkündür. Bir devletin maliyesi bağımsızlıktan yoksun olunca o devletin bütün hayat ışıklarında bağımsızlık felç olur."

Kriz sonrasında atılacak adımların merakla beklendiği bir dönemde 2009-2013 dönemi Stratejik Planı kurum içi hedefleri çerçevesinde aslında yıllardır bilinen tespitlerin dışına çıkmayan ve büyük değişiklikler getirmeyen bir çalışmadır. Zaman ve emek harcanmıştır. Tespitlerin büyük bir kısmı doğrudur. Eksikleri de bulunmaktadır. Bu tür çalışmalarda mükelleflerin beklediği kesin, çabuk, adil ve yapıcı hamlelerin, problemlerin yıllardır birikmesinin getirdiği zorluklar, devlet işlemlerindeki yavaşlık ve vergi anlayışındaki kökleşmiş yaklaşımların değiştirilememesi sebebiyle, 2009 değil 2029'da dahi çözümlenmesi mümkün değildir. Bu nedenle mükellef beklentilerinin çözümü en azından burada değildir.

Krize karşı alınacak önlemler ve atılacak adımların sadece Gelir İdaresi'nden beklenmesi de doğru değildir. Problem uygulanan ekonomik politikalara bağlı olduğundan vergi de konunun çözümünün sadece bir boyutunu oluşturmaktadır. Bu hafta sonu Kızılcahamam'da katıldığım Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ev sahipliğinde düzenlenen IV. Kızılcahamam Yatırım Konferansı'nda da konu bu geniş açıdan ele alındı. TOBB, TÜSİAD, YASED, TİM temsilcileri, üst düzey bürokratların ve alanında uzmanların katıldığı toplantıda farklı alanlardaki grupların çalışmalarıyla 2009 ve sonrası için öneriler ve hedefler oluşturuldu.

Krize karşı alınması gereken önlemler konusunda yapılan konuşmalar ve önerilerde, ele alınan çok çeşitli konuların yanı sıra, finansman sıkıntıları, kredi temininde karşılaşılan problemler, borçların yeniden yapılanmasında neler yapılabileceği, istihdam ve işsizlik konusunda atılması gereken adımlar, bu çerçevede alınması gereken tedbirlerde vergilerin etkilerinin ne şekilde olabileceği, düşük gelir gruplarıyla ilgili yapılabilecek ekonomik açılımlar yer aldı. Mevcut ortamda idareler arası işbirliğinin de öneminin vurgulandığı toplantıda idarelerin yapacağı çalışmalar bundan sonraki gidişatı da belirleyecektir.

Bu toplantıda konuşulan konular ve yapılan öneriler bir bütün olarak değerlendirildiğinde mevcut kriz ortamının etkilerini ve alınması gereken acil önlemleri bütün açıklığıyla göstermesi bakımından başarılıdır. Bununla birlikte yapılması gerekenlerden ziyade bunların ne kadar çabuk ve etkili olarak yapılabileceği konusu daha önemlidir. Belirlenen çözümlemeler yapılamazsa bütün konuşmalar da havada kalacaktır. Maliye Bakanlığı'na da alınacak önlemlerin vergi boyutuyla ilgili önemli görevler düşmektedir. Zira mali politikalar da alınması gereken önlemler konusunda belirleyici bir role sahiptir. Siyasi irade ve idareler arası uyum çerçevesinde alınması düşünülen önlemlerdeki vergi başlıklarının da hayata çabuk geçirilebilmesi amacıyla Gelir İdaresi'nin de belirlenen çalışmalara hemen başlaması gerekmektedir. Vergi çalışma grubunda yapılan öneri ve uyarıların da dikkate alınması faydalı olacaktır.

Bu toplantı sonucunda Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Eylem Planı çerçevesinde bundan sonra teknik komite çalışmaları kapsamında her üç ayda bir kurumların performanslarının ilerleme raporlarıyla takip edilerek açıklanacak ve düzenli olarak yayınlanacak olması konuşulanların takibinin yapılmasını kolaylaştıracaktır. Mükelleflerin de gerek bireysel gerekse kurumlar vasıtasıyla bu çalışmaları takip etmesi ve katkıda bulunması sağlıklı bir vergi sisteminin oluşturulmasında faydalı olacaktır.

Hakan ÜZELTÜRK / VERGİ ve HUKUK
huzelturk@superonline.com
13.01.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.