Muhasebe  

Maliye

Vergi

İletişim

2009 Yılı Vergi Takvimi

  MUHASEBE GÜNCEL BÜLTEN :   14 Şubat 2009

   Ana sayfa

   2009 Yılı Çalışmaları

   2009 Pratik Bilgiler

   Staj - Stajyer Rehberi

   Kanun-Mevzuat Rehberi

   Sosyal Güvenlik Rehberi

   Muhasebe Bilgi Rehberi

  Tekdüzen Hesap Planı

 

 

 


 

Sevgiliye verilen hediyenin vergisi

 

Bugün 14 Şubat 'Sevgililer Günü'... Tüm sevgililerin Sevgililer Günü'nü kutlarken, sevgiliye verilecek hediye konusunda bir uyarıda bulunmak istiyoruz... Hediye vermek, hediye almak, hem veren hem de alan açısından mutluluk verici bir olay. Ancak, hediye verilen kişiyi de zor durumda bırakmamak gerekiyor.
Hediye alırken KDV ödüyorsunuz. Hatta duruma göre ÖTV ödemeniz de söz konusu olabiliyor. Ama iş bununla bitmiyor. Çünkü pahalı hediyeler, alan kişiyi de vergi ödemek durumunda bırakabiliyor.
Yasal düzenleme; eşe, çocuğa, ana ve babaya, sevgiliye veya herhangi bir kişiye verilen hediyenin belli bir tutarı aşması halinde, 'Veraset ve İntikal Vergisi' ödenmesini gerektiriyor.
Bu bağlamda, sevgiliye hediye edilecek mücevher, araba veya evin, 'ivazsız intikal', başka bir anlatımla karşılıksız (bedelsiz) intikal sayılıp veraset ve intikal vergisine tabi tutulması söz konusu olabilir. www.muhasebenet.net

NELER VERGİYE TABİ?
Verilen hediyenin 2.481 TL'lik kısmı vergiye tabi değil. 2.481 TL'yi aşan kısım ise vergiye tabi...
Buna göre, sevgiliye hediye edilecek on bin TL'lik mücevher için sevgilinizin mart ayında Veraset ve İntikal Vergisi beyannamesi vermesi gerekebilecek. Aynı şekilde 50 bin TL'lik bir otomobil ya da 300 bin TL'lik bir ev hediye edilmesi halinde, arabanın trafik tescilinin, evin ise tapu tescilinin yapıldığı tarihi izleyen ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi, hesaplanan verginin de her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere, üç yılda altı eşit taksitte ödenmesi gerekiyor.
Veraset ve İntikal Vergisi hesaplanırken 2.481 TL olan istisna tutarı düşülecek. Kalan tutar üzerinden tablodaki oranlara göre Veraset ve İntikal Vergisi hesaplanacak.
Tablo'dan da görüleceği üzere, eşe verilen hediyenin vergisi, sevgiliye verilen hediyenin vergisinin yarısı kadar.
Örneğin, 50 bin TL'lik otomobil için, 2.481 TL istisna düştükten sonra kalan 47 bin 519 TL üzerinden ödenecek vergi, sevgili için 4 bin 752 TL, eş için 2 bin 376 TL.
Bu nedenle hatırlatıyoruz, sevgilinize veya eşinize hediye verirken onu vergi ödemek zorunda bırakmayın! Bunun yerine bir demet gül ve bir öpücük verin... Çünkü öpücük ve gül için vergi ödenmiyor.

TEŞVİK PAKETİNDEKİ VERGİ SÜRPRİZLERİ
KAMUOYUNDA 'teşvik paketi' olarak adlandırılan ve geçtiğimiz günlerde Meclis'e gönderilen 'İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'ndan vergi sürprizi çıktı.
Sürprizlerden biri cep telefonu satıcılarını, dolaysıyla cep telefonu kullanıcılarını, diğeri kooperatif yoluyla ev sahibi olacakları ilgilendiriyor...

