Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   14 Şubat 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Gayrimenkul vergilerinde incelikler

 

Gayrimenkul sahiplerinin vergileri hakkında okuyucularımdan çok fazla mesaj alıyorum. Bu yüzden tekrar bu konuya değinmek istedim.
Vergilendirmede iki yöntem
GELİR Vergisi Kanunu’nun 70. mad. yazılı mal ve hakların (Arazi, bina, haklar, motorlu taşıtlar vs.) kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” sayılıyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. Gayrimenkul sermaye iradında safi iradın saptanması için indirilecek giderler konusunda iki yöntem seçilebiliyor. Gerçek usulde; yıllık gayrı safi hasılattan kiraya verilen gayrimenkulle ilgili giderler düşülür. Örnek olarak kiraya veren tarafından, gayrimenkul için ödenen; aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, sigorta, onarım ile bakım ve idame giderlerini gösterebiliriz. Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergiler ve sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedeli de indirilebilen giderler arasında. Ancak vergi ve para cezaları indirilemiyor.
İşyeri sahiplerine iade var
HAKLARI kiraya verenler hariç gayrimenkul sermaye iradı elde edenler götürü usulden de yararlanabilir. Gayri safi hasılattan, hasılatın yüzde 25’lik kısmı düşülür, kalan kısım artan oranlı tarifeye göre vergilendirilir. Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılır. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemez. Gayrimenkulleri işyeri olarak kiralayan kişi ve kuruluşlar, kira ödemeleri üzerinden gelir vergisi kesintisi yaparlar. Yani işyerinin kiracıları, ödeyecekleri kira üzerinden yüzde 20 oranında vergi kesecekler. Böylece ertesi yıl kira gelirini beyan edecek işyeri sahipleri vergi ödemediği gibi bazen iade bile alabilecek. Kiraya verilen gayrimenkulün hem mesken, hem de işyeri olarak kullanılması halinde; kiralanan yerin tamamı veya bir kısmı işyeri olarak kullanıldığı sürece, kira bedelinin tamamı vergi kesintisine tabi olacak.
Emsal kira bedeli
GAYRİMENKULUN, kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması ya da bedelsiz olarak başkalarına verilmesi halinde emsal kira bedeli uygulanır. Bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedelidir. Böyle bir makam yoksa, o bina ya da arazi için kira tespiti yapılmamışsa; emsal kira bedeli, emlâk vergisi değerinin yüzde 5’idir. Örneğin; bir kimse, Emlak Vergisi değeri 100.000 TL olan bir apartman dairesini arkadaşına bedelsiz olarak vermişse; kira geliri elde etmediği halde, emsal kira bedeli olarak en az (100.000 x %5)= 5000 TL kira geliri beyan edecek. Bina veya arazi dışında kalan mal ve haklarda emsal kira bedeli, bunların maliyet bedelinin yüzde 10’udur. Bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanunu’nun servetlerin değerlendirilmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin yüzde 10’udur.
Kardeş ve çocuklar
BOŞ kalan gayrimenkulün korunması amacıyla bedelsiz olarak başkalarına bırakılması, bina mal sahiplerinin çocuklarının ve kardeşlerinin ikametine bırakılması (ancak bu kişilerin ikametine birden fazla konut tahsis edilmişse yalnız birisi hakkında emsal kira hesaplanmaz), mal sahipleri ile birlikte akrabalarının da aynı dairede oturması durumunda emsal kira bedeli uygulanmaz. Anne ve babalara ise GVK.73.mad. gereği emsal kira bedeli uygulanır. Sonuç olarak konut kiralarının 500 TL’yi geçmesi halinde, işyerinde ise tutarı ne olursa olsun ödemenin bankadan geçirilmesinin zorunlu olduğunu unutmayalım.
 

Arif şimşek

tercuman/14.02.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.