Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   12 Ocak 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Varlık Barışı'nda son dakika sürprizi umudu
 

Likidite sıkıntısına çare olması amacıyla devreye sokulan ve yurtdışında parası olan Türkleri yurtiçine çekmeyi hedefleyen Varlık Barışı, henüz bekleneni veremedi. Ancak uygulamanan fikir babalarından Vergi Konseyi Üyesi Hüsnü Güreli, bu konuda umudunu koruyor. Güreli, "Türkler son dakikacıdır. Ayrıca başvuruda bulunmadan önce bilgilenmek için araştırma yapmak isteyenler çoktur. Bu nedenle uygulama ile ilgili doğru sonuçlar için son başvuru tarihi olan 2 Mart'a kadar beklemek gerekiyor" dedi. Varlık Barışı, 22 Kasım'da uygulamaya konulmuştu.
Baker Tilly Güreli Denetim Şirketi'nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan Hüsnü Güreli, Varlık Barışı'nın çok önemli bir fırsat olduğunu, başvuruda gecikenlerin daha sonra birçok sorguya maruz kalabileceğini söyledi.

Benim hala umudum var
Yurtdışındaki paranın geleceğinden umutlu olduğunu söyleyen Güreli şöyle konuştu: "İrlanda, İzlanda batarken oradaki bankada mı tutması daha iyi, Türkiye'ye getirmesi mi daha iyi? Ama bir de mevduata tam güvence verseydik bu para daha erken de gelebilirdi. Herşeye rağmen bu fırsat son ve çok önemli bir fırsat. Parayı yurtdışndan buraya getimek o kadar kolay bir şey değil" diye konuştu. Fırsatı değerlendirmeyenlerin kafalarını duvara vurabileceğini belirten Güreli, şöyle devam etti: "2 Marttan sonra parayı getirirsen, Maliye'den de 'kaymaklı ekmek kadayıfını önüne koydum yemedin. Şimdi bu parayı nerden buldun' diye 50 sorgulama yersin."
Avrupa'da toplam 7-8 milyon Türk olduğunu ifade eden Güreli, bunların da toplamda 100 milyar eurosunun olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Türkiye'dekilerin de yurtdışında 100 milyara yakın parasının olduğunu belirten Güreli, bu paraların küçük bir kısmının bile gelmesi durumunda Türkiyenin çevirmesi gereken nakit açığına büyük bir katkı sağlayacağını kaydetti.

Özel yatırım bakanlığı kurulsun
Vergi Konseyi olarak sadece varlık barışı değil bu ülkeyi krizden kurtaracak yeni sanayi politikaları için de çalıştıklarını anlatan Güreli,
acil olarak Türkiye'de bir yatırım bakanlığının kurulması gerektiğini söyledi. 20-30 kişilik bir işadamı grubu ile toplantı yaptıklarını kaydeden Güreli, kriz döneminde özel bir bakanlığın bu konuda görevlendirilmesini istediklerini söyledi. Sadece Yatırım Promosyon Ajansı ile bu işin yürümeyeceğini ifade eden Güreli, "Sanayide yüzde 13.9 küçülme var. Biz vergi konseyi olarak Maliye Bakanının da koordinatör kriz yönetiminin tepesinde bir kişi olmasını istiyoruz. Biz de vergi konseyi olarak bu işin mutfağına razıyız. Vergi konseyinde 50 üyeyiz ama her birimizin biner linki var" dedi.
Yeni sanayi politikasının da ithal ikameci bir politika olması gerektiğine dikkat çeken Güreli, bütün Türkiye'nin teşvik bölgesi yapılması gerektiğini belirterek, "İstihdam yaratan ve ihracata dayalı teşviklerin önünü açın, varlık barışıyla birleştirin bakın 50 milyar geliyor mu gelmiyor mu? İthalatını yaptığınız ara malı ve hammeddenin üretiminin Türkiye'de yapılması lazım. Özel sektör vatan millet sakarya ile yatırım yapmaz. Teşvik bekler, fayda bekler" diye konuştu.

NE EK VERGİ GELİR NE DE VERGİ KALKAR
Maliye Bakanlığı'nın şu dönemde ne vergi kaldıracağını ne de yeni vergi koyacağını belirten Güreli, "Şu dönemde vergi de konulmaz. Vergi kaldırmaya da taakati yok. 2008'de 160 milyar vergi geliri var. bunun yüzde 68'i, dolaylı, yüzde 32 de gelir ve kurumlar vergisi. Bu oran krizden önce yüzde 75'e 25'ti. Yani dolaysız vergilerin oranı 25'ten 32'ye çıkmış. Fakat burda dolaylı vergilerin bağlı olduğu harcamaların düşmemesi lazım" diye konuştu.

İSTENEN PARA GİRİŞİ HENÜZ SAĞLANAMADI
Varlık Barışı'nın uygulamaya geçtiği 22 Kasım'dan bu yana bankacılık sistemine önemli bir giriş olmadı. Merkez Bankası'nın verilerine göre, 21 Kasım'da bankalarda tutulan TL cinsi mevduatların toplam tutarı 272 milyar 357 milyon TL seviyesindeyken bu rakam 26 Aralık 2008 tarihinde 282 milyar 366 milyon TL'ye çıktı. 22 Kasım'dan bu yana Döviz Tevdiat Hesaplarında da (DTH) bir artış olmadı. 21 Kasım tarihinde DTH'larda 155 milyar TL olan döviz mevduatı tutarı 26 Aralık'ta 150 milyar TL'ye kadar geriledi.
 

referans/13.01.2009

 

  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.