CEP TELEFONUNA MAKTU ÖTV
Tasarının 11/b. maddesiyle ÖTV Kanunu'na geçici madde eklemek suretiyle, cep telefonlarına 40 TL maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) getirilmesi öngörülüyor. 31.12.2013 tarihine kadar uygulanmak üzere her bir cep telefonun ÖTV'si 40 TL'den az olamayacak.
Tasarıya göre, her bir cep telefonun yüzde 20 oranında hesaplanan nispi ÖTV tutarının 40 TL'den az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine her bir adet için 40 TL maktu vergi alınacak. Dolayısıyla her bir cep telefonundan alınacak ÖTV tutarı 40 TL'nin altında olamayacak. Bakanlar Kurulu bu tutarı sıfıra kadar indirmeye, beş katına kadar artırmaya yetkili olacak.
Örneğin 100 TL'lik cep telefonunun nispi vergisi (yüzde 20) 20 TL olmasına rağmen, 40 TL ÖTV ödenecek.

KOOPERATİFLERİN KONUT TESLİMİNE KDV
İkinci sürpriz, kooperatiflerin üyelerine konut teslimlerinin Katma Değer Vergisi'ne (KDV) tabi tutulmasının öngörülmesi...
Mevcut düzenlemede kooperatiflerin üyelerine konut teslimleri, metrekare sınırlaması olmaksızın KDV'den müstesna. Yani kooperatifler üyelerine teslim ettikleri konutlar için KDV hesaplamıyor, üyeler de KDV ödemiyor.
Tasarıda bu istisnanın kaldırılması öngörülüyor. Tasarı yasalaşırsa, kooperatifler KDV mükellefi olacaklar. Üyelerine teslim ettikleri;

l Net alanı 150 metrekareye kadar olan konutlar için yüzde 1,
l Net alanı 150 metrekareyi geçen konutlar için yüzde 18, oranında KDV hesaplayacaklar.

Tasarıda, öngörülen düzenlemenin yürürlük tarihi, Yasanın yayım tarihi olarak belirlenmiş. Devam etmekte ya da konutları teslim aşamasında olan kooperatifler için özel bir düzenleme yapılmamış. Buna göre tasarının yasalaşıp, yayımlandığı tarihten itibaren kooperatif evini devralanlar, evin büyüklüğüne göre KDV ödemek zorunda kalacaklar.
Düzenlemeden, tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu veya Genel Kurul'da görüşülmesi aşamasında vazgeçileceğini ya da devam eden kooperatif inşaatları için bazı esneklikler getirileceğini umuyoruz. Aksi halde düzenleme yüzbinlerce kooperatif ortağının mağduriyetine neden olacak...

ŞAKA GİBİ
KATMA DEĞERİ EN YÜKSEK HAYVANSAL ÜRÜN
KATMA değeri en yüksek hayvansal ürünün ne olduğunu biliyor musunuz?
Bulamadıysanız biz söyleyelim. Hayvanın b.ku...
Büyük ve küçükbaş hayvanların eti, kemiği, bağırsağı ve yenilebilir her türlü sakatatı ile sucuk, pastırma gibi türev ürünlerinin KDV'si yüzde 8. Dışkısından oluşan gübre ve tezeğin KDV'si ise yüzde 18.

SSK'YA GEÇSEM FAYDA SAĞLAR MI?
1956 Kasım doğumlu bayanım. 1994 yılından itibaren şirket ortaklığım bulunuyor. Ancak Bağ-Kur kaydım yoktu. Yeni çıkan yasa kapsamında bildirim yaparak geriye dönük borçlandım. Bağ-Kur başlangıç tarihim 04.10.2000 tarihine alındı. Bağ-Kur'dan kaç yıl daha prim ödeyerek emekli olabilirim? SSK'ya geçsem fayda sağlar mı? Kocatepe37
4/b (Bağ-Kur) sigortalılığı kapsamında aralıksız prim ödemeye devam ederseniz, 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeme süresini tamamlayacağınız 04.10.2015 tarihinde Bağ-Kur'dan (devredilen) emekli olmaya hak kazanırsınız.
SSK'ya geçmeniz fayda sağlamaz. SSK'dan (devredilen) emekli olabilmeniz için ya prim gününüzü 7000 güne tamamlamanız, ya da 4500 günle emeklilik için 25 yıllık sürenin dolmasını (04.10.2025 tarihini) beklemeniz gerekir.

 

Metin Taş-Sezgin Özcan

Akşam/14.2.2009

 
  ▼ Yayınlanan En Son  Mevzuatlar   (Sitenize ekleyebilirsiniz)


Copyrıght © 2005 -2009  www.muhasebenet.net- www.muhasebenet.com - Türkiye'nin muhasebe rehberi. Her hakkı saklıdır